Meruňky 2023

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
21.6.2023 19:06

David tvrdil, že první zraje Pricia a je dobrá. Bohužel nemůžu porovnat. Zatímco plody "Thyrinthosu" jsou umístěné spíše v horní části, tak ten plod Tsunami je dole schovaný pod jednou větví, kde zřejmě unikl holomrazu. Co se týče "cotů", Marťasi, tak já nadšení pána, co sem umísťuje jejich fotky, nesdílím. Mám jich několik a všechny kompletně v květu vymrzly, včetně Vanilla cotu a toho jejich nejslavnějšího Tomcotu. Na druhou stranu mi stále není jasné proč třeba taková odolná Veselka shazuje ještě zelené plody. U jiné odrůdy jsem to v takové míře nikdy neviděl. Pokud je to šarkou, tak ale vitálnější strom než Veselku tady těžko pohledat. Je to záhada. Nyní by se to dalo svést na červnový propad, ale později už těžko. U nejcitlivější Radky bych věřil, že ta první na tu šarku kdysi zašla. Třeba jako slivoň s názvem Valor.

"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.137 (?), 19.6.2023 10:24

Pár aktuálních vzorků z JM od Čejkovic, měla by to být Tsunami. Vybarvené jsou pěkně, ale chybí jim ještě 3 dny slunka, jsou málo sladké, silněji kyselé, trochu je podtrhli. Slovy majitele letos prý s meruňkama bída. MH

Tsunami z JM
Tsunami z JM

host - 213.137 (?), 19.6.2023 10:26

Pricia dnes na severu je vybarvuje i pod listy ve stínu, tady to ještě potrvá... MH

Pricia sever
Pricia sever

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.6.2023 15:40

Dozrál "Thyrinthos". Plody v "marmeládové" konzistenci jsou chutné, aromatické. Jediný plod Tsunami začal teprve vybarvovat. Je také překvapením, že na "Thyrinthosu" přežilo jarní mrazy více květů než právě na Tsunami. Začínám být čím dál víc rád, že jsem se odrůdy nezbavil jako ostatní, co si koupili v Kruhu u Jilemnice tuto původně Rubistu. Asi jediná záměna, která nakonec takto potěšila. Správný název odrůdy se asi už nikdy nedozvíme. Na můj dotaz jsem z Kruhu nedostal odpověď. Myslím, že mám od nich i druhou Springtime, která ovšem nemá zvonkovité květy jako pravá Springtime, takže kdoví, co to zase poslali. Ovšem bělomasou nektarinku Snow Queen na Adesotu, kterou mám taky od nich, jsem si velmi oblíbil a ta bude nejspíš pravá.

host - 213.137 (?), 21.6.2023 17:12

Tak to je supr yes  a že už je natolik měkký až marmeládový? surprise Oficiálně Thyrintos by má zrát později, když jsem hledal tak to vycházelo jako Leskora, takže je to zajímavé jaká odrůda to vlastně je. Když meruňka zrající před Tsunami se ani v Evropě žádná nevyšlechtila ani neprodávala. Možná byla dříve zrající Mayacot, ale ve španělsku, tady prý zrála stejně jako Tsunami, Mayacot už ji asi nikdo nemá na porovnání.

Jeden plod na Tsunami nebude stačit na posouzení doby zrání, tipoval bych že ten plod co přežil je odpočátku později zrající - ještě zkusit pak porovnat z,,druhé strany zrání" s Leskorou. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.6.2023 19:06

David tvrdil, že první zraje Pricia a je dobrá. Bohužel nemůžu porovnat. Zatímco plody "Thyrinthosu" jsou umístěné spíše v horní části, tak ten plod Tsunami je dole schovaný pod jednou větví, kde zřejmě unikl holomrazu. Co se týče "cotů", Marťasi, tak já nadšení pána, co sem umísťuje jejich fotky, nesdílím. Mám jich několik a všechny kompletně v květu vymrzly, včetně Vanilla cotu a toho jejich nejslavnějšího Tomcotu. Na druhou stranu mi stále není jasné proč třeba taková odolná Veselka shazuje ještě zelené plody. U jiné odrůdy jsem to v takové míře nikdy neviděl. Pokud je to šarkou, tak ale vitálnější strom než Veselku tady těžko pohledat. Je to záhada. Nyní by se to dalo svést na červnový propad, ale později už těžko. U nejcitlivější Radky bych věřil, že ta první na tu šarku kdysi zašla. Třeba jako slivoň s názvem Valor.

