Ochrana květů meruňky netkanou textilií

host - 168.103 (?)
26.2.2021 21:39

včera jste se tu dotazoval, jaké máme zkušenosti a teď to vypadá, že vás vlastně zkušenosti ostatních nezajímají. To mě mrzí. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 61.80 (?), 25.2.2021 13:57, zobrazeno: 22230x

Prohlédl jsem si témata zabývající se namrznutím květů a malých plodů meruněk při jejich kvetení. Bohužel jsem tam nic o tom, že by někdo použil netkanou textilii nic nenašel. Pokud ano, byl bych rád, kdyby své zkušenosti zde prezentoval ať už byly pozitivní (asi by v tomto případě už něco napsal) nebo negativní. Já chci letos zkoušet na svých meruňkách zakrytí netkonou textilií 50 g/m2. Malé stromy od vrchu až k zemi, na velké obalím jen některé větve. Odpovím na každý příspěvek, ale pochopitelně do tohoto pokusu letos půjdu (jak velký bude, bude záležet na tom co všechno se mně podaří připravit).

Vladimír

host - 168.103 (?), 25.2.2021 15:28

kdysi už tady pan PP zmínil a já se přidávám, obalení jen některých větví nemá v podstatě smysl, protože obalené větve se samy nezahřejí. Částečně obalení může podle mě může pomoci v okamžiku, kdy teplota okolo bodu mrazuje je spojená se silným větrem, kdy květy na návětrné straně mohou namrzat snadněji. Podobně, jako má člověk při silném větru pocitovou teplotu nižší, než ve skutečnosti je. Walter

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.80 (?), 25.2.2021 18:37

Nerozumím tomu, proč by se větve měly nějak ohřívat. Mluvíme přeci o jaru a době kvetení meruněk. Mně loni všechny už opylené květy na Velkopavlovické zmrzly, přesně podle té známe německé tabulky. To rozhodující datum bylo z noci ze 14.4. na 15.4. Byly ve fázi G a teplota toho 15 dubna ráno klesla u mne pod nulu. Ta tabulka teplot je z meteorologické stanice na letišti v Brně, Tuřanech. U mne na zahradě byla u země ještě nižší, ale měřil jsem v takovém studeném neutěsněném rámu zakrytém sklem, kde teplota ve dne byla vyšší. Noc byla pravděpodobně jasná, protože 15. už svítilo slunce více jak 11 hodin. Když porovnám tabulku s těmi květy broskvoně a teplotu té noci, tak není divu, že všechny zmrzly. Vůbec nepotřebuji aby foukalo, měřením jsem zjistil, že nejhorší je při krytí tou netkanou je nejhorší, když jsou nárazy větru cca 40 km/hod a vyšší. Portom se rychle teplota v krytu z netkané rychle přibližuje teplotě venku. Netkanou textilii 50 g/m2 testuji od podzimu doteď. Tdetsováním myslím měření uvnitř tunelu a venku. Porovnáním mně vychází, že tato netkaná chrání prostor uvnitř, a že rozdíl teplot je cca 2 °C. Kdyby to tak fungovalo, tak jsem loni nemusel ztratit žádné meruňky.

Květy broskvoní
Květy broskvoní
Teploty v dubnu 2020
Teploty v dubnu 2020

host - 168.103 (?), 25.2.2021 20:43

dovolím si vás opravit, tabulka kritických teplot se týká květů meruněk. Walter

host - 168.103 (?), 25.2.2021 21:01

zkusím to jinak, teplota prostoru uvnitř nějaké do netkanky zabalené větve na velkém stromu je v noci stejná, jako vně a takovým způsobem ochrany namrznutí květů nezabráníte. Chybí tam zdroj tepla. V případě zakrytí celého stromu až na zem je zdrojem tepla, i když mizivým, půda pod stromem. Walter

host - 61.80 (?), 25.2.2021 22:38

K tomu co jsem napsal pod tou tabulkou se nechci nijak vyjadřovat. Pokud na tom budete trvat, mohu to opravit. O tom zdroji tepla zde už píšete po několikáté. To jste někde četl?  Podle mne nebude v noci teplota uvnitř té netkané stejná jako vně.

Vladimír

host - 189.109 (?), 26.2.2021 6:55

Tak snad v tabulce vidíte MERUŇKOVÉ květy a listy. Tabulka se skutečně týká teplot pro meruňky, pan Walter vám poslal ten stejný obrázek i s popisem.

Pokud omotáte větev netkankou, samozřejmě že zůstane stejná taplota pod ní jako kolem ní. Nemá se jak udržet (je to JEN netkanka), a není tam žádný zdroj tepla. Aby netkanka fungovala, musí jímat teplo od země, tzn. přikrývat záhon nebo dělat stan nad stromem a těsnit u země + tepelný zdroj.

host - 61.80 (?), 26.2.2021 15:32

Nevím proč mne napadáte. Už jednou jsem napsal, že bych ten popis odstranil, ale jakmile někdo na text odpoví, tak už to opravit nejde. Jinak ten váš ostatní text je mimo mísu stejně jako další příspěvky v tomto duchu. Mám pocit, že nikdo ze zde diskutujících si nevšiml, že budu ty větve obalovat úplně jinou netkanou textilií než je ta kterou běžně dostanete v obchodech a která má gramáž cca 19 g/m2. Já mám netkanou textili podstatně silnější 50 g/ m2, přímo určenou k ochraně keřů případně stromků. Na nakrývání záhonů se nepoužívá.  Třeba pan Walter tady píše o nějaké chlupaté netkané asi myslí tu tenkou 19 g/m2. Jen pro informaci těch kteří tady hovoří o nějaké nutnosti, aby ochrana byla až od země, tak tady dávám obrázek a popis profesionálně vyráběného návleku:

J.A.D. TOOLS Krycí bílá netkaná textilie - návlek 0,6 x 0,8 m

proti krátkodobému mrazu, silnému větru, kroupám a škůdcům vhodná k použití ve skleníku i do venkovního prostředí vytváří optimální mikroklima pro vývoj a růst rostlin propustná pro vodu, světlo a vzduch stahovatelný spodní lem šňůrkou UV stabilní pro ochranu keřů přepravní obalový materiál pro vzrostlé rostliny

Sice blbě vidím, ale, že by sahal až k zemi, to se mně nezdá. Kdyby měl sahat až k zemi, tak by asi žádnou šňůrku neměl. Mráz, který poškozuje květy meruněk je krátkodobý.

Země jako zdroj tepla pro tunel z netkané textilie je nesmysl. Půda v tunelu je stejně jako mimo tunel zmrzlá. Dokonce mám dojem, že stavby musí mít základy v hloubce minimálně 60 cm, což je zámrzná hloubka. Není také pravda, že půda pod netkanou textilií nezamrzá, to víme všichni, kdo pěstujeme ozimé zeleniny nakryté netkanou. Dokonce si myslím, že při dlouhodobých mrazech promrzne půda pod netkanou stejně hluboko jako bez netkanky. Na ostatní odpovím zítra dopoledne.

Vladimír

Ochranný vak
Ochranný vak

host - 91.196 (?), 26.2.2021 17:27

Vladimíre, to chce klídwink. Zítra je úplněk... Foto hezké, ale nevypadá to na kvetoucí meruňku. Netočme se na mrazech, při kterých je půda tuhá na beton. Vždyť největší škody nastávají v období, kdy je přes den-dny hrubě nad 10st. a mrázek zabiják útočí několik hodin.

host - 168.103 (?), 26.2.2021 21:39

včera jste se tu dotazoval, jaké máme zkušenosti a teď to vypadá, že vás vlastně zkušenosti ostatních nezajímají. To mě mrzí. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz