Schnoucí konce větviček

PeRo - (2)
17.5.2006 10:25

Souhlasím s host - xxx.xxx.120.49, 14.5.2006 22:00 . Nam tohle delaji merunky kazdorocne a spouste lidem v okoli taktez. Nekteri to nazyvaji mrtvici a tvrdi, ze se s tim neda nic delak..ani predejit.

Jelikoz mame stromy pouze 3 a nizsiho vzrustu, konce vetvicek ustrihame, ale spis z estetickych duvodu. Jinak merunky rodi normalne - a letos maji krasne nasazeno, snad to vydrzi! :o)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 235.109 (?), 9.5.2006 14:40, zobrazeno: 28083x

Naší meruňce po odkvětu (měla spoustu zdravých květů) začaly usychat listy na koncích větviček, např na celých 30 centimetrech větvičky. Teď už je problém nejméně na 8 větvích Průřez byl proveden loni v únoru. Je možné, že se jedná o morovou chorobu. Můžete poradit?

Helena

host - 69.218 (?), 14.5.2006 8:23
Dobrý den
Mám stejný problém .Stromek je krásně vzrostlý kvetl nasadil plody ale růst listů se zastavil a celý uvadá.
Hledám radu jak mu pomoci??
Děkuji za odpověd     symptom@centrum.cz

nebuď zvědavý - (43), 14.5.2006 8:57
Měl jsem kdysi podobný problém.
Stromek krásně rostl, a dával hodně pěkných plodů. Jednou se začali projevovat uvedené problémy. Výsledky rozboru půdy ukázaly, že byl „přihnojen“ chemikálií, která je neslučitelná s dalším růstem stromku.
Další fakt je ten, že tam měl přístup jen závistivý soused, který nic nemá, protože nic nedělá.  

host - 27.29 (?), 14.5.2006 9:29
Nepjestuji meruňky protože jsem z oblasti kde je na to zima a tak se možná i pletu. Vycházím ale z toho, že všechny  "pecky" se řežou v době květu. V době veg.klidu hrozí nezahojení a infekce rány a  to je zlé. Pokud by to bylo moje tak vezmu nůžky a vše co ovadá zastřihám až do zdravého dřeva. Také bych se podíval pod strom v čem stojí a jak vypadají kořeny.(sucho, vlhko, hryzec....).

host - 120.49 (?), 14.5.2006 22:00
Muze to byt mrtvice a s tim se nic neudela. Bohuzel. Ani se ji neda predejit. 

host - 94.73 (?), 15.5.2006 22:17
Problém bude asi jiného rázu. Cestou ze zahrady k domu je v různých zahrádkách ve městě asi 20 stromů meruněk. Letos je usycháním větviček postiženo 17 z těchto 20 stromů. Chtělo by to odborný výklad.

PeRo - (2), 17.5.2006 10:25

Souhlasím s host - xxx.xxx.120.49, 14.5.2006 22:00 . Nam tohle delaji merunky kazdorocne a spouste lidem v okoli taktez. Nekteri to nazyvaji mrtvici a tvrdi, ze se s tim neda nic delak..ani predejit.

Jelikoz mame stromy pouze 3 a nizsiho vzrustu, konce vetvicek ustrihame, ale spis z estetickych duvodu. Jinak merunky rodi normalne - a letos maji krasne nasazeno, snad to vydrzi! :o)

host - 143.48 (?), 20.5.2006 20:43
Pěstujeme meruňky co pamatuji. Tak si troufám tvrdit, že se jedná o houbovou chorobu - moniliozu květů /moniliozový úžeh květů/. Tato choroba se projevuje právě tak jak popisujete. Choroba se dostane do stromu buď přes nezatřený řez nebo, a to častěji, přes květy. Nejvíce šíření choroby vyhovuje chladnější a vlhčí počasí v době kvetení. Když už teď máte strom infikovaný nevyhnete se každoročnímu postřiku v době kvetení. Každé jaro v době květu postříkejte stromy infikované a preventivně i zdravé. Nejúčinnější je postřik v době první polovině kvetení, a to když kvete už alespoň 40% květů a to každý rok. Pokud je ale v době kvetení chladno a vlhko je dobré postřik zopakovat i při dokvétání. Po sklizni odstraňte ze stromů mumifikované polody. Tyto uschly následkem moniliozy plodů, ale stávají se zároveň infekčním zdrojem pro moniliozu květů. Znám na toto dva postřiky - Baycor a Horizon.

host - 84.118 (?), 21.5.2006 11:25
Tohle se nám objevilo na meruňce taky a při bližším ohledání stromku jsem objevil těsně od země až do výšky cca 15 cm navrtanou kůru od nějakého červa.Pod mrtvou kůrou bylo vyžrané lýko na 2/3 obvodu meruňky a zbytek lýka byl prolezlý pár červy, někteří už byli zakuklení. Tento červ je cca 10-15 mm dlouhý, má světlé tělo a tmavší hlavičku a od ústí každé chodbičky visí ven malý chuchvalec pilin .Taky jsem si nejdřív myslel, že je to mrtvice,ale teď si myslím, že meruňka přes zbytek lýka neutáhne celý strom a proto odumírá spousta větviček, žádná mrtvice. Vloni nám ten samý škůdce zničil okrasnou borovičku, během roku byla pryč-tam byl rozlezlý pod kůrou v celém kmeni a koruně a všude vyžral lýko. Moje otázka zní: Co je to za škůdce, jak ho co nejšetrněji pro strom zničit(kromě mechanického ničení-zničil jsem na co jsem přišel a nechci už okrajovat další kůru a hledat červy) a případně jak mu předejít? Poraďte, prosím, už si nevím rady! Děkuji Petr

host - 70.254 (?), 15.1.2007 16:07
Může se jednat o obaleče meruňkového. Ochrana se provádí v květnu až červenci v době letu dospělců a kladení vajíček. Provádí se postřik přípravkem Actellic 50 EC.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz