Meruňky 2023

host - 81.144 (?)
17.3.2023 15:32
Prolectus se ještě dal koupit ale už jen s registrací na plísen šedou, ale nejsem si jist... A levný tuším taky nebyl, už si to nepamatuju...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 234.111 (?), 16.3.2023 20:16

Petr z Pardubic, aký postrek používate na marhule proti moníliovej hnilobe plodov?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.3.2023 14:07

V minulém roce jsem použil Prolectus. Už se pravděpodobně nevyrábí, ani nemám žádné dodatečné zásoby.. Takže příště asi už nic. Možná nějaký ten drahý Teldor. (Magnicur Quick). Stříkal jsem jen pozdní švestky. 

host - 81.144 (?), 17.3.2023 15:32
Prolectus se ještě dal koupit ale už jen s registrací na plísen šedou, ale nejsem si jist... A levný tuším taky nebyl, už si to nepamatuju...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.3.2023 18:01

Tak jak Vám to kvete? Tady ještě nic. První rozkvete jako vždy Goldrich na broskvoňovém semenáči. Jinak, Martine, jen takové upřesnění k "Vanilce". U mě má na kmínku šedou kůru jako třeba Domácí švestka, mladé dřevo je klasicky hnědočervené. 

host - 81.144 (?), 18.3.2023 18:07
Bílé čepičky bylo možno vidět na Hargrand, která šla dnes ven i s kořenem (šárka) Gloldrich stáří 12 let, po ořezávce před přeštěpováním zatím nekvete, má taky šárku.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.3.2023 20:43

Hargrand a Goldrich už v zahraničí nikoho nezaujmajů, jak kdysi napsal pán Fiala, ale já je mám stále v oblibě, takže je tahat ven ze země nehodlám. Goldrich spolehlivý, plody vybarvují a vyzrávají celé, hnijí minimálně, nepraskají, po změknutí jsou slušně aromatické, dostanou i nějaké ty cukry. To je ale stará, obehraná písnička, ale vždycky jí rád "zazpívám". Těším se i na letošní Hargrand, který pokvete. Plody mají dobrou velikost a hlavně zajímavě aromatickou chuť, která ovšem nemusí každému stačit. S panem z CH si v tomto ohledu notujeme. S šarkou vycházíme pěkně.  Goldrich má pouze lehkou chlorózu na listech (podnož broskvoňový semenáč).

host - 213.137 (?), 18.3.2023 21:10

Tu šarku jste měl na listech nebo i plodech? Tady v okolí nikdo stromy ani Domácí švestky nevykopává. Že by byly lokality s různými kmeny šarky, někde se ji prostě daří řádit a jinde jen okrajově straší sem tam na listech?

K vanillacot - kůru jsem nesledoval nevím teď, ale jestli zaplodí tak je to jednoduché - bělomasá šťavnatá.

Je ještě nějaká jiná bělomasá meruňka?  MH

host - 81.144 (?), 19.3.2023 5:24
Příznaky na peckách a špatná kvalita plodů u obou, nedá se to jíst, tak jak se nadala jíst ani některá domácí švestka, šárka má různé kmeny to je fakt. U nás nikdo nekácí a netrhá ani souše, pak je to plné různé havěti, která škodí i jinde. Mám tam na tom jednom místě vysazené nové jabloně, zbytečně by jim kořeny měrunky konkurovaly.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 19.3.2023 9:52

Sem tam nějaká kresba na pecce se zde taky vyskytne u ledasčeho. Pokud bych s dostatečnou meruňkovostí Goldrichu nebyl spokojen, už bych ho přerouboval. Mizerný v tomto ohledu je dlouhodobě Sundrop, minulý rok Big Red, Sweet Red, Veselka by byla velmi kvalitní, ale praská, hnije a tím pádem nedozraje většina plodů, hodně hnije Harcot. Možná zmizí Early Orange, uvidíme. Stará odrůda Karola také hodně hnila, plody byly na pohmat měkčí, ale po utržení velmi fádní, musely být úplně měkké, aby dostaly tu svoji "velkopavlovickou" chuť, ale dřív shnily. To už si raději počkám na ten spolehlivý, pevný Goldrich, který je po změknutí i chutný.

host - 81.144 (?), 19.3.2023 13:35
U mě to přeroubování bylo spíš otázkou, aby se mi do toho vůbec chtělo... V těch místech ho vytrhávat nechci, protože by se tam kvůli výskytu hryzce nemuselo nic mladého ujmout. Takže dělá takový obranný val proti podzemním nájezdníkům... V Buchlovicích taky mají velkosad Goldrichu a Pinkcotu a jsou s tím asi také spokojeni, jinak by tyto odrůdy komerčně určitě nikdo nepěstoval. Když příjdou mrazy dělají ohně v plechových sudech, ale vždycky se jim stromy prý ochránit nepodaří. Jak jsem načetl v článku, tak posílám dál. Ještě nevím co na něj dám a jestli se k tomu roubování za kůru letos vůbec dostanu...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz