Dobrý den, poradíte prosím co s meruňkou? Kdysi trpěla klejotokem (asi moniliova spala), byl hodně napadený terminál. Napadené dřevo jsem ořezala a meruňka se vzchopila. Ted ji proti spale stříkám. Ovšem ten terminál v místě, kde jsem ho ostrouhala se pomalu ale jistě zhoršuje. Viz foto. Průměr té větve je 5,5 cm. Mám s tím něco dělat nebo to nechat? Rodí pěkně. Je asi 10 let stará, je to Bergeron. Děkuji.
Přežije. Nic se nestane, ani když to uděláte hned. Můžete to udělat podle obrázku - mírně šikmo. A pak zatřít latexem. Koruna bude sice o něco více rozevřená než by měla být, ale to nevadí. Podívejte se pak pod kůru, jestli tam je dřevokazný hmyz.
Stromy už letos jaro pod kůrou mají, při pozdějším řezu nemocné větve ten Váš ošidíte o litry tekutiny, které může využít i k hojení rány... Ať už říznete teď, nebo později, tak tu pozůstalou odbočující větev podepřete, či vyvažte. SPCH
Tak jste mě nahlodali. Možná do toho řezu půjdu dřív. Bude ta boční větev náchylnější k vylomení ještě víc než dosud? Bývá nejvíc obsypaná, vždycky ji hodně probírám.
Dobrý den, odřízla jsem nakonec na začátku kveteni. Na radu souseda jsem to urizla nad novou rasici vetvickou, ze pry zesili a nahradi vetev. Nejsem si tim ale jista, pahyl vypada takto a i z kury jde klejotok. Premyslim zda seriznout nyní na vetevni krouzek nebo nechat do pristiho roku - jako pri Zahnove rezu a odriznout az pak. Co myslite?
No myslím že postižení je minimálně o 1 metr níže. Je to na fotce docela vidět a bude to pravděpodopně pokračovat. Doporučuji řez na pařez a nasadit novou zdravou sazenici. Klejotok, korová nekroza a houby na odomřelém dřevě budou problém.