Meruňky 2022

host - 249.55 (?) 
2.5.2022 20:23

Rád se poučím, aspoň vidím, že i letos některé odrůdy i jinde fungují. Jak píše pán předem, pozdní kvetení to celkem zachraňuje, u nás později kvetly Bergeron, Tardicot, Koolgat, Frostina, některé semenáče, Vestar, Leala, Lejuna- ty mají na letošní mrazy (po odkvětu jednou -3,2, ale mrzlo od půlnoci) celkem ucházející násadu. Ula je na tom někde celkem dobře, někde bledě-kvete středně raně, Orangered probrán na 30-40%, Goldrich a Kioto zhruba stejně. Pokud to vydrží, tak je to zajímavá prověrka. VP, Pinkcot, Mayacot, Farclo, Golden Sun, Radka, Marlen - prakticky totálka. david

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.137 (?), 2.5.2022 21:22

U mě na severovýchodě (240m) přežily meruňky mrazy jen v chráněné zahradě, jinak vymrzly komplet.

Nějaká probírka mrazy u domu taky byla, 2x jsem přitopil na ránem a zůstalo přesto uspokojivě, ale poslední dny odešlo min 90% plůdků, zřejmě skrytá monilia. Signum stromy úplně slité při rozkvětu i dokvětu, na Tsunami 3x postřik, neodešel ani jeden květ ani listy, ale plůdky nyní zvadly - jsou mírně připečené - musí se trhat. Problém s monilií tu nikdy nebyl, poprvé vloni totálka meruňky, třešně... a teď nezabírá ani postřiky, to je divné takový průběh?

Vanilacot se jeví že je bezeztrát jak mrazy tak monilia, jinak nejhorší jako vždy Leskora (monilia), Tsunami (mrazy i monilia), VP je střední odolnosti - vždycky udrží dost plůdků, jenže v létě zas potřebuje sucho teplo jinak nedá dobrou chuť. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.5.2022 22:34

Nemám žádné "špeky", jen běžně dostupnou klasiku. Zjistil jsem ale, že mráz poškodil něco i ve vyšších patrech. Třeba Sundrop, Harcot a Early Orange budou mít jen pár plodů, většina je spálených. Zvláštní je, že přežilo tolik plodů na Bebecu a San Castrese, přitom San Casrese měl nejvíc "zmuchlané" listy od mrazu. Neoblíbený Goldrich je tady držák a potvrdí to i letos. Radka vydržela, i když kvete dříve. Tsunami mizérie, stejně jako Wonder Cot. Jedině ten Delice Cot ukázal určitou odolnost. 

Bebeco
Bebeco
San Castrese
San Castrese
San Castrese
San Castrese
Radka
Radka

host - 249.55 (?), 2.5.2022 23:02

Zdravím pana Petra z Pardubic, je trošku zvláštní, že jižní odrůdy ze středomoří jako Bebeco a San Castrese vydržely, Goldrich vezmeme na milost, i když je to chuťově trochu boj. david

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.5.2022 13:31

Taky zdravím, Davide. U mě je na Goldrich spoleh. U některých odrůd spadne první zralý plod a je to "nebíčko v papulke", jak by řekl pan Fiala, ale další už jsou potom fádní, nebo shnijou. Goldrich praská a hnije minimálně a rozměklé Goldrichy jsou meruňkové dost. V chladnějších polohách budou možná kyselé, to je všechno možné, nezbývá než panu 81.144 věřit. A v chladnějších, deštivých letech nebude kloudná žádná meruňka. Co se týče mrazu, tak zklamal ten bohatě kvetoucí Tardicot, který má "čistou nulu". Tomcot má alespoň 3 plody, stejně tak Sweet Red a Big Red. 

Goldrich
Goldrich
Goldrich
Goldrich
Radka
Radka
Big Red
Big Red

host - 213.137 (?), 3.5.2022 15:06

Tak velké plůdky tu vůbec nemám, zpoždění na severovýchodě je minimálně 2 týdny. A co se monilie týče, viz foto.

2x signum dokonale slité větve, počasí v květu nebylo nijak moc deštivé oproti jiným rokům a vypadá to zase jak bez postřiku. MH

Leskora, 2x Signum
Leskora, 2x Signum

host - 213.137 (?), 3.5.2022 15:09

Leskora - moniliový úžeh?

Některé haluze mají aspoň rostoucích plůdků více. MH

Leskora 2x Signum
Leskora 2x Signum

host - 172.148 (?), 3.5.2022 18:02
Tahle padesátiletá VP přežila vichřice, sucha, ale monilie ji dává pořádně zabrat. Tady na Litoměřicku není ani tak problém s mrazy jako právě monilii. Jsem tu na chalupě po několika letech v covidové izolaci, tak budu mít alespoň čas ji postižené výhony vystříhat a zamyslet se nad tim, zda bych neměl být líný jezdit sem v době květu... Marek.

host - 172.148 (?), 3.5.2022 18:05
Foto č2

host - 81.144 (?), 3.5.2022 16:51
Pane Petře, ten můj Goldrich jeho podnož myrobalán prostě asi nedokáže utáhnout, aby dosáhl takové kvality jako u vás a nebo té která je popisována v atlase od Ing. Richtera. Jinak s tím Bergeronem u slepičího drovku je to špatné. Zavadají zelené lístky na lonském dřevu v délce až 30 cm. To bude zase stříhání... Jinak co se týká těch náhrad za postřiky, jedna dáma, která má k zemědělství blízko mně slibovala dodávku Horizonu. Nicméně jsem se šel podívat na jejich malý sádek, abych si ověřil jak pro zahrádkáře mnohdy nedostupné zboží používají v praxi. Výsledky bohužel nic moc a tak ze spolupráce sešlo.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz