meruňky z Francie
|
|
|
|
host - 162.142 (?) 3.3.2008 20:22
Dobrý den, myslím si, že na dotaz týkajících se těchto nových odrůd asi nikdo nebude reagovat. Jsou to odrůdy v prodeji tuším od r. 2006, výhradní licenci má právě jen firma Fytos (doufám, že se teď nemýlím). Takže, pokud je někdo má, tak nejspíš ještě nezaplodily. Co se týče odolnosti k mrazu - pokusím se předat informace, které jsem získala. Odolnost vůči mrazu, resp. jarním mrazíkům, je dána dlouhou periodou kvetení (postupném nakvétání), tj. 7 (10) dní a jarní mrazík, díku bohu, netrvá tak dlouho (asi 3-4 dny). Z toho plyne, že část květů unikne ledové zkáze a teoreticky si zahrádkář může pochutnat na plodech. Mrazuodolnost v pupenech je také o něco větší, než u známých meruněk. Doporučuji se obrátit přímo na prodejce, určitě Vám zodpoví všechny dotazy.
Hodně pěstitelských úspěchů, Andrea
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 3.3.2008 18:05, zobrazeno: 13538x
Na trhu se objevují meruňky z Francie, mají ve jménu registrační značku (Kioto, Pinkcot). Mají být odolnější vůči mrazu. Máte někdo již zkušenosti s pěstováním v horších podmínkách. Děkuji. Pepík
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.142 (?), 3.3.2008 20:22
Dobrý den, myslím si, že na dotaz týkajících se těchto nových odrůd asi nikdo nebude reagovat. Jsou to odrůdy v prodeji tuším od r. 2006, výhradní licenci má právě jen firma Fytos (doufám, že se teď nemýlím). Takže, pokud je někdo má, tak nejspíš ještě nezaplodily. Co se týče odolnosti k mrazu - pokusím se předat informace, které jsem získala. Odolnost vůči mrazu, resp. jarním mrazíkům, je dána dlouhou periodou kvetení (postupném nakvétání), tj. 7 (10) dní a jarní mrazík, díku bohu, netrvá tak dlouho (asi 3-4 dny). Z toho plyne, že část květů unikne ledové zkáze a teoreticky si zahrádkář může pochutnat na plodech. Mrazuodolnost v pupenech je také o něco větší, než u známých meruněk. Doporučuji se obrátit přímo na prodejce, určitě Vám zodpoví všechny dotazy.
Hodně pěstitelských úspěchů, Andrea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.142 (?), 4.3.2008 9:22
To jsem netušila.
A k těm silnějším pozdním mrazíkům. Souhlasím s panem Vysloužilem, ale takto pesimisticky uvažovat, my, hlavně z okrajových oblastí, nemůžeme.
Andrea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.234 (?), 26.5.2008 14:07
Mám tuto meruňku(Kioto) druhým rokem.Letos mi začala kvést poslední týden v únoru(Čelákovice).Poté přišly studené dny v březnu.Kvetla mohutně prakticky s přestávkami celý březen: Většina květů pomrzla, ale zůstalo na ní 5 plodů.Dnes (26.5.) mají již průměr cca 3cm.
J.Svoboda
|
|
|
|
|
|
|
host - 196.170 (?), 18.6.2008 12:51
Tak podle posledního příspěvku koukám, že to nebude žádný zázrak, teda alespoň co se odolnosti prti mrazu týká. Jámám Karolu a Bergeron, obě kvetly zhruba koncem března a začátkem dubna. Přišly mrazíky -2C a obě to ve zdraví přežily a mám je obsypané. A to bydlím v oblasti častých jarních mrazů. Takže pokud jste z Polabí a tam Vám letos pomrzly květy, tak to bych tu odrůdu nechtěl...
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.74 (?), 13.7.2008 0:44
Přispěji také trocho do mlýna.
Také jsem loni tyto meruňky vysadil, letos mají již plody. Ohledně odolnosti zatim nebylo co porovnávat, mám hodně odrůd (Maďarská, Kráska, Velkopavlovická, Leskora, Karola apod.) a všechny letos plodí (Praha), ale kvetení bylo u těchto meruňek dlouhé, takže bych věřil tomu, že jsou trochu vhodnější co se týče mrazů (květy jsou na mráz nejcitlivější, malé plůdky již méně). Nelze očekávat, že budeme mít meruňku, která snese kdejaký mráz. Zde jde jen o jakousi statistickou dlouhodobou hodnotu, že tyto odrůdy budou i při nepřízném počasí mít častěji plody. Co se týče velikosti plodů, vypadají větší než běžné odrůdy. Vzhledově ale nic moc, jsou jednolitě barevné, žádné červené líčko. Ohledně chuti - již jsem ji ochutnal a bohužel musím konstatovat, že mám odrůdy chutnější. Plodí mi ale 1. rokem, uvidím, pokud ale bude chuď vádní, tak se už chystám že je přeroubuju. Mám jednu vynikající odrůdu, ranou, zraje jako Karola, ale mnohem chutnější a vetší plody, šťavnaté, atraktivní vzhled. Bohužel u této jediné neznám jméno odrůdy. Nepomůže mi někdo? Shrnu všechny znaky :
raná, (asi jako Karola), šťavnaté atraktivní plody, roste spíše bujně, vždy má plody (tedy spíš odolnější k mrazům), velikost asi jako Maďarská. Kupována cca před 10 lety v ČR (asi Litoměřice)
Děkuji Josef Novotný
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|