Rez meruňky
|
|
 |
 |
host - 205.204 (?) 5.1.2018 17:37
Tych 80 cm je zrejme nízko. Jedine ze by to bola odroda s výrazne vertikálnym charakterom rastu, ako Leskora ci Bergarouge. Zavisi aj od toho, na akom podpniku je ten strom. Vyssia vyska spodnych konarov znamena, ze je mensie riziko poskodenia neskorymi jarnymi mrazmi aj moniliovym uzehom (vo vacsej vyske viac prefukuje, menej sa tam zraza rosa). Ja osobne pestujem stromy v tvare volne rastuceho tvaru s dominantnym strednikom ("nestihle vreteno") na myrobalane. Najspodnejsi konar je cca 1,2m od zeme. Dnes, po jarnych mrazoch z poslednych 2 rokov by som isiel tak na 1,5 m pre odrody typu Orangered, Madarska, Tsunami, ktore prirodzene nasadzuju konare s velkym uhlom odlonu od vertikalneho smeru. 1-1,2 m je OK pre Leskoru ci Beragrouge, ktore maju rast vyrazne vertikalny.
Trnavsko 145 mnm
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
punka - (4) - 238.245 (?), 5.1.2018 9:31, zobrazeno: 9595x
Dobrý deň, min. rok som sadila meruňku, ktorá bola len terminál, obsypaný bočnými púčikmi, výška cca 1,5 metra. Zastrihla som iba vrch s tým, že korunku budem tvarovať až tento rok. Ale meruňka má stále divný tvar a neviem ako vytvarovať, zastrihnúť. Ten bočný konárik, ktorý by som jediný mohla použiť je vo výške cca 80 cm nad zemou, to sa mi zdá byť malá výška na použitie.Prosím pomóc. Ďakujem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.204 (?), 5.1.2018 17:37
Tych 80 cm je zrejme nízko. Jedine ze by to bola odroda s výrazne vertikálnym charakterom rastu, ako Leskora ci Bergarouge. Zavisi aj od toho, na akom podpniku je ten strom. Vyssia vyska spodnych konarov znamena, ze je mensie riziko poskodenia neskorymi jarnymi mrazmi aj moniliovym uzehom (vo vacsej vyske viac prefukuje, menej sa tam zraza rosa). Ja osobne pestujem stromy v tvare volne rastuceho tvaru s dominantnym strednikom ("nestihle vreteno") na myrobalane. Najspodnejsi konar je cca 1,2m od zeme. Dnes, po jarnych mrazoch z poslednych 2 rokov by som isiel tak na 1,5 m pre odrody typu Orangered, Madarska, Tsunami, ktore prirodzene nasadzuju konare s velkym uhlom odlonu od vertikalneho smeru. 1-1,2 m je OK pre Leskoru ci Beragrouge, ktore maju rast vyrazne vertikalny.
Trnavsko 145 mnm
|
|
 |
|
 |
 |
|
punka - (4) - 238.245 (?), 5.1.2018 19:49
Ďakujem za odpoveď, som si vedomá rizika, ale skúsim to tak, ako napísal pán vyššie. V neposlednom rade mám pre mňa ako laika poučenie, že budem do budúcna kupovať len stromky s naznačenou korunkou. Ďakujem ešte raz za reakciu. Marianková
|
|
 |
|
 |
 |
|
punka - (4) - 238.245 (?), 5.1.2018 19:46
Ďakujem veľmi pekne MIMMO, odpoveď je zrozumiteľná aj s obrázkom, zariadim sa podľa toho. Marianková
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|