Štěpování - a co potom?
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?) 9.4.2019 8:29
Mimmo, já se učil, že mám vyloupnout z podnože jedno až tři očka (podle toho jak jsou pod roubem nahloučená - jsou-li více jak 3 cm od sebe tak jedno, pokud jsou hustěji tak více), ostatní nechat růst, za čtvrtým listem výhony na podnoži zaštípnout, když navětví zaštipovat už za třetím listem a v červenci vše vyřezat. Roub roste, kmínek tím sílí. No a pak jsou školkaři, kteří, když roub začne prorůstat, oholí z kmínku podnože veškeré pupeny, aby rostl jen ten roub. Když roubujete pláně, obyčejně podnož obrůstá, u typových podnoží to tak intenzivní nebývá. Na těch roste z oček pod roubem výhonů minimum.
Taky jsem se pustil do roubování dvoubarevných stromů. A až do té míry, že roubuji věci, o kterých nemám zdání o co jde. Máte tu někdo informace, nebo zkušenosti s odrůdou Redlove Sirene, Vitalstar?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 8.4.2019 21:42
Očkoval jsem fokertem září - listopad meruňky na myrobalán, očka přezimovaly s páskou a některá ze září i bez, nevymrzlo žádné (min. -10°C), ale až teprve teď jich začíná hodně na slunci schnout a odumírá, hlavně ty říjnové a listopadové očka, ale i mezi něma se najde rašící, jen jich je méně než z dřívějšího očkování. Úspěšnost zatím vypadá na 50%.
U brosvkí podobně - ze září ok, říjen a dále dost proschly.
U třešní raší asi 90% oček, i ty z prosincového očkování, kdy podnož měla v té době na vrcholu ještě zelené listy.
Angrešt na meruzalkách roubován i očkován začátkem března se neujal, pupeny vždy vyraší a zvadnou. Loni z února taky nic. Zvažuju pro příště letní očkování.
Všechny plané pupeny pod očkem očesávám a nechávám jen jeden nebo dva plané nad očkem. Nevím jestli plané pupeny pod štěpem mají v tuto dobu nějaký pozitivní přínos pro štěpovanec? MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 9.4.2019 8:29
Mimmo, já se učil, že mám vyloupnout z podnože jedno až tři očka (podle toho jak jsou pod roubem nahloučená - jsou-li více jak 3 cm od sebe tak jedno, pokud jsou hustěji tak více), ostatní nechat růst, za čtvrtým listem výhony na podnoži zaštípnout, když navětví zaštipovat už za třetím listem a v červenci vše vyřezat. Roub roste, kmínek tím sílí. No a pak jsou školkaři, kteří, když roub začne prorůstat, oholí z kmínku podnože veškeré pupeny, aby rostl jen ten roub. Když roubujete pláně, obyčejně podnož obrůstá, u typových podnoží to tak intenzivní nebývá. Na těch roste z oček pod roubem výhonů minimum.
Taky jsem se pustil do roubování dvoubarevných stromů. A až do té míry, že roubuji věci, o kterých nemám zdání o co jde. Máte tu někdo informace, nebo zkušenosti s odrůdou Redlove Sirene, Vitalstar?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 4.5.2019 12:42
letos v únoru roubovaná broskvoň, původně vyrašila všechna 3 očka, ponechané nejspodnější. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 4.5.2019 12:51
v srpnu očkovaná broskvoň, vývoj urychlený v předjaří v květináči v teple. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 4.5.2019 12:55
na jaře roubovaná podrůstající meruzalka do rozštěpu. Walter
|
|
|