"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.6.2023 19:56

"Thyrinthos" už mám pár let, ale v této konzistenci dužniny jej neznám. Vždy byl utržený, když mírně povolil na pohmat. V takto rozplývavé konzistenci má ale sladce aromatickou chuť tak jako jiné meruňky.

"Thyrinthos"
"Thyrinthos"

host - 213.137 (?), 21.6.2023 20:31

Pěkné, první domácí meruňky.cheeky

To kvalitní zrání bude asi tím hicem (u vás v čechách) který trefil do měknutí, něco podobného si myslím že bude i specifický Big Red který dává za průměrného počasí (25°C) jalové plody, protože v popisu stojí chuť Excelent, to je nejvyšší hodnocení. Big red u mě nemá letos nic, zmrzlo vše.

A ten Tyrintos má Leskoráckou meruňkovitost, nebo je to takové to tropické ovoce jako COTy?

Letos Magiccot i Perlecot zmrzly, ale Vanillacot nakonec ukázala že nějaká odolnost v ní je - má roztahanou dobu kvetení - 2 plody na přiroubované haluzi rostou, přepočteno na plochu lepší výsledek než Leskora která zmrzla skoro totálně. Takže jestli ta tvoje Vanilla cot Petře bude pravá, když nezůstalo nic. Vanilla je bělomaska, asi jediná meruňka v sortimentu. Ještě Sugarperls od MF prý má být bělomaska, vroubovanec roste. smiley Tyrintos taky roste, má i David Tyrintose na porovnání? MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 22.6.2023 21:09

Nemá a domníval se, že je to Spring Blush, ale ta má jinou chuť. Zcela rozměklé plody Thyrinthosu letos opravdu překvapily. Cukry i meruňkové aroma. Budeš to moci porovnat sám, až ti roub zarodí. Myslím, že Pricia by dříve ani neuzrála. Jinak letos u mě má po jednom plodu Spring Blush, Tsunami, Big Red, Hargrand, Early Orange má asi tři, stejně jako Orangered, ten možná tak pět.

"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.6.2023 8:58

Pokud jde o COTY, tak nevím, jestli budou mít takovou chuť, o které píšeš. Wonder Cot měl asi dva plody minulý rok a nebyly nic moc, stejně jako Lilly Cot. Letos všechno zmrzlo. Podle mě to jsou do našich podmínek neperspektivní odrůdy. Nekvetou ani opožděně, aby měly šanci uniknout jarním mrazům. Pěkně roste roub Šalachu, ale nekvetl, takže testování se nekonalo.

host - 213.137 (?), 23.6.2023 13:29

Hledal jsem ještě rané meruňky na webu na porovnání, podle vzhledu to opravdu odpovídá Tyrinthosu - kdo to původně tipnul že se jedná v té záměně o tuto odrůdu?

Doba zrání však neodpovídá, podle různých kombinací odrůd z tabulek - Francie, Řecko, Itálie... všechny ukazují na to že Tyrinthos zraje až po nejranějších meruňkách, vychází to někdy s Leskorou nebo dokonce až nakonci Leskory.

Aby to nakonec nebyl nějaký podnožový semenáč co jich školkař jednoho dne omylem narouboval celou várku laugh Už jsem tu měl koupený stromek ze zahradnictví - jabloň s naroubovanou planou odrůdou.

U mě bude mít určitě místo v příští květináčovce, na vyzkoušení těch raných odrůd se to jeví jako nejlepší řešení - nezmrzne i když trvá to minimálně 2 sezony než pokvete. Přiroubovaná haluz plodí hned druhý rok, ovšem pokud nezmrzne. Některé přiroubovance kvetou až 2. rok, asi jsou to ty, které se rozrostly slabě a pozdě. MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz