Orangered



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
19.6.2018 16:29

Škoda, že nepřidáte nějaké fotky, pane z Trnavska. Mám takový dojem, že v letošní zrychlené sezóně, nebudou plody tak vybarvené, jako na fotkách z roku 2015 v tomto vlákně. Fantastická "power" meruňková chuť momentálně ustala. Náchylnost na moniliovou hnilobu bude, a to i u tvrdých plodů, přitom neprší a je teplo. Konzumovatelných je prozatím jen minimum plodů. Ještě je čas. Kdyby meruňková sezóna skončila nyní, tak by se nic nestalo, Leskor bylo a je stále hodně.

Orangered
Orangered
Orangered
Orangered
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 234.15 (?), 15.6.2018 17:01

Peter ja mám staršie stromy Maďarskú a Velkopavlovickú. Na moníliový úžeh sú dostatočne odolné ale sú dosť citlivé na moníliu plodov. Mal som ešte aj Pincot a Sylvercot, ich chuť bola v porovnaní s Maďarskou a Velkopavlovickou slabá a aj odolnosť na mráz nebola dobrá, už ich nemám. Mohli by ste prosím porovnať Vehardu s Velkopavlovickou čo sa týka odolnosti na mráz, moníliový úžeh a moníliu plodov?      Michal

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.6.2018 11:34

Asi těžko, Michale. Vehardu mám na vadensvilu a prakticky neroste a ani pořádně nevyrostla. Neroste ani bez plodů. Psal o ní tady Pavel od Bardejova, asi v nějakém vlákně s názvem Veharda... Co se týče Orangeredu, tak plody v pozním stádiu zralosti se vyznačují sníženým obsahem kyselin. Chutnal jsem jeden plod, jen nepatrně zralý a v chuti to bylo docela něco jiného." Nabušená", velmi výrazná, navinule sladká meruňková chuť. Proti té italské Ninfě teda určitě "nebe a dudy". 

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.6.2018 16:56

Pokud nyní utrhnete zralejší plod Orangeredu, kteý je sice ještě dosti pevný a má poměrně tuhou dužninu, tak nemáte sice "nebíčko v papuľke", jak říká Milan, nýbrž narazíte na Orangered, který má stále dosti kyselin a jeho chuť je velmi slušně koncentrovaně meruňková. Ale tedy velmi slušně. Dalo by se říct, že je to nebývale silná meruňková "káva". yes

Orangered
Orangered
                     
host - 105.234 (?), 17.6.2018 9:07

Aj pri Trnave je Orangered už zrelý. Pekne rovnomerne vyfarbuje, aj oranžový je ešte primerane tuhý na prípadné zaváranie. Ale zavárať sa nebude, lebo až tak veľa ho nie je (mladý strom), všetko sa zje. Keď plody začnú mäknúť, sú dosť sladké, chuťovo veľmi dobré, ale zdá sa mi, že sladkosť prevažuje nad typickou marhuľovou chuťou. Zrejme ale bude dosť náchylný na moníliu plodov, asi 10-15 plodov bolo nahnitých (celkovo je na strome asi 15 kg). Posledných aspoň 10-14 dní tu prakticky nepršalo, predtým boli nejaké búrky.  

Trnavsko 145 mnm

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 19.6.2018 16:29

Škoda, že nepřidáte nějaké fotky, pane z Trnavska. Mám takový dojem, že v letošní zrychlené sezóně, nebudou plody tak vybarvené, jako na fotkách z roku 2015 v tomto vlákně. Fantastická "power" meruňková chuť momentálně ustala. Náchylnost na moniliovou hnilobu bude, a to i u tvrdých plodů, přitom neprší a je teplo. Konzumovatelných je prozatím jen minimum plodů. Ještě je čas. Kdyby meruňková sezóna skončila nyní, tak by se nic nestalo, Leskor bylo a je stále hodně.

Orangered
Orangered
Orangered
Orangered
                     
host - 204.75 (?), 19.6.2018 19:07

Bohužiaľ, mám dosť starý mobil, ktorý dokonale slúži na telefonovanie, ale foťák má mizerný. Farba plodov by bola dosť skreslená, tak som sa rozhodol, že nemá zmysel niečo fotiť a dávať sem.

Trnavsko 145 mnm

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 20.6.2018 12:20

No ustala... spíš je těžké rozeznat nezralý plod od toho právě zralého. Všechny jsou totiž prakticky stejně pevné. Co se týče fotek a příspěvků pana z Trnavska, tak pro mě mají velký význam. Škoda. Vaše fotky bych ocenil. Já to všechno fotím malinkým foťáčkem Olympus.  

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 20.6.2018 15:25

Po pečlivějším prozkoumání plodů v koruně jsem narazil i na některé měkčí. A jaká se u nich objevila chuť? Pohádková. I přes medovou sladkost je většinou chuť stále plně meruňková, aromatická. To jsem tedy nevěděl, jaké chuťové možnosti v sobě skrývá tato úžasná odrůda meruňky. A to připomínám, že vše se odehrává při maximální plodnosti bez probírky. Vůbec se nedivím, že se Orangered použil na křížení s Bergeronem. cheekycheekycheeky

Orangered
Orangered
Orangered
Orangered
Orangered
Orangered
Orangered
Orangered
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 24.6.2018 11:29

První vlaštovky jaro nedělaj, nebo první vyhrání z kapsy vyhání. Tak je to i s Orangeredem. Chuť plodů má nyní již klesající tendenci. Asi tak nějak podobně, jak o tom psal pán z Trnavska. 

                     
host - 234.41 (?), 24.6.2018 11:47

Pán z Trnavska 145 mnm, mohli by ste porovnať Orangered s Maďarskou čo sa týka odolnosti na mráz, jarný moníliový úžeh, moníliu plodov a chuť? Ja mám len Maďarskú a Velkopavlovickú sú to už staršie stromy, chuťovo sú obidve vynikajúce. Chorobami netrpia, len v niektorých rokoch na jar zmrznú kvety.      Michal

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika