Mám pět odrůd červeného rybízu a jeden bílý. Vybírala jsem určené ke konzumu, do vyšších poloh, odolné. Keře byly loni pětileté, dobře zapěstované, květy po celé délce prutů. Rané kvetly hodně až už odkvétaly, ty pozdnější začínaly. Všichni okolo říkali, že rybíz je v mrazu ok, nebyl ok ani jeden, ani ty pozdní. Všechny plodily, ale na třapinách bylo po třech pěti kuličkách. Mám pocit, že nejlíp to ustál ten bílý.
Protože je to naše skoro nejoblíbenější ovoce, zkusili jsme ho letos zabalit, mám tam teploměr, zatím to nešlo pod -1,6. Včera večer jsem tam hodila na ochlazení lahve s převařeným mlékem, dnes dám asi petky s vodou nebo zapálím nějakou tu svíčku. Je to směšná starost v porovnání s tím, co prožívají sadaři a pěstitelé ovocných stromů, ano, ale po loňské zkušenosti to chceme vyzkoušet jinak.
Zimolezy, muchovníky, borůvky byly loni naprosto ok, maliny nekvetly, takže taky ok, jahody mi ničí květopas, mrazové škody na nich nepozoruju, kiwi mi zmrzne každoročně, takže taky ok. Japonská hruška to loni přestála v pořádku i bez balení, letos je zabalená. Uvidíme.