Tomcot
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (150) - 109.35 (?), 7.7.2022 16:25
Je to tak, pán Petr, že Tomcot mám pri dome a mrazy zvykne prežiť najlepšie, spolu s Farhialom, a tento rok aj s odrodou Forum - tieto dve zas zjavne kvitnú neskôr. Pre zaujímavosť, u mňa v "neodolnosti" kraľuje Tsunami.
Čo s týka podnože Tomcotu - mám myrobalán. Tomcot požaduje výraznú redukciu plodov na jar, pokiaľ sa tak nestane, urodí sa veľmi veľa nie veľmi chutných brokov. Netuším, čo ma čaká v ďalších rokoch. Keďže Tomcot tento rok nezarodil naplno, strom ide do dreva, a má výrazné prírastky. A prespokladám, že chuť rásť ho len tak ľahko neopustí ani naďalej. Jarné práce na ňom teda môžu byť pomerne veselým horolezeckým dobrodružstvom :)
A už len jeden postreh o inej odrode. Digat je chuťovo niečo, čomu bude zrejme treba venovať v budúcnosti pozornosť. Komplexná chuť, tak trochu pripomínajúca klasiku, ale aj moderne iná. Vynikajúca. Veľmi dobrá kvalita plodov i uskladnenie a aj spracovanie... O tom však inokedy niekde inde... mino BA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.8 (?), 10.7.2022 19:49
Když se tak na ty fotografie dívám, jako bych cítil, že ty plody dozrávaly příliš rychle. Myslím že potřebují pro správné dozrávání víc času. Věřím, že pak by ta chuť byla úplně někde jinde. Možná by ve vaší oblasti snesli méně slunečné stanoviště.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 10.7.2022 20:31
Já bych některé ty nové odrůdy a nejen... cot přesunul od meruněk mezi broskvoně a byl by pokoj nebo lépe řečeno by někteří hodnotitelé měli pokoj... A nebo založit nový ovocný druh...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 10.7.2022 22:18
Dneska jsem v té venkovní arktidě utrhnul další obalečový plod Big Red, poloměkký, šel i se stopkou, ještě trochu křupavý, a tentokrát nečekaně dost sladký kořenitý, překonal i popadané Vanillacoty.
Tyhle odrůdy počínaje od Tsunami přes COTy nemají tu jižně meruňkovou chuť Maďarek, VPček, případně Leskory. Asi to není špatně, plnohodnotné meruňky to podle mě stále jsou.
Tomcot a šarka píšou v katalogu: it has got the genetic markers for RESISTANCE. Takže plně rezistentní není, ale ani senzitivní, takže možnost snížení kvality u velmi silného tlaku šarky tam je, pokud chápu správně ten jejich popis.
U Wonder cot píšou plně rezistentní šarce. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 11.7.2022 9:49
Nejen ty COTy někdo vyšlechtil, ale hlavně někdo prověřil a schválil registraci nové odrůdy, někdo je rozmnožuje a jiný prodává. Pěstitel je až na posledním místě a proto mě mrzí, když vidím, kolik zahrádkářů je neštastných, že nesplnila odrůda jejich očekávání. A pak když vidím ještě ty některé komenty, kdy někdo někoho "sestřeluje" přitom třeba ani sám nemá truhlík s jahodama na balkoně. I přeplozená Madarka a nebo VP bez odpovídající péče může dát úplně podřadné ovoce, ale taky nemusí, ale může se to stát. Už někomu zrají Madarky a nebo VP? U mě zatím ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|