Moniliový úžeh peckovin 2023
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 27.3.2023 10:45, zobrazeno: 4596x
Déšť, sníh, počasí, že by psa nevyhnal, prostě "březen za kamna vlezem" a aby toho nebylo málo, tak do toho přijde ještě "holomráz". Snad už každoroční klasika v období kvetení meruněk. Také ideální počasí na číhající moniliový úžeh, který se jistě nemohl dočkat, až taková slota nastane. Proto, kdo včera nepostříkal kvetoucí meruňky, může mít později problém.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1939) - 168.103 (?), 27.3.2023 17:07
tak já mohu potvrdit, že tlak je velký, tak velký, že mi začaly odcházet slivoně, které jsem v minulosti nikdy proti spále nemusel ošetřit a byl jsem v mylné představě, že spále odolávají. Typicky sedmdesátiletá slivoň Viktorie a z ní naroubované a vypěstované další už roky plodící dvacetileté stromy, po loňském roce ze stromů zůstala jen torza. Nebo desetiletý Stanley na St. Jul., 8 let bez problémů plodící v oblasti, kde jsem předtím moniliový úžeh peckovin nikdy neviděl, dostal minulý rok pořádně zabrat a třetina obrostu musela pryč. W.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1939) - 168.103 (?), 28.3.2023 9:20
Dobrý den, pane Petře, na mojí zahrádce v centru mám nyní 2 meruňky, 14 broskvoní jednu třešeň a 5 slivopní, z toho dva stromy starší. Ty jsem zatím nikdy proti spále nestříkal. V loni na nich spála zaúřadovala ve 2 vlnách, koncem května a koncem srpna a musel jsem ostříhat skoro všechny letorosty. Ostatní stromy byly v pohodě, protože broskvoně jsou ošetřené kuprikolem a meruńky, třešeň a malé slivoně jsem jednou přestříkl. S těmi fotkami máte pravdu. Je to smutné a nevím, co za tím vězí. Poslední příspěvky s fotkami jsou v sekci nové příspěvky zobrazené 21.3. Pak už nic. Nejen, že fotky si nikdo neprohlédne a to je vidět i na počtu zhlédnutí, ale i text přiložený k nim se vůbec nezveřejní v diskuzi. A bez fotografií mnohdy nelze tazatelům odpovědně poradit. Takže jak to bude dál, nevím. Walter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|