Meruňky 2023

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
30.6.2023 17:44

Když se ta koncentrace přežene, tak nepomůže ani mnohem delší odstup. Bylo to cítit ještě tak 3 týdny a víc po postřiku. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 29.6.2023 22:17
Jak nepěstuju intenzivně ty broskve, padlí znám jen občas z révy. Ale před pár dny se mi udělaly na balkonových salátovkách bílé fleky na listech, první várka odlodila a nyní nasazují ze zálistků. Až druhý postřik přesličkou to zdá se zastavil. To u padlí hroznového většinou stačí jeden, i když už je na hroznech krupička. Dnes jsem když se zatáhlo stříkl Horizonem pár pobitých meruní. Mám vyrobený obstpresse tak to letos snad dotáhnu na apricot wine a když se zadaří tak i na mirabelle wine. Třešně prý lisovat nejdou, ale máme jich tolik, že to možná zkusím. Dnes jsem po sklizni dělal prosvětlovací řez na jedné višni. Tam bylo plísně požehnaně, na neošetřených plodech bylo poznat nejen krupobití, ale i to, že višnovka letost bude téměř bio, když nepočítám postřik při kvetení. Biegler

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.6.2023 11:05

Plody jsou to nádherné, Martine. David kdysi psal, že Pricia je první a je dobrá. Vůbec ale nevím, jestli jí ještě má. Neodolné odrůdy likviduje. David působí i na "truc" fóru, tak jestli psal něco konkrétního tam, to netuším. Ten jediný plod Tsunami si dává na čas, ovšem ten jediný Spring Blush měl meruňkovou chuť celkem slušnou, určitě výraznější než Thyrinthos v jen mírně zaměklém stavu. Ale zmrzá pravidelně, stejně jako Tsunami. Thyrintos už je dávno pryč, ovšem překvapil přežitím asi 15 plodů. Stejně jako vedlejší San Castrese. Z Veselky prakticky všechno popadalo za zelena, Nechápu proč. Co se týče milého pana von Bieglera, tak já budu v postřicích proti moniliové hnilobě hodně opatrný. Možná jen ten nejcitlivější Prezident. Minulý rok jsem se nějak špatně zorientoval v ředění Prolectusu a bylo to z plodů cítit. Spíše použít tu nejslabší koncentraci uvedenou v návodu.

host - 81.144 (?), 30.6.2023 15:16
A to je přesně to pane Petře, proč neuznávám u postřiků OL 1 den a u listových hnojiv údajně žádnou OL. Já švestky nemám žádné, do pálenice vůbec nepojedu. My dnes měli k obědu také smažený kupovaný květák, který po dlouhé době nebyl ničím cítit. Ale třeba u některých postřiků proti plísni na jahodách to je v letáčcích vysloveně napsané, že mohou ovlivnit chut a vůni i při dodržení stanovené koncentrace. Proto třeba nepoužívám sirnaté přípravky na hrozny. Biegler

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.6.2023 17:44

Když se ta koncentrace přežene, tak nepomůže ani mnohem delší odstup. Bylo to cítit ještě tak 3 týdny a víc po postřiku. 

host - 213.137 (?), 30.6.2023 18:15

Tsunami mi na podzim umrzla když neshodila listy a pokračovala v růstu.sad Na tom místě je teď ten nový stromek Pricie.

Tsunami vloni zrála chvíli před Leskorou, asi jen 5 dní. Ale v teplejších meruňkářských oblastech je ten odstup větší tak jak je uveden v tabulkách cca 14dní. Podobně to bude s Pricií, tabulkově zrání Tsunami = Pricia.

Měl jsem plůdky i na haluzi Forum - přežila mrazy, ale pak odpadaly asi neopylené nebo namrzlé, Orangered přiroubovanec má 1 plod, Vanillacot 2 plody smiley

Proč opadala Veselka, jestli bylo na ni dost plodů tak je to divné.

A k těm broskvím - mi se po postřiku plodů vloni některé zdály chuťově taky divné, ale bylo to minimálně 2 týdny po postřiku Prolectusem proti hnilobě (obaleč), jestli to mělo souvislost?, chuť jakoby taková divná mléčná sladkokyselost a puch, no přisuzoval jsem to typu jaloviny některých plodů (Sunhaven) který je tím proslulý při slabé probírce - myslím tu jalovinu bez chuti, ale ta pachuť že by byla postřikem, Prolectus myslím ani sám o sobě tak nesmrdí. MH

host - 213.137 (?), 30.6.2023 18:17

Ještě taková zvláštnost, ta umrzlá Tsunami byla na st.Julien, odpočátku se mi to nelíbilo, Tsunami v druhé zahradě na myrobalánu normálně ukončila vegetaci v pohodě. Raději už meruňku na st.Julien nebrat. MH

host - 49.56 (?), 30.6.2023 20:20

Som rád že všetko nezmrzlo konečne to začína dozrievať, záhradkára to vždy poteší.

Vanilacot
Vanilacot

host - 49.56 (?), 30.6.2023 20:21

2

Vanilacot
Vanilacot

host - 49.56 (?), 30.6.2023 20:22

3

Luca
Luca

host - 49.56 (?), 30.6.2023 20:22

4