Meruňky 2023

host - 213.137 (?)
17.6.2023 22:01

Těžko něco vyčítat Pricii, jsem rád že pár plodů se podařilo zachránit. Leskora 6m strom prázdný. To už je každý rok, příjde konec března, duben a silné mrazy -5 až -10°C. Zmrzla tentokrát i většina odrůd jabloní v poupatech, byl jsem v několika zahradách, tak kromě švestek většinou prázdné stromy a u broskvoní zbyly jen torza po moniliovém úžehu a kadeřavosti. Letos opět nekvetly ani magnolie a už ani šeříky nekvetly, žádná vůně jara, jen štiplavá zima v noci, která trvá v mírnější formě dodnes. Snad nikdy v minulosti nebyly tak mizerné roky na pěstování meruněk. V zahradách se tu sadily nejčastěji semenáče z pecek pak Velkopavlovická a Leskora a plodily jinak by je nesadili. MH

Leskora opět prázdná
Leskora opět prázdná
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 49.56 (?), 16.6.2023 19:06

Foto 2

host - 49.56 (?), 16.6.2023 19:07

Bol to duplikát.

host - 81.144 (?), 16.6.2023 19:18
Jak to tak sleduju, šlechtitelé se snaží udělat merunkovou sezonu po celé vegetační období, když zrají i po prázdninách... A co sezony jiného ovoce? Jahody, třešně, višně, renklody, švestky a jablka? Nebude to nuda jen merunky od začátku léta až do podzimu? To je jen řečnická otázka, každý necht na vlastní zahradě pěstuje co chce a na jakých chce podnožích. Jinak letos bude na dozrávajících merunkách problém s houbovýma chorobama a nevím jestli je budu sanovat, jestli se mi to vyplatí držet úrodu za každou cenu... Spíš zainvestuju do listové výživy a posílení kondice stromů. Biegler

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.6.2023 12:22

Pricia je zajímavá odrůda svým zbarvením, kdy ze zelena přechází hned do červena. Je to nádhera, Martine, ovšem kolik plodů budeš každý rok sklízet, to je ve hvězdách. Tady v Polabí je nejvhodnější ranou odrůdou stále Leskora, která nevynechá prakticky nikdy. V porovnání s Tsunami je to přebornice. Vznikla sice křížením jakýchsi amerických odrůd, ale do našich podmínek je ideální. Na jaře tolik nezmrzá a to je nejdůležitější vlastnost.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.6.2023 12:25

A ještě fotky dosud zelených plodů.

Leskora
Leskora
Leskora
Leskora
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"
"Thyrinthos"

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 17.6.2023 21:44

Pricia na foto M.H. rozhodně nevybarvuje, je to jen reakce na sluneční svit, do fáze dozrávání jí to bude ještě nějakou chvílí trvat. V takovém vybarvení je i V.P a Bergeron.Leskora je u mně, respektive byla citlivá na jarní mrazy a monilií.

host - 213.137 (?), 17.6.2023 22:01

Těžko něco vyčítat Pricii, jsem rád že pár plodů se podařilo zachránit. Leskora 6m strom prázdný. To už je každý rok, příjde konec března, duben a silné mrazy -5 až -10°C. Zmrzla tentokrát i většina odrůd jabloní v poupatech, byl jsem v několika zahradách, tak kromě švestek většinou prázdné stromy a u broskvoní zbyly jen torza po moniliovém úžehu a kadeřavosti. Letos opět nekvetly ani magnolie a už ani šeříky nekvetly, žádná vůně jara, jen štiplavá zima v noci, která trvá v mírnější formě dodnes. Snad nikdy v minulosti nebyly tak mizerné roky na pěstování meruněk. V zahradách se tu sadily nejčastěji semenáče z pecek pak Velkopavlovická a Leskora a plodily jinak by je nesadili. MH

Leskora opět prázdná
Leskora opět prázdná

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.6.2023 8:53

Všechno má svoje limity. O bytí a nebytí plodů Leskory rozhoduje zřejmě jen nějaký ten stupeň pod nulou navíc. Tady maximum -4°C při dokvétání (ráno na teploměru). Letiště -4,9°C. Žádné zvláštní opatření jsem nečinil, pouze postřik Championem na ochranu květů proti mrazu. S Priciou nemám žádné zkušenosti. Na pravděpodobně falešném stromku skoro pokaždé všechno pomrzne. Mám zkušenost s Tsunami a tato meruňka je sakra neodolná. S lednickými a veselskými odrůdami nesrovnatelná. Letos přežil jeden plod.

host - 49.56 (?), 18.6.2023 15:24

Krásne foto z Francúzska teraz to zverejnil Cotinternational. 

host - 49.56 (?), 18.6.2023 15:24

2

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty