Ani mne to neprislo ako monilioza, no pre istotu som sa spytal - ci nahodou to nie je napr. nejaky prejav latentnej infekcie z min. roka. Moja otazka ale smerovala tiez k tomu, ci je to typicky znak Leskory a treba tomu nejako prisposobit rez, alebo je to napr. z nedostatku svetla v predchadzajucej sezone.
Leskora je potvora v tom, ze ma velmi silnu tendenciu rast vertikalne, a aj napriek vyvazovaniu a dvojstupnovemu sektorovemu rezu sa mi ju nejako nedari skrotit. Totiz minuly rok nebola uroda (mraz), takze vsetku silu hnala do letorastov a konare se pod urodou neohli. Tento rok to bude asi podobne...
Inak k tym prejavom m. laxa - na Leskore som nasiel(a odstranil) nakoniec celkom 2 vetvicky, na Madarskej 7. Je ale pravda, ze na Leskore som si pri postreku dal extra zalezat. Este som myslim zabudol napisat, ze tesne pred zaciatkom kvitnutia som marhule osetril 2% sulkou-K. Ti, co naokolo pouzili systemovu chemiu (switch, horizon,..) maju marhule bez poskodenia. Ti co neosetrovali vobec - poskodenie je viditelne, povedzme kazda 15. az 20.ta vetvicka je napadnuta. To moje "eko"-osetrenie teda v porovnani s neosetrovanimi stromami malo svoj ucinok, hoci neviem ako by som dopadol, keby infekcny tlak bol silnejsi.
Aktualne vidim riziko v nadchadzajucich mrazoch, ktore zrejme sposobia na rasiacich vyhonoch mikrotrhliny, co by mohla byt vstupna brana pre infekciu m. laxa. Vplyv mrazu na dlhsich a nizsie polozenych vyhonoch sa rano prejavil tak, ze boli ich konceky ohnute/ovisnute smerom dole. Pocas dna sa ale postupne napriamili. Najhorsie vyzeral Bergarouge, lebo ma aktualne suverenne najdlhsie vyhony.