Tak Palo, aby ti potom ta Rakovskeho /ak je taka citliva na mraz/, pravidelne na Zahori nezmrzala... Toho rizika by som sa trochu obaval...
Marhule pomaly koncia, posledne Bergeronky su mensie (prerodila), ale po zmeknuti maju lahodnu chut, jednu z najlepsich, ktore som tohto roku jedol. Mam ale dojem, ze pocasie tohto roka chuti marhul neprialo. Vacsina z roznych odrod, ktore som jedol bola malo stavnata, skore odrody (Sylred) opadavali pred dozretim a Petrom spominane Kioto, ktore mam este pristepene chutovo ani zdaleka nedosiahlo na kvality povodneho Kiota na wavite, ktore mi bohuzial vyhynulo. Neviem cim je ta ohromna variabilita chuti marhul podmienena, ked to zrovnavam zo slivkami ci broskynami (prave jeme RH - vyborna), tam je takmer stabilne kvalitna chut, ziadne suche slivky, ci broskyne... Veharda pristepena na Topende bola vynikajuca, kym originalny strom u svokra v Senci bol s minimom stavy... Zacinam chapat, ze niekto napise ze Kioto je podpriemerna odroda - po 2 rokoch fantastickych sladkych stavnatych plodov som ten podpriemer zazil. Madarska mala vynikajucu chut, ale tiez len v oblasti hrubsich kostrovych vetiev, kym na okrajoch koruny boli plody male, suche a podpriemerne. Po minulorocnej sezone, kedy marhule totalne zmrzli, je tato sezona zase chutovo slabsia. Zvazujem uprednostnenie stabilnejsich broskyn, pred marhulami.