Meruňky 2023

host - 213.137 (?)
11.7.2023 9:48

Příspěvky s fotkami se stále nezobrazují v panelu příšpěvků.

Tak jen dodám, že jediný plod Orangeredu začíná měknout, mravenci už ho vyhryzávají, ještě počkám co snese do změknutí. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.7.2023 7:59

Zralých meruněk přibývá.

Orangered (nahoře), Leskora (dole)
Orangered (nahoře), Leskora (dole)
Early Orange, Harcot (uprostřed)
Early Orange, Harcot (uprostřed)
Early Orange
Early Orange
Harcot
Harcot
Goldrich
Goldrich
Goldrich
Goldrich

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.7.2023 8:11

Plody Early Orange na fotkách nejsou vůbec špatné, škoda, že jich je tak málo. Nějaké nezralé na stromě ještě jsou. Harcotu minimum, stejně jako Goldrichu. Specificky sladký je Orangered.

host - 213.137 (?), 11.7.2023 9:35

Po včerejších bouřkách spadnul jeden plod ze dvou na haluzi Vanillacot. Hned se do něj pustila havěť tak je ohryzaný. Bělomasá velmi šťavnatá, velmi sladká 23Brix! úplně zalepené prsty. Chuťově výborná, meruňkovitost jako Leskora tam není vůbec, spíše jiné ovoce, nějaká mirabelka nebo tak + osvěžující kyselinky, šťáva je hustá jako sirup sladká, delikatesa.cheeky Včera jsem měl poslední plod Leskory, tak zrání vychází nakonci Leskory akorát navazuje, snad příští rok zaplodí víc. yes MH

Vanillacot 23brix
Vanillacot 23brix

host - 213.137 (?), 11.7.2023 9:36

Vanillacot. MH

Vanilacot 23 Brix
Vanilacot 23 Brix

host - 213.137 (?), 11.7.2023 9:48

Příspěvky s fotkami se stále nezobrazují v panelu příšpěvků.

Tak jen dodám, že jediný plod Orangeredu začíná měknout, mravenci už ho vyhryzávají, ještě počkám co snese do změknutí. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.7.2023 14:11

Zásadní problém Orangeredu je slabá odolnost květů proti mrazu. Možná jen o chlup větší než u meruněk z Escande nebo "cotů". Letos byl strom obsypaný květy, ale mráz přežilo jen pár plodů. Co se týče právě těch plodů, tak prozatím jsem podobnou odrůdu meruněk neviděl. Plody jsou totiž sladké už tehdy, když by jiné odrůdy v takto tvrdém stavu byly ještě jalové nebo kyselé. Něco jako slivoň Toptaste. Naprostý protiklad třeba k dlouho nakyslému Goldrichu. K Vanilacotům blahopřeju. Taky bych se rád dočkal. Na stromku všechny květy zmrzly. 

host - 120.172 (?), 12.7.2023 20:08

Orange red.

Orange Red
Orange Red

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.7.2023 12:30

Díky za reakci, pane 150.172. Vašeho příspěvku jsem si všiml jen náhodou, protože příspěvky s fotkami se už nezobrazují ani na úvodní straně dole v přehledu. Problémy s opylením Orangeredu u mě asi nebudou, jelikož ve vlákně Orangered pravděpodobně najdete moje fotky s nadúrodou v letech, kdy na jaře do květu nemrzlo. Stejně tak nemívá problémy s opylením cizosprašný Goldrich. V letošním roce jsem poprvé mohl opět po nějaké době porovnat trojici starých známých lednických odrůd Leskora. Ledana, Lejuna a nemůžu říct, že jsou to chutě na "jedno kopyto". Každá je v tomto ohledu něčím zajímavá a originální. Prozatím nejšpičkovější meruňkovou chutí disponovala letos meruňka HARCOT. Tedy ty plody, které už dozrály. Bylo jich asi pět. Nebyl jsem s touto odrůdou v minulosti spokojen, a to i přes to, že občas zazářila tak jako nyní. Jednak je málo mrazuodolná v květu, plody byly fádnější, nebo praskaly a hnily před dozráním. Momentální sucho plodům asi vyhovuje více, jelikož je plodů málo, nikoliv jako na Velkopavlovické a Bergeronu, kde první spadlé plody mají sušší dužninu. Co se týče falešné Legoldy, tak lze asi s jistotou říci, že se jedná o druhou Kompaktu. Plody mají stejný tvar vybarvují ve stejnou dobu a jsou stejně fádní.

host - 49.56 (?), 13.7.2023 14:00

Tento rok ma trošku sklamali ruskoukrainské odrody, síce majú úrodu ale nie tolko ako Coty.Monastryskij už 5 rokov za sebou má tak pár plodov túto marhulku vykopem.Naslaždenie má zatiaľ dosť ešte sú zelené.

Monastryskij
Monastryskij

host - 49.56 (?), 13.7.2023 14:01

Foto z konkurenčného fóra.

Diskusia
Diskusia
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024