Poraďte prosím odrůdu meruňky
|
|
 |
 |
host - 160.145 (?) 18.7.2017 19:10
Když jsme dům před 11 lety kupovali, byla na zahrádce jedna meruňka, jedna broskev a několik malých jabloní- všechny stromky již přestárlé-jabloně nerodily a byly nemocné (vykáceli jsme je). Meruňka byla také velmi stará, ale neustále rodila výborné plody. Po nějakém čase odumřela polovina stromu a nakonec to dopadlo tak, že jsme ji museli pokácet a zůstala nám jen přestárlá broskev, která už také odchází a chceme ji na podzim také pokácet..stromky byly opravdu velmi staré a asi už měly odslouženo..Jestli někdo ze sousedů pěstuje meruňky nevím, máme uzavřené zahrady a nevidíme si na pozemky. Ale myslím, že by se meruňce mohlo dařit, pokud dlouhá léta plodila i ta stará..ale asi by to chtělo tu samosprašnou..mě šlo hlavně o to, kde sehnat doporučovanou odrůdu na doporučované odnoži. Rozumím spíše okrasným kytičkám, kterých mám plnou zahrádku, ale ovocným stromkům nerozumím vůbec, i když se ráda "učím" něco nového... Myslím, že by mi asi poradili v nějaké ovocné školce- dodavatelům jako je Starkl moc nevěřím, už jsem se u nich mnohokrát zklamala.. Bohužel ani nerozumím označování podnoží (např. MVA-1 až 4), jak psal příspěvek Mimmo- ale i tak děkuji za rady..:-)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 160.145 (?), 18.7.2017 16:03, zobrazeno: 6785x
Dobrý den, jsme s manželem sami dva, ale chtěli bychom si na naši minizahradu nasadit alespoň jeden ovocný stromek, a to meruňku.
Půda je spíše propustná, písčitější, poloha asi 250m nad mořem, stanoviště převážně slunné, s menší časovou přestávkou (zalévání není problém). Chtěli bychom stromek malý, jen pro vlastní potřebu, plody na buchty a marmeládu, tak že nepotřebujeme žádnou obrovskou úrodu. Máme představu o plodech sladkých, chuťově velmi dobrých. Nějaké zkušenosti v zahradničení máme, i když ne zrovna v ovocných stromcích..Není pro nás problém zalévání, stříhání a tvarování, hnojení ani další potřebné ošetřování. Místa máme málo, nechceme žádný velký vzrůstný strom, spíše něco menšího, až miniaturního..Jde nám hlavně o chuťovou kvalitu plodů. Můžete poradit nějakou dobrou odrůdu? Děkuji za odpověď. Marie
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.145 (?), 18.7.2017 16:47
Dobrý den pane Vysloužile, děkuji vám za velmi rychlou odpověď. Mám ale problém... myslím, že zakoupit na podzim stromek Velkopavlovické nebude žádný problém..ale jak zjistím, na jaké podnoži je stromek naroubovaný? Roubovat s manželem neumíme a pokud kupujeme jakoukoliv květenu, tak v supermakketech, v zahradnictvích a nebo není problém zajet kamkoliv do některé ovocné školky..ale nevím, jestli se tato odrůda dá běžně koupit na výše jmenované podnoži... poradíte mi, jakým způsobem tento stromek získat? Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 18.7.2017 17:23
Na stránkách některých e-shopů májí podnož uvedenou. Někdy ne, pak Vám ji řekne prodejce na zavolání. Pokud ji neví, pak u něj stromek nekupujte.
Abych Vás uklidnil, vyloženě nechutné meruňky snad ani neexistují. V optimální poloze jsou lahodné všechny.
Máme představu o plodech sladkých, chuťově velmi dobrých.
Představu máte dobrou, ale takové jsou všechny. Já bych se spíš zajímal, jestli v okolí meruňky rostou. Jednak kvůli tomu, abyste poznal, zda se jim bude dařit, taky proto, abyste věděl, zda nutno volit samosprašnou odrůdu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.145 (?), 18.7.2017 19:10
Když jsme dům před 11 lety kupovali, byla na zahrádce jedna meruňka, jedna broskev a několik malých jabloní- všechny stromky již přestárlé-jabloně nerodily a byly nemocné (vykáceli jsme je). Meruňka byla také velmi stará, ale neustále rodila výborné plody. Po nějakém čase odumřela polovina stromu a nakonec to dopadlo tak, že jsme ji museli pokácet a zůstala nám jen přestárlá broskev, která už také odchází a chceme ji na podzim také pokácet..stromky byly opravdu velmi staré a asi už měly odslouženo..Jestli někdo ze sousedů pěstuje meruňky nevím, máme uzavřené zahrady a nevidíme si na pozemky. Ale myslím, že by se meruňce mohlo dařit, pokud dlouhá léta plodila i ta stará..ale asi by to chtělo tu samosprašnou..mě šlo hlavně o to, kde sehnat doporučovanou odrůdu na doporučované odnoži. Rozumím spíše okrasným kytičkám, kterých mám plnou zahrádku, ale ovocným stromkům nerozumím vůbec, i když se ráda "učím" něco nového... Myslím, že by mi asi poradili v nějaké ovocné školce- dodavatelům jako je Starkl moc nevěřím, už jsem se u nich mnohokrát zklamala.. Bohužel ani nerozumím označování podnoží (např. MVA-1 až 4), jak psal příspěvek Mimmo- ale i tak děkuji za rady..:-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.216 (?), 18.7.2017 19:24
Letitá vzrostlá meruňka umí udělet parádní stín který má u nás v zahradě v letních dnech kolikrát větší cenu jak celá ůroda nebo věechy pártydeštíky ve městě. j.c.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |