Marhule na sever
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.114 (?), 25.6.2021 19:41, zobrazeno: 6284x
Dobry den. Poradite mi prosim vhodnu odrodu marhule na Horne Povazie? Hlavne, prosim, nech je odolnejsia voci chorobam, chutna a idealne mensieho vzrastu. Co si myslite o odrode Early Orange?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.133 (?), 26.6.2021 12:16
Podle popisů odrůd by měla být pro okrajové polohy vhodná samosprašná Leala, i méně roste, ale proti monilii se stříkat musí. Sama ji neznám. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (150) - 180.254 (?), 26.6.2021 15:49
Ja posúvam bratovi do Žiliny Digat, je to niečo z génov Bergeronu. Bergeron tam sadený sa mu z nejakého dôvodu neujal..Digat som zapestoval u mňa, na juhu, v druhom roku má už 4 metre, je z Okoplantu na myrobaláne, majú tam fakt krásne a vitálne stromy. Budem ho musieť nejako vykopať a prepraviť na sever. Inak prednedávnom som sa stretol s p. Šidovou (významná slovenská pomologička a šľachtiteľka), tá na sever odporúča jednoznačne Vehardu.
Potom vám tam na horniaky už len želať veľa šťastia, nakoľko sledujúc život marhuliek aj tu, počas jarnej sezóny s občasným mrazom a snežením v plnom kvete, je mimoriadne dobrodružný príbeh. mino BA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.241 (?), 28.6.2021 20:54
Tsunami - opravdu výborná meruňková chuť.
|
|
|
|
|
|
|
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář (388) - 1.200 (?), 28.6.2021 22:19
Tsunami je chuťově velmi dobrá odrůda, bohužel se dá s úspěchem pěstovat jen v nejteplejších meruňkářských oblastech.Na sever je naprosto nevhodná, nízká odolnost na zimní i jarní mrazy, vysoká citlivost k houbovým a bakteriálním chorobám.Do chladnějších středních poloh se rané odrůdy meruněk vůbec nehodí, totálně mi v 320 mnm zmrzly Aurora, Mayacot, Fuego, Spring Blush, Tsunami, Pricia, Radka a Leskora.Pokud se spokojíte se slabší úrodou jednou za dva až tři roky pak připadají v úvahu Bergeron, Veharda, Tardicot, Ledana a Harlayne.
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.114 (?), 29.6.2021 7:43
Mozete mi prosim ako laikovi vysvetlit, preco iba to obcasne rodenie? Nepomohla by ani prebierka plodov? Alebo tak jednoducho marhule v chladnejsich oblastiach rodi? Mam na zahrade broskynu (odrodu zial neviem), zije a ma aj zopar plodov, na ktore sa tesime.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|