Meruňky 2021

host - 143.1 (?)
24.5.2021 9:56

podľa popisu tiež mám túto marhuľu, je to asi 60 ročný strom, priemer kmeňa asi 60 cm. Taktiež sa ju snažím zachovať a to z dôvodu najlepšieho mahuľového lekváru ktorý sa z nej dá uvariť.  

Tento rok mám dohodnuté stretnutie s pánom, ktorý má staré odrody mahrul a dúfam, že sa mi na ňom podarí identifikovať túto odrodu. Inak podľa môjho popisu a jeho mohlo znalostí by mohlo ísť o tzv Ananásku, ktorú údajne priniesli chorváti do okolia Chtelnice. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 19.5.2021 16:06, zobrazeno: 14943x

Tak jak Vám rostou meruňky, respektive jejich plody? Zle dotírá moniliový úžeh peckovin, nebo-li monilie. Přece jenom studený a deštivý květen, to není nic, co by se meruňkovým stromům líbilo, nejsou na to ze své domoviny zvyklé a proto bez chemie ani ránu. Jenomže i tak to není letos dobré. Taková zastíněná, později kvetoucí Leskora dostala všechny postřiky poměrně brzo a projevuje se to nebývale. Na druhou stranu se umazává vláhový deficit z minulých let a všechno rychle narůstá. Z odrůd má konečně nějaké plody vždy zmrzající Early Orange, Marlen, nějaké plody budou na meruňce grófa Rakovského, málo kvetlo Bebeco, ale pár plodů taky bude. Věčně zmrzající Sundrop se taky pochlapil, dokonce i Tomcot a to je co říct.  Na fotkách je Early Orange, San Castresse, Leskora, Orangered, Radka, Bebeco, Big Red, Apricose von Rakovzsky, Thyrrintos, Ledana, Bergarouge.

host - 133.191 (?), 19.5.2021 17:26

Čo sa týka mňa, je to podstatne lepšie ako minulý rok kedy som mal tak akurát na ochutnanie. Veľkopavlovická čo sa týka násady je to taký slabší priemer, monília nejaká je ale nieje to nič katastrofálne. Barbora detto akurát v porovnaní s Veľkopavlovickou má o niečo väčšiu násadu. No a potom ešte jedna nešpecifikovateľná odroda s názvom,,Moja". Aby som to vysvetlil. Je to stromček ktorý môj starý otec objavil pred 20 rokmi pod veľmi starou marhuľov ktorú sme mali na záhrade. Na cca 95 percent to bola Veľkopavlovická.. Starý otec tento mladý stromček vtedy asi v hrúbke +- ceruzky presadil s tým že ho o rok zaštepí. Bohužiaľ a možno aj Bohuvďaka to už ale nestihol... A stromček rástol a rástol bez povšimnutia, až dal po niekoľkých rokoch prvú úrodu. Marhule neskutočne vynikajúcej chuti, naozaj som lepšie nejedol. Odvtedy plodí pravidelne každý rok nemáva nejaké extrémne vysoké úrody, ale za to stabilné. Naskrz vymrzla úroda iba jedenkrát a to v roku 2017. Je to stromček neporovnateľne zdravší ako drvivá väčšina marhúľ po okolí ktoré usychajú raketovým tempom. Samozrejme túto,,Moju" odrodu rozmnožujem a štepím kde sa dá. Keby som mal urobiť pomologický popis tak ho napíšem nejako takto. Odroda,,Moja" dozrieva asi týždeň pred VP. Oproti VP má mierne menšie plody guľatejšieho tvaru ktorých šupka je asi na 50 percent pokrytá červeným líčkom. Plodí iba priemerne ale za to pravidelne. Chorobami takmer netrpí, a je takmer rezistentná na mráz. Dužina je sladká aromatická veľmi šťavnatej takmer až,,pomarančovitej" konzistencie. Nie príliš vhodná na zaváranie. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 20.5.2021 10:43

I když Velkopavlovická má v některých letech a u některých plodů naprosto nepřekonatelnou chuť, pokud tedy plody dostatečně vyzrají do měkka bez předchozí hniloby, přesto jsem si oblíbil jvíce jiné odrůdy. Co se týče té Vaší neznámé meruňky, tak uvažte jestli se nejedná o nějakou marhulku z Veselé u Piešťan. Ono se to dost těžko určuje i podle fotek. Jak píšete, určitě to je mnohonásobně lepší s násadou plodů než v minulém roce. Tady u mě je to už skoro vždycky jisté, když meruňky rozkvetou takhle pozdě jako letos. Problém je maximálně s monilií, ale například na fotce je Goldrich sesazený před dvěma lety takovým způsobem, že zůstaly prakticky jen pahýly větví a podívejte se, jak obrazil. Pak, že nelze meruňky řezat do starého dřeva.

Goldrich
Goldrich
Goldrich
Goldrich
Velkopavlovická
Velkopavlovická
Bergarouge
Bergarouge
Bergeval
Bergeval

host - 133.191 (?), 20.5.2021 12:19

Je vylúčené aby to bola marhuľa z Veselého. Ako som už písal je to stromček vykopaný ktorý sám vyrástol pod starou marhuľou a nezaštepený. T.J. semenáč alebo odkopok. teraz fotky asi nemá zmysel pridávať, dám ich keď už budú plody zrelé. Marhule do starého dreva som rezal aj ja, a takisto nebol žiadny problém. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 20.5.2021 17:37

Stejně si myslím, že je nikdo nepozná. Kolikrát jsem potřeboval určit záměnu meruňky, leč marně. Něco jiného, když má třeba Harcot nové listy hodně do červena a stejně tak falešná Farbaly, to je potom jiná, zvláště, když zraje i ve stejnou dobu, jako Harcot. Potom to není Farbaly, ale Harcot. Co se týče letošní meruňkové sezóny, tak všude v teplejších polohách musí mít žně, nebo-li pěknou násadu plodů. Přece nejsem jenom já v nějak výjimečné oblasti. Ovšem na Mladoboleslavsku udělal pěknou paseku v pupenech únorový mráz, panu Davidovi tam zmrzly všelijaké novější odrůdy od kerých si hodně sliboval a to některé úplně totálně. Stejně tak v Beskydech se moc nedařilo, nevím, jak dopadl Jirka (FM) nebo v Návsí u Jablunkova pan katoo. Pán Morvai u Bratislavy taky jistě "v plný palbě", nebo se pletu?

Pricia
Pricia
Samourai
Samourai
Spring Blush
Spring Blush
Veselka
Veselka
Ledana
Ledana
Lejuna
Lejuna
Lily Cot
Lily Cot

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 20.5.2021 21:08

Mizérie Petře.Všechny ty cizácké nepodarky pomrzly.Nějaké meruňky budou na Bergeronu, VP, VP-LE12/2,Maďarské, Maďarské nejlepší, Bergevalu, Shamade, Forumce, Nancyské a Keč pšar.Úrodička mohla být lépější, jenže do květů meruní pořád lilo a opýlovači se na to vybodli.Letos jsem nestříkal Signumem ani Prolectusem proti moniliové spále(dal jsem Horizon, Lunu,Talent, Horizon) a světe div se, ani jediná uvadlá větvička!

host - 30.172 (?), 21.5.2021 15:35
V Praze se maj blaze, když se tak dívám na tento volně a zdravě rostoucí noname, i když jinak tu monilie asi řádí. U mě na zahradě u Poděbrad fatální propad 1 cm plůdků.

host - 30.172 (?), 21.5.2021 15:39
Doplnění foto
Doplnění foto

host - 143.1 (?), 24.5.2021 9:56

podľa popisu tiež mám túto marhuľu, je to asi 60 ročný strom, priemer kmeňa asi 60 cm. Taktiež sa ju snažím zachovať a to z dôvodu najlepšieho mahuľového lekváru ktorý sa z nej dá uvariť.  

Tento rok mám dohodnuté stretnutie s pánom, ktorý má staré odrody mahrul a dúfam, že sa mi na ňom podarí identifikovať túto odrodu. Inak podľa môjho popisu a jeho mohlo znalostí by mohlo ísť o tzv Ananásku, ktorú údajne priniesli chorváti do okolia Chtelnice. 

host - 148.222 (?), 24.5.2021 20:33

Ananáska to tiž nieje. Tú má sused a tá má inú chuť. aj iný tvar plodov.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz