Schnoucí konce větviček
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) 17.1.2007 19:48
Většina hmyzích živočišných škůdců se kuklí v zemi pod stromem.Pomáhá pohrabání listí, zrytí na podzim a lepové pásy.Více jsou postiženy oslabené stromy. Silný strom často škůdce zalije pryskyřicí, taky rychleji regeneruje
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 18.5.2007 12:29
larvy podobné popisu znám (zničily mi už pár stromů - dokonce i vrbu), ale jsem ochoten se vsadit, že zasychání větví meruněk má na svědomí monilióza.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 138.195 (?), 21.6.2007 8:42
Vazeny pane Petr,
mam stejny problem na Merunce "Madarka", navrtany kmen, bile cervy vyzirajici lyko, usychajici vetve atd.
Muzeme mi prosim sdelit, zda a jak Vam nekdo poradil, zda existuje nejaka ochrana (chemie apod.) nebo by se to melo co nejdrive porezat a spalit?
Josef Vasek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 68.121 (?), 21.6.2007 12:30
Tenhle vámi popisovaný druh červa nám zničil jabloň, našla jsem ho v třešni a v černém jeřábu. Chodbičky až 3 mm v průměru, dlouhé, v lýku, nejšťastnější je tenhle červ v místech ošetřených stromovým balzámem, kde se vytvořil mohutý zával novým pletivem. Na povrchu jsou vidět klasické červí "exkrementy", po odloupnutí kůry se objeví cestičky - připomíná to lýkožrouta. Víte někdo, co je to a jak na to??? Kolem stromků je pravidelně a často koseno a hrabáno, blízko je les.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.109 (?), 22.1.2007 20:22
Mnohokrát děkuji panu hostovi 143.48 za vyčerpávající odpověď o monilióze a postřiku. Podle všeho se zřejmě skutečně jednalo o moniliózu, přenesenou přes květy. Řez provedený 15 měsíců předtím byl jen minimální (rány maximálně do průměru 1 cm). Zato druhá nejbližší meruňka (vzdálena necelých 20 m v neošetřované zahradě jednoho ze sousedů) měla už z dálky zřejmý vysoký počet zasychajících větví. Protože naše meruňka byla už téměř po kvetení a na postřik už bylo pozdě, všechny zaschlé větvičky jsme důkladně odstranili . Od té doby nebyl žádný problém, další větvička nezaschla a ovoce bylo v pořádku. Letos však podle Vaší rady provedeme včas postřik Baycorem nebo Horizonem. Ještě jednou mockrát děkujeme! H.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.2 (?), 6.5.2007 21:13
Pěstuji meruňky nějakou desítku roků a mám vyzkoušeno, že když zjistím na stromě schnoucí větvíčku provedu jeji odstraněni, ale řezem odstraním i větev z které větvíčka vyrůstá. Větev je nutno odstranit co nejdříve, aby se nemoc nešířila.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 17.5.2007 23:05
Mně náhle uvadla loni vysazená meruňka, měla jen lár lístků. Myslím, že je po ní, ale třeba vyrazí něco z nižších spících oček.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.53 (?), 30.5.2007 8:44
Podle toho co píšete se jedná o moniliový úžeh. V poslední době je hodně rozšířený a napadá strom právě přes květy. Čím více strom kvete, tím větší množství vsupních bran je otevřeno. Více informací o tomto problému najdete třeba na stránkách prodejců chemické ochrany jako jsou tyto: http://www.jikl.cz/chemie/karty/moniliovy_uzeh_(spala)_peckovin.htmIng. Tomáš Čačík PATRIA Kobylí, a.s.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 218.53 (?), 29.6.2007 21:26
Jak se zdá, problémy nás všech jsou tu skoro stejné. Schnoucí konce větviček. I moje meruňky, byť z dovozu, na to doplatily. Jedna uschla hned po nasazené listů a nepomáhalo ani zalévání v době šíleného sucha. Druhá teď začíná zápasit o přežití. Asi budu nucena jí sestříhat. Jenže co, když je mladičká a má jen několik výhonků. Od té marodné je vzdálená asi deset metrů. Nebylo chybou jí hned nevykopat? Další otázkou je, jak je možné, že se na první i na té druhé, sázené každé v jiném roce, začínají zvýrazňovat žilné cestičky a mízní pletivo /pokud se tomu tak říká/ nebezpečně vystupuje napovrch. Jako by ho něco vycucávalo a ono podobné gázovému obvazu, se skutečně do detailu bíle zvýrazňuje no celém hubeném kmínku, či spíše proutku. Je to nemoc, je to nějaká larva nebo navrtání nějakou potvorou?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|