Leskora a Radka 29.6.2011 - fotky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 5.7.2011 13:02
Já Honzu celkem chápu. A za sebe mohu říci, že při výběru odrůd preferuji právě ty chuťově podprůměrné. Připomínám, že meruňky pěstuji v oblasti, kde se jim vyloženě nedaří.. Přepokládám, že pokud jsou v sortimentu registrovány odrůdy s průměrnou až podprůměrnou chutí, budou mít nejspíš jiné přednosti - např. odolnost k mrazu, šarce či spále.Co bych letos dal za strom obsypaný meruňkami se sušší dužinou a trochu slabším aromatem! Letos mi vymrzly ve fázi 1 - 2 cm velkých plůdků. Ty zbylé teď nazývám křestními jmény Další věc je, že naše chuťové nároky se průběhu sezóny mění. Kdoví, jak moc bychom si na Auroře, Radce či Leskoře pochutnali v době zralých Velkopavlovických. Podobně, jako by málokdo jedl Rivany a Rychlice, kdyby zrály v době pozdních chrupek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 177.140 (?), 5.7.2011 15:55
Dobrý deň! Nemyslím si, že by Honza aj Petr nemali dobré podmienky na pestovanie kvalitných a chutných odrôd, takže nič a nikto ich nenúti, aby pestovali otužilejšie- podľa p.Miloša menej chutné sorty. Nie som osobne presvedčený, že je akási priama úmera medzi chuťou a náchylnosťou k monilióze, mrazu a pod. Aj medzi chutnými sortami sa dajú nájsť také, čo nie sú určené do teplých vinohradnických polôh. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 5.7.2011 18:09
To máte nepochybně pravdu, ostatně Vám prošlo rukama jistě více meruněk než mně. Nicméně i v pomologiích se píše, že některé odrůdy - konkrétně třeba Lerosa, Leala, Kompakta či Vegama se nedoporučuje pěstovat v teplejších polohách. Ne, že by se jim tam nedařilo, ale nemohou konkurovat chutnějším odrůdám. Proč se tedy vůbec pěstují? Myslím si, ale je to jenom má teorie, že nejde jen o to, že by ty odrůdy byly odolnější vůči mrazu či monilióze. Roli můžou hrát i jiné nároky na půdu a hlavně na roční sumu teplot. Že prostě ty chutnější odrůdy nedozrají v chladnějších podmínkách do své optimální velikosti, sladkosti a vůně, zatímco ty horší ano, třebaže ta jejich optimální chuť je o dost níž.
Určitou paralelu vidím u jablek, se kterými mám přece jen víc zkušeností. Takový Golden Delicious se nepěstuje na vysočině ne proto, že by to nešlo, že by zmrzl v květu či dřevě. On se pěstovat dá, ale k jídlu to moc není. V meruňkách jsou podobnou skupinou, vyžadující teplé polohy odrůdy kvality VP - Maďarská, Sabinovská, Minaret.
Jiné je to u odrůd: Matčino, Grávštýnské, Lord Lambourne, Desert nebo Rubín - ty budou na vrchovině naprosto srovnatelné s těmi jihomoravskými. To je v meruňkách asi skupina Leskora, Veecot, Harcot, Bergeron, aj.
A pak jsou tu jablka jako Jadernička, Sudetská reneta, Zuzana, Angold, Melodie, Wealthy. Asi nemá smysl šířit je na Litoměřicku, u Znojma a v Podunají, ale my ve studených kotlinách jsme za ně vděčni. Podobné je to zřejmě s těmi Lealami, Kompaktami a možná i Silver- a Pincoty.
Ona ta paralela nebude přesná. Vzhledem k tomu, že i nejpozdnější meruňky zrají uprostřed léta, tak i náročné VP, pokud se na jaře udrží na stromech, svou sumu teplot nakonec dostanou. Ale v hrubých rysech by to tak být mohlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.172 (?), 4.7.2011 22:19
Mám meruňku teprve od jara, ale hezky roste, chci se zeptat, za jak dlouho se můžu dočkat nějakého plodu a jak se mám o ní starat, děkuji,vaše jsou nádherné
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář (173) - 110.229 (?), 11.7.2011 15:25
Tak 11.7. zacina v BA dozrievat Veharda, Kioto aj Velkopavlovicka.
Kioto 3-ti rok po vysadeni preplodilo, ma mensie plody nez minuly rok, ale farebne su velmi ziarive, atraktivne. Duzina pevna (nekasovatie, da sa dlhsie skladovat, zrejme aj na zavarenie bude vhodnejsia) sladko/kysla chutna. Bude treba silnejsie pretrhanie plodov pre dosiahnutie vacsej velkosti (minuly rok velke) a jarny rez pre podporu rastu (slabsi rast).
Veharda - velke plody, sladke maksie - ako VP len by mala byt odolnejsia mrazom - prvy rok zarodil step, uvidim ked bude mraz...
Velkopavlovicka - velke sladke (maksie, kratsie skladovatelne) plody idealne na priamy konzum, dzem...
Bergeron este zreje.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 99.88 (?), 11.7.2011 21:40
Fotky nemám, ale o víkendu jsem poprvně sklidil Karolu.
Po tom co jsem tu četl jsem se trochu bál průměrnosti, ale byla vynikající :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 176.214 (?), 11.7.2011 22:13
Možná, že jsem Karolu málo vyzdvihl, ale teď v plné zralosti ji považuji za nejchtnější meruňku z celého mého sortimentu. Letos mi poprvé dozrály i plody v sadě. Tyto jsou jsou krásně kulaté, v určité fázi zralosti výborné konzistence, v chuťi mají mají i příjemě nakyslé tóny, které krásně vyvažují vysokou sladkost plodů. Možná má někdo jinou zkušenost, ale je to hodně o podmínkách v jakých se pěstuje. Mám i další dva stromy v zahradě, kde je plodů příliš mnoho a ani v jiných letech nebyly tak výborné jako na mladých stromech v sadě.
Palava - už také začíná zrát. Zatím v porovnání s jinými přezrávajícími meruňkami příliš neoslní chutí ani vzhledem. Dost plodů zhnilo přímo na stromě i přes to, že nebyly vůbec zralé. Zřejmě vyžaduje chemickou ochranu.
Lerosa - už je také zralá. Spíše větší plody nemají výraznější líčko a jsou krásně oranžově probarvené. Na stromku bez chemické ochrany jich bylo také dost z půlky zhnilých. Monilióza jí také dala zabrat, možná něco způsobili i škvoři.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|