Nejranější odrůdy meruněk II

host - 213.137 (?)
30.6.2022 22:26

Dneska spadnul jediný plod Magic cot. Uzrál zároveň s Leskorou či dokonce o nějaký den dříve neboť byl už trochu přezrálý.

V porovnání s Leskorou - velikost stejná (60g), chuťově středně sladká, šťavnatá, dužina pevnější - není blátivá, ještě jemně příjemně křupala pod slupkou, bez kyselosti nebo trpkosti slupky jako je tomu u Leskory, takže celkem lahodná, chybí typická řízná meruňkovitost, tím vystupuje do popředí lehká vodnatost v chuti, ale přímo vodnatý nebo mdlé Magic cot rozhodně není.

Asi by se plody Magic cotu daly jíst ve velkém a nepřejedly by se. Magic cot neprasknul po deštích, vydržel až do přezrání, Leskory jsou nakonec rozpraskané všechny, zrají a rovnou hnijí - musí se přebírat a hned jíst. Magic hodnotím pozitivně yes MH

Leskora vlevo, Magic cot vpravo
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 29.6.2022 5:47

Viděl by jsem to na Ledanu, letos začínají zrát v těchto parných dnech.Plodů není mnoho, ale jsou velmi dobré typicky meruňkově navinulé.Tvarem, zbarvením i dobou zrání se shodují.

host - 213.137 (?), 29.6.2022 8:59

Po včerejších nehlášených lijácích na severovýchodě - bouřce s úhrnem přes 30mm meruňky Tsunami jsou dnes roztrhané. Odolnost proti několik hodin padající vodě je tedy nulová. Leskory tentokrát vydržely. Pro další zrání chybí slunce, na obloze zatažený poklop jako v zapařeném skleníku.sad MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 29.6.2022 11:13

Díky za názory. Ledanu nemám letos žádnou, tenhle plod falešného Fardaa je na lednické odrůdy poměrně sladký. V této souvislosti vzpomínám na Lemedu, která byla sladká, ale to už je dávno pryč. Na rozdíl od Opavska tady zapršelo jen trochu, ale dobře i za to. Dírkovitost může zase poskočit o něco víc. Vybarvují venkovní rajčata, ale s postřikem otálím, stejně tak jsem vypustil i obaleče na švestkách a je to vidět. Ten sladký Orangered by mohli ocenit lidé s dlouho nakyslým Goldrichem. Ta moje Veselka je podobný případ. Kyselá až do konce, nebo spadne předčasně. Přitom je to příkladně odolná odrůda vůči jarním mrazům. Sweet Red a Big Red zřejmě dozrají současně. "Perle" je částečně vybarvená.

host - 200.242 (?), 29.6.2022 13:02
U mě se Pinkcot pro letošek rozloučil tímto mackem a plody Leskory začínají dozrávat... Před týdnem jsem očkoval, dnes po deštích odpadly řapíky, myslíte si že se očka chytla? Děkuji. Marek.

host - 81.144 (?), 29.6.2022 13:56
Pane Marku, tak vašeho Pinkcota u mě může trumfnout jen Velká raná a nebo Hargrand. Pokud řapík samovolně odpadne, je to známka, že se očko chytlo.

host - 200.242 (?), 29.6.2022 14:32
Díky za odpověď.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 29.6.2022 15:29

Pokud jde o ten Hargrand, tak letos žádný plod nemám, ale cením si jako velmi nadějnou vlastnost, že stromek vytvořil poměrně velké plody hned druhým rokem po výsadbě, ale hlavně, že měly tu svoji pravděpodobnou příchuť při dostatečné sladkosti. Úctyhodný výkon. Od starého Hargrandu na Rubiře jsem se za deset let ničeho podobného nedočkal. Neroste a plody malé a v chuti nic neříkající. Co se týče Fardaa, tak nepláču. Farhial plody zatím nemá, ale snad bude pravý. Farclo má dva malé tmavě zelené plody, které pěkně "spí", nikam nespěchají, takže to snad Farclo bude, i když ho pan Fiala kdysi moc nechválil. Plody "Perle" vypadají spíš jako plody Lejuny, ale Wonder Cot byly taky protáhle zašpičatělé, o něco méně než v minulém roce. Musím na závěr napsat, že všechny výborné plody letošních meruněk jsou plody popadané a dostatečně měkké, nikoliv jen částečně měkké, utržené ze stromu. Ať už Tsunami, Leskory nebo Orangeredu.

Big Red
Big Red
Lejuna
Lejuna

host - 213.137 (?), 30.6.2022 22:26

Dneska spadnul jediný plod Magic cot. Uzrál zároveň s Leskorou či dokonce o nějaký den dříve neboť byl už trochu přezrálý.

V porovnání s Leskorou - velikost stejná (60g), chuťově středně sladká, šťavnatá, dužina pevnější - není blátivá, ještě jemně příjemně křupala pod slupkou, bez kyselosti nebo trpkosti slupky jako je tomu u Leskory, takže celkem lahodná, chybí typická řízná meruňkovitost, tím vystupuje do popředí lehká vodnatost v chuti, ale přímo vodnatý nebo mdlé Magic cot rozhodně není.

Asi by se plody Magic cotu daly jíst ve velkém a nepřejedly by se. Magic cot neprasknul po deštích, vydržel až do přezrání, Leskory jsou nakonec rozpraskané všechny, zrají a rovnou hnijí - musí se přebírat a hned jíst. Magic hodnotím pozitivně yes MH

host - 213.137 (?), 30.6.2022 22:27

Vlevo Leskora, vpravo Magic cot. MH

Vlevo Leskora, vpravo Magic cot
Vlevo Leskora, vpravo Magic cot

host - 81.144 (?), 1.7.2022 8:19
Pěkné pane MH, mně dešti nerozpraskalo nic, jediné rány jsou ty dnes už hluboké a začernalé dírky po kroupách. Aktuálně ty venkovní čtyřicítky, které u nás jsou poškozují plody, které začínají zrát. Na plodu se na nejvíc osluněné straně utvoří cca. dvoucentimetrový flek totálně přezrálé dužiny a během jednoho dne od toho merunka podléhá zkáze, i když ještě nehnije. Když do ní zakousnete je to už marmeláda...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz