Tak to si necháme líbit, Jirko. Je vidět, že nakupuješ i jinde než u nás. Ještě k těm zhnědlým plátkům. Faktem je, že některé stromky je mají a jiné ne. V minulém roce jsem se taky zhrozil, hlavně na Goldrichu, kvetoucím ve vánici a mrazu, jenže úrroda byla veliká, převeliká a zdravotní stav velmi dobrý, prakticky bez moniliového úžehu. Dobrým znamením jsou ty zdravé vyrůstající listy.
Poznáte to okamžitě. Plůdky jsou povadlé, tmavě zelené a uvnitř po rozloupnutí jsou hnědé. Jestli myslíte zhnědlé okvětní plátky, tak já je mám nejvíc na Harcotu. Tady nemrzlo, takže nezbývá věřit, že to je působením fungicidů (zde Talent + Zato), nedej bože, aby to bylo působením moniliového úžehu. Harcot zlobil už v minulém roce a to hnitím ještě nezralých plodů.
Mám zhnědlé okvětní plátky téměř na všech odkvétajících meruňkách, ale důležité je, že všude mezi květy vyrážejí svěží, zelené listy. Kdyby se jednalo o moniliový úžeh, listy by byly tmavě zelené a povadlé.
Tak to si necháme líbit, Jirko. Je vidět, že nakupuješ i jinde než u nás. Ještě k těm zhnědlým plátkům. Faktem je, že některé stromky je mají a jiné ne. V minulém roce jsem se taky zhrozil, hlavně na Goldrichu, kvetoucím ve vánici a mrazu, jenže úrroda byla veliká, převeliká a zdravotní stav velmi dobrý, prakticky bez moniliového úžehu. Dobrým znamením jsou ty zdravé vyrůstající listy.
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?),7.4.2016 21:10
Nahnědlé okraje okvětních plátku jsou popálené Signumem, naštěstí.Tady nepršelo ani nepamatuji, takže monilia má utrum.Když už tady máme maďarské klíma, tak proč nepěstovat, maďarské odrůdy, ještě mám v záloze 3 klony maďarské, Ligeti Orias odešla na bakteriozy.
ja jsem teda ted na podzim kupoval stromky z ÖK a vše se ujalo a zdá se, že záměny by tam být ani neměly - raší vše dle odrůd jak má, jabloně zas ze Střílek - taky ok no a stěmi meruňkami a broskvoněmi zatím tápu nad podnožemi