Meruňky 2024

host - 125.1 (?)
17.9.2024 13:12

Chtěl bych se zeptat na české šlechtění meruněk - jak jsem dříve četl, je u nás jistý pan David, který se věnuje šlechtění odrůd, které lépe zvládají naše mrazíky. Meruňka Ula by měla být jeho vyšlechtěnec. Nevíte, jestli existují i jiné odrůdy od pana Davida, které také nakvétají později a jsou odolnější?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.8.2024 15:48

Farhial byl v minulých letech výborný, ale jarní mrazy přežilo vždycky jen pár plodů. Farely jsem nejedl. Milan zřejmě Farclo nepotřebuje, stejně jako Kech Psar. U Farcla ho pravděpodobně odradila ta suchá dužnina. Nevím, zeptej se jeho, proč je zlikvidoval. Ještě bych dodal, že i když mě ty moje COTY vždycky zmrznou, tak tato Mayacot pokud bude odolnější, budu rád. Byl jsem i překvapen dobrou chutí plodů, určitě byly mnohem lepší než ten "Thyrinthos", který ale letos kompletně zmrzl. Hlavně mě bude zajímat porovnání s Priciou. Výhony z roubů v rozštěpu mají skoro dva metry.

host - 212.219 (?), 28.8.2024 19:47

Tak v běžný rok byl problém s dozráním i toho Farhialu natož Farcla, takže pak ty suché dužiny můžou být i výsledkem toho utahaného zrání/nezrání až někdy do října. Některé švesky jdou do kvality (Domácí), ale meruňky jak není letní klima, tak to stojí vždy za prd. A COTy to bude to samé, jak mají hic tak mají i tu chuť skoro jako ve Francii, Španělsku.

Zkusím ten,,Tyrinthos" porovnat s pravým Tyrinthosem, jestli se podaří. Ten jeden plod z tvého,,Tyrinthosu" byl vynikající chuti na úrovni mnohem pozdnější meruňky, překonal i Priciu, prostě chuťový top v nejranějších meruňkách. Ale byl jediný a osluněný. Pricia je taky výborná, mám udělaný nový stromek v zahradě Priciu, roste bujně, a je citlivá na mon. úžeh do květu, víc než ostatní meruňky.

A ta Maya ti přežila mrazy do plodů protože byly už větší než jiné meruňky, není to tím? Podle tabulek bych řekl, že Mayacot bude kandidát č.1 na vymrzání v květu - má kvést nejraněji. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 29.8.2024 9:32

Tomu se snad ani nechce věřit, Martine. Tuhle meruňku prodával kdysi Kruh u Jilemnice jako Rubistu. Kdo si jí objednal, tak ji právě kvůli slabší chuti zrušil, včetně Milana F.. Nechal jsem si jí kvůli její ranosti. Všechno, co zraje v červnu je pro mě přínos, ale myslím, že i ta Aurora bývala lepší. U té Mayacot nevím. Vypadalo to, že plody po nějakém čase opadají stejně jako u jiných odrůd. Třeba plody Vanillacot působily úplně stejným dojmem, ale nakonec opadaly. Mayacot dozrály, i když byly některé zdeformované. Pokud by takhle chutnaly všechny coty, byl bych spokojen.

host - 212.219 (?), 30.8.2024 9:36

U mě ten,,Tyrinthos" zrál stejně jako Pricia, akorát plod byl z opožděného květu, takže normální násada může být opravdu ještě ranější. To máš fakt povedenou záměnu. yes

Jsou i novinky rané meruňky, ale těžko říct jestli můžou být reálně ještě víc ranější.

Nejranější meruňky to je to nejlepší co v zahradě může být, dřív zrají už jenom třešně májovky. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.8.2024 14:21

PzP zdraví kolegu MH. Uvidíš sám, jak se to vyvine. U mě je i Spring Blush chutnější. Thyrinthos je takový ořezaný o cukry i kyseliny. Ještě bych dodal, že ta Mayacot byla mnohem lepší než například dosavadní raný propadák Wondercot. U něj první plody nenadchly vůbec a bude zřejmě hodně zmrzat. Doufám v lepší budoucnost, rušit ho zatím nechci. 

KORZÁR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (433) - 49.56 (?), 31.8.2024 20:00

Z konkurenčného fóra.

Farclo
Farclo

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.9.2024 9:59

Podle mě je to následek silného napadení sazovitostí nebo strupovitostí. V posledních letech zde není problém, dříve bych podobné fotky taky pořídil. Možná jsou ve vlákně Strupovitost peckovin. 

host - 212.219 (?), 1.9.2024 20:02

Strupovitost meruněk se mi objevuje na plodech nad zemí, a ještě více v kombinaci s přistíněním větvemi. Koruna by se měla udržovat i proto řídká (pokud teda je místo a prostor pro růst do šířky). Zajímavé, že u některých broskví (Redhaven) je pod strupovitou slupkou daleko větší cukernatost a výraznější chuť - strupovitou slupku ale nejím, tu jen stáhnu a pod ní je ta sladkost dužiny.

Začíná vybarvovat do oranžova jeden z dvou letošních plodů Kech psar na přiroubované větvi v koruně. Plody jsou v tuto dobu, hlavně díky sklonu slunka, přistíněné velkou třešní, ale dozrát by snad mohly i tak. Jestli se to Farclo příjme, očka vypadají dobře, budu zvědavý na porovnání doby zrání. MH

Kech psar
Kech psar

KORZÁR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (433) - 49.56 (?), 7.9.2024 17:00

Márius z iného fóra pridal príspevok svojich marhúľ Farius, Farclo chce ešte zohnať neskoršiu odrodu Placido. Je to anglicky kto má prekladač tak si to preloží. 

Marhule
Marhule

host - 125.1 (?), 17.9.2024 13:12

Chtěl bych se zeptat na české šlechtění meruněk - jak jsem dříve četl, je u nás jistý pan David, který se věnuje šlechtění odrůd, které lépe zvládají naše mrazíky. Meruňka Ula by měla být jeho vyšlechtěnec. Nevíte, jestli existují i jiné odrůdy od pana Davida, které také nakvétají později a jsou odolnější?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz