Ockovani

host - 66.16 (?)
14.4.2017 11:14

spravne jste udelal, ze jste pupeny neprevazal, nechal volne "dychat", coz je u peckovin treba, ale tim ze jste je zatrel voskem tak jakobyste je prevazal. Pod voskem nebo pod paskou - stejna chyba - konec. Preroubujte ted normalne roubem a je to vpohode.  Ockovani = zavislost vseho na jednom pupenu. Me se stalo treba zas to, ze prijdu na jare a vsechna ocka u zeme vykousana, asi od mysi nebo co, cely radek ockovancu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 83.234 (?), 11.4.2017 14:26, zobrazeno: 2536x

Zdravim,

Mam dotaz na zkusenejsi... 

Zkousel jsme ockovat merunkova ocka na planou mirabelku (roubovani se mi na tuto podnoz opakovane povedlo).

Problem je, ze ocka z minuleho roku jsou prirostla ke kure, ale pupeny jsou vsechny mrtve. Jako zacatecnik speluji, cim to muze byt.

Ocka/stitky jsem privazal, jen pupeny jsem nechal s rapikem koukat. Nasladne jsem odhalene pupeny zamaznul steparskym voskem.

Nechaval jsem si kontrolni rapik, ale ten neodpadl kvuli pouzitemu vosku.

Tak z ted prosim o radu, co delam spatne, pripadne rady co udelat lepe.

Osobne mam podezrani, ze pupeny spalil pouzity vosk. Je to mozne?

Predem dik za rady

Petr

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 11.4.2017 15:30

Jsou dvě možnosti:
1. Očka se neujala a uschla. Svedčil by pro to suchý neupadlý řapík
2. Očka vymrzla. Pro to by svědčila letošní zima.
Co udělat lépe? Očkovat za plné mízy nebo forkertem, očka nezatírat - nemá to žádný smysl, ujmutá očka zahrnout zeminou proti mrazu.
Pokud jste použil dobrý vosk, je spálení oček nepravděpodobné. Planou mirabelkou zřejmě rozumíte myrobalán.

host - 83.234 (?), 11.4.2017 16:22

Dekuji za bleskovou odpoved,

Jako zacatecnik delam jiste hromadu chyb ale sam jen tezko zjistuji kde :)

jen doplnim par informaci:

• Stitek je pritrostly ke kure a zivy (zelene lyko / kambium pod kurou stitku)
  • Ockovano Forkertem, ale jestli perfektne je otazka.

Dekuji za dobry napad s prihrnutim hlinou. Ockoval jsem dost vysoko nad zemi, takze prihrnuti v tomto pripade bude problem.

Priste tedy nebudu voskem vubec zatirat. Zatiral jsem kvuli strachu z vysychani a prenosu chorob.

Kdyz jsem u toho vosku pro ockovani/ roubovani, mate prosim nejaky konkretni overeny, vyzkouseny...? N asel jsem ruzne po internetu, ze nektere vosky/ balzamy maji tendenci pletiva popalit.

Jeste jednou dik

Petr

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 11.4.2017 16:39

Asi jde o možnost 1. Přeočkujte znovu teď, pokud máte čím. Ale Forkertem. Zavažte páskou a pupen nechte koukat. Nevoskujte.

Meruňka výhon 11.4.
Meruňka výhon 11.4.

host - 66.16 (?), 14.4.2017 11:14

spravne jste udelal, ze jste pupeny neprevazal, nechal volne "dychat", coz je u peckovin treba, ale tim ze jste je zatrel voskem tak jakobyste je prevazal. Pod voskem nebo pod paskou - stejna chyba - konec. Preroubujte ted normalne roubem a je to vpohode.  Ockovani = zavislost vseho na jednom pupenu. Me se stalo treba zas to, ze prijdu na jare a vsechna ocka u zeme vykousana, asi od mysi nebo co, cely radek ockovancu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz