Nejranější odrůdy meruněk II
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 6.6.2022 19:28
A přitom ten Tyrinthos je z opožděného kvetení - po loňském letím řezu? A přece to stihl. Já bych přitom tipoval nejranější Tsunami - ta u mě zatím nevybarvuje, i když lehký náznak odstínu se objevuje, velikostí jsou plody Tsunami už teď největší, mám ji částečně přistíněnou velkou třešní, snad to moc neposune zrání, nemám s tím zkušenost u meruněk.
Jsem zvědavý na letošního vítěze první meruňky, žeby fakt zase Tyrinthos? MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 6.6.2022 23:06
Tak tahle merunka už si pane Petře říká téměř o nakousnutí! :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 13.6.2022 11:38
U Tsunami se píše zralost na přelomu května a června. Tak to už můžete zavařovat pane Petře. U nás je zatím sezona kedluben a hlávkového salátu. Ani nové brambory ještě nemáme, jak zde už bylo také fotodokumentováno. Přeju příjemné pochutnání!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 13.6.2022 13:43
Podle radaru se hnalo strašné mračno, šel jsem pro jistotu vyčistit koryto potoka za zahradou od nánosu větví z minula a pak jen posvinilo. My to seno nakonec ještě usušíme! Už zase svítí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 13.6.2022 17:34
Nakonec popršelo 5 mm a začíná znovu, ale v potoce se voda ani moc nezvedla. Až přestane půjdu přikrmit ryby do jezírka. Po dešti popadalo asi deset plodů meruněk zasažených moniliovou hnilobou po úderech těch krup z minula. Na zavařování a marmeládu ale určitě zůstane. Budu muset ale počkat na první ochutnávku o něco déle než vy pane Petře od kterého hradu nevím...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 13.6.2022 18:10
Tož Pardubice jako obvykle meruňkový kraj. Mi tu na severovýchodě pořád leje. Tsunami jsou ještě zelená a už stačily z minulých dešťů částečně rozpraskat, hned jsem je postříkal Kumulusem - sírou. Dneska znova lijáky... nevidím to s meruňkama dobře, minulé roky je zlikvidovala přemíra vody a letos nic nenasvědčuje o opaku. S teplem to je tady letos taky bída... občas to vyjde k 25st a hned leje... třicítky žádné. Z raných třešní nebylo skoro nic, trvale rozmočené shnily, to zas bude zdroj moniliozy, vidí tam metráky třešní a nechce se jim dolů . Ale slimáků je slušná úroda, ten ranní třpyt slizu v metrovém porostu brambor to je fakt dílo.
Chutě si občas zajdu spravit do krámu, přivážejí celkem slušné malé španělské broskve, a meruňky jedině ty řecké byly zralé, velké chutí meruňkové opálené sluncem. MH
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 13.6.2022 20:26
Od jakého hradu, pane 81.144? Od Kunětické hory, kde bojovný kněz Ambrož - duchovní vůdce Východočeského husitského svazu, dokázal po táboru lidu 25, června 1420 druhý den dobýt Hradec Králové a o 15 let později dokázal smělým výpadem z obleženého Hradce Králové zahnat vítěze od Lipan až právě na Kunětickou horu, kde zachraňovali holé životy. Co se týče meruněk tak vybarvuje i FARDAO, takže se jistě jedná o pravé Fardao a člověk se holt může spolehnout na prodejce ovocných stromků, ostatně jako vždy. Ale tak nějak jsem to čeka, l už podle té doby kvetení. Jinak tady spadlo jen pár kapek, co nestojí za řeč.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 14.6.2022 14:34
Zajímavé místo a zajímavé dějiny. To na Buchlově se akorát tak čerti rojili.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|