Zdravím, chtěl bych se zeptat, jakou máte zkušenost s chemií při mrazových nocích. Na úterý předpovídají mínusové teploty a já přemýšlím, jestli nějaký postřik použít (např. Champion).
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.89 (?),13.4.2019 8:24
Champion je neúčinný, rovnako ako aplikácia bóru. To čo funguje, je rosenie jemnými kvapôčkami vody, zatepľovanie horením parafínových sviecí a stláčanie teplejšieho vzduchu nadol preletmi helikoptéry. Keďže rosiaci zavlažovací systém asi nemáte a helikoptéru asi tiež nie, zostáva to zatepľovanie. Okrem parafínových megasviečok (nie sú lacné) sú aj iné spôsoby horenia, mnohí amatérski záhradkári experimentujú s ohňom či zadymovaním aj inak. Na fotkách uvádzam zdokonalený spôsob - horenie drevných peliet v upravených kartónových krabiciach, ktorý je podľa článku účinnejší než paraf.sviece. Osobne s prírodou ohľadom mrazov nebojujem nijako (okrem trvalej snahu o dobrú kondíciu stromov), mrazové údery Matky Prírody prijímam pasívne a s pokorou, so sklonenou hlavou. Čo má prísť, to príde. IH
Tak u nás nemrzne, v noci 1 a teď 2-3 stupně. Ale od rána chumelí jak o vánocích. Meruňky Maďarská, Soledano a Kuresia krásně odkvetly. Obě Redhavenky jsou v plném květu, švestky ukazují bílá poupata a teď tohle nadělení. Uvidíme jak moc sníh stromkům uškodí. Možná budu letos jen vzpomínat na loňskou úrodu.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.89 (?),13.4.2019 9:00
"...nebýva na každom vŕšku hostinec...". Očakávať, že teplotne neskutočne priaznivé počasie z r.2018 sa bude opakovať každoročne, by bolo naivné. Isteže je príjemné mať bohatú úrodu vlastných marhúľ či broskýň, ale v živote sú aj príjemnejšie - a najmä dôležitejšie - veci ako zahryznúť do vlastnej marhule. IH
Postřik Championem účinný je, ale musí se provést s dostatečným předstihem. Je potřeba sledovat předpověď. Že bude mrznout, slibovali meteorologové už před několika dny. To se už mělo stříkat. Jenže bylo hezky... Já měl už odkveteno. Champion více funguje v květech, než u plůdků. Působí tak, že ničí bakterie, na kterých narůstají krystalky vody a trhají pletiva. Mám to vyzkoušeno!