Merunka - jak ji mam zastrihnout?
|
|
|
|
|
|
|
|
gabula19 - Bronzový Zahrádkář (52) - 188.59 (?), 19.4.2010 15:17
No dekuji za rady, i kdyz kazdy ma na to jiny nazor a ja jsem z toho trochu vedle. Nicmene souhlasim, ze se maji strihat stromky v tu dobu kdy maji, ale ja to zasadila pred pul rokem vetve nemel skoro zadne (nepredpokladam, ze pri sazeni je dobre stromek zastrihnou) tak jsem uvazovala tak, ze se to bude dat strihat nejdrive na jare, takze snad jeste neni tak pozde. No nicmene asi to trosku zastruhnu, i kdyz na jedne vetvi uz mam malou merunku, celkem ji mi je lito ji strihat, ale slysela jsem, ze je lepsi to urvat aby strom posilil (nevim co na tom je pravdy)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.102 (?), 20.4.2010 11:54
Gabula, zrežte ten stromček tak ako to naznačil Rony. V prvých dvoch troch rokoch sa realizuje výchovný rez a ten kto tvrdí opak sa v danej veci nevyzná. Ak sa stromček nezostrihne, strom bude za 5 -6 rokov vyzerať rovnako (bude samozrejme väčší) ale bude mať dlhé vyholené kostrové konáre a na nich málo plodov. Konáre sa pri dobrej úrode na 100 % zlomia. Strih sa môže kludne realizovať aj teraz, úroda až budúci rok.
Juro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rony - Diamantový Zahrádkář (1084) - 175.250 (?), 20.4.2010 17:53
Když se uřežou větvě, které mají pupeny a vyvinutý nějaký obrost, tak tlak živin probudí tzv adventivní tedy zdánlivě neviditelné pupeny a ty vyraší. V této době, když bude nějaký slabší výhon více odkloněn a navíc to nevadí, to se upraví až později. Jen klidně snižte tu korunu a uvidíme později jak bude rašit a kde ale hlavně zesílí kosterní větve. Veškerá snaha až na výjimky je u mladých stromků zapěstovat 4 plus mínus jedna kosterní větve pravidelně rozmístěné a v úhlu asi 45° (u hrušek to neplatí až tak, mají pyramidální růst). K tomuto cíli se dopracujeme řezem a ohýbáním ale také letním zaštipováním. Když vidíte, že v létě roste něco do koruny, tedy opačně a bude křižovat třeba terminál, to je stejně odsouzené k řezu, tak to odřežeme (zaštípneme) dříve ať strom přesměruje živiny jinam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|