Podnož pro meruňku

host - 234.135 (?)
11.8.2016 16:34

a vraj tie marhule maju mat trochu upravenu chut smerom k broskynovej

Mám marhulu Kioto na podpníku montclar ale žiadnu chuť broskyne tam necítim.    Jano

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 130.0 (?), 12.6.2016 9:32

Chcel by som sa vás opýtať, či vám podpník Wädenswil podrastá. Mám na ňom Pinkcot a Goldrich a kažodoročne podrastá, ale neviem, či je to pri tomto podpníku normálne. Stromky na ňom inak rastú zdravo a pekne. Napadlo ma, či sa v skutočnosti nejedá o myrobalán, pretože o podrastaní Wädenswilu som sa nikde nič nedočítal. Podľa listov na tých výmladkoch by to mohol byť myroš, ale ako vyzerajú listy Wädenswilu netuším a neviem to podľa listov rozlíšiť. Ďakujem

Martin, Šaľa

host - 234.228 (?), 10.8.2016 13:31

Mám několik semenáčků broskví z ušlechtilých odrůd. Je možné tyto naočkovat meruňkou? Vydrží alespoň několik let? Zasazeny by byly v kvalitní ornici s možností záliv ky. Děkuji V.L.

host - 112.195 (?), 11.8.2016 9:55

Ano je to mozne. V skolkach casto predavaju aj marhule napr. na montclar-i, co je broskynovy podpnik. Zvycajne sa to robi ak ma ist stromcek do lahsej, pieskovitejsej pody. Bude tiez mensi ako na marhulovom semenaci a vraj tie marhule maju mat trochu upravenu chut smerom k broskynovej, ale to treba brat s rezervou.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 11.8.2016 12:26

... ale to treba brat s rezervou

Ano, s velkou rezervou. Posoudit mohu pouze rozdíly v chuti u meruňkového semenáče, myrobalánu a švestkovém odkopku, Není žádný. Totéž platí o švestkách na broskvoňovém semenáči (svého času prodával Kubáček).

host - 234.135 (?), 11.8.2016 16:34

a vraj tie marhule maju mat trochu upravenu chut smerom k broskynovej

Mám marhulu Kioto na podpníku montclar ale žiadnu chuť broskyne tam necítim.    Jano

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 30.238 (?), 29.6.2017 8:53

Prosím o radu - pokud bych chtěl experimentovat s myrobalánem jako podnoží pod meruňku (teplá oblast střední moravy, půda lehčí hlinitá, sušší, lehce kamenitá), která možnost se vám jeví jako nejlepší?

1) Jít na mez posbírat plody červeného myrobalánu, přes zimu stratifikovat, na jaře vysít, další rok naroubovat...

2) Sehnat někde odkopek myrobalánu, na podzim zasadit a na jaře roubovat - otázkou je, jestli odkopek vytvoří kvalitní kořenový systém jako z pecky...?

3) Sehnat v zahradnictví červený myrobalán a ten přeroubovat... (nevím jestli se takový prodává)

4) Sehnat typovou myrobalánovou podnož - ale kde v malém množství 2 ks?

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 17.10 (?), 29.6.2017 9:20
Odkopek nebrat-moznost infekce. Pokud nesezenete typovou podnoz, pouzijte pecky z vasi oblasti bez ohledu na barvu plodu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 29.6.2017 9:24

Bod číslo 1 mám ověřený a funguje. Semena dobře klíčí, rychle rostou, často lze očkovat již v roce výsevu. Odkopky bývají často zavirované. Nevýhodou je, že neselektované myrobalány hodně podrůstají.
  Ze všech meruněk na zahradě mi nejlíp prospívá jedna naštěpovaná spíš omylem. Podnož myrobalán, na něm švestka (Domácí či Katinka, už přesně nevím) a ve výšce korunky naroubovaná meruňka. 
   Osobně bych ale pod meruňku na střední Moravu - s výjimkou suchých a kamenitých půd - volil spíš S. Julien.

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 29.6.2017 9:45

Využiji vlákna - semenáč meruňku jako podnož je nevhodný? Resp. vhodný jen do určité půdy?

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 17.10 (?), 29.6.2017 11:18
Merunkovy semenac je velmi vhodny do propustne nebo primo piscite zeminy a do svahu. V jilovici se udusi.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz