Leskora a Radka 29.6.2011 - fotky

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 136.219 (?)
5.7.2011 14:35

Letos vám vymrzly i ty průměrné a podprůměrné. Já prostě z důvodu nedostatku místa musím provádět kvalitativní selekci. Postřik proti moniliovému úžehu provádím u všech odrůd, výsledky jsou u všech podobné. Mráz díky příznivé poloze neničí v posledních letech úrodu, takže jsem jednoznačně příznivcem výběru kvality. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 5.7.2011 13:02

Já Honzu celkem chápu. A za sebe mohu říci, že při výběru odrůd preferuji právě ty chuťově podprůměrné. Připomínám, že meruňky pěstuji v oblasti, kde se jim vyloženě nedaří.. Přepokládám, že pokud jsou v sortimentu registrovány odrůdy s průměrnou až podprůměrnou chutí, budou mít nejspíš jiné přednosti - např. odolnost k mrazu, šarce či spále.Co bych letos dal za strom obsypaný meruňkami se sušší dužinou a trochu slabším aromatem!  Letos mi vymrzly ve fázi 1 - 2 cm velkých plůdků. Ty zbylé teď nazývám křestními jmény Další věc je, že naše chuťové nároky se průběhu sezóny mění. Kdoví, jak moc bychom si na Auroře, Radce či Leskoře pochutnali v době zralých Velkopavlovických. Podobně, jako by málokdo jedl Rivany a Rychlice, kdyby zrály v době pozdních chrupek.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 136.219 (?), 5.7.2011 14:35

Letos vám vymrzly i ty průměrné a podprůměrné. Já prostě z důvodu nedostatku místa musím provádět kvalitativní selekci. Postřik proti moniliovému úžehu provádím u všech odrůd, výsledky jsou u všech podobné. Mráz díky příznivé poloze neničí v posledních letech úrodu, takže jsem jednoznačně příznivcem výběru kvality. 

host - 177.140 (?), 5.7.2011 15:55
Dobrý deň! Nemyslím si, že by Honza aj Petr nemali dobré podmienky na pestovanie kvalitných a chutných odrôd, takže nič a nikto ich nenúti, aby pestovali otužilejšie- podľa p.Miloša menej chutné sorty. Nie som osobne presvedčený, že je akási priama úmera medzi chuťou a náchylnosťou k monilióze, mrazu a pod. Aj medzi chutnými sortami sa dajú nájsť také, čo nie sú určené do teplých vinohradnických polôh. Paľo

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 5.7.2011 18:09

To máte nepochybně pravdu, ostatně Vám prošlo rukama jistě více meruněk než mně. Nicméně i v pomologiích se píše, že některé odrůdy - konkrétně třeba Lerosa, Leala, Kompakta či Vegama se nedoporučuje pěstovat v teplejších polohách. Ne, že by se jim tam nedařilo, ale nemohou konkurovat chutnějším odrůdám. Proč se tedy vůbec pěstují? Myslím si, ale je to jenom má teorie, že nejde jen o to, že by ty odrůdy byly odolnější vůči mrazu či monilióze. Roli můžou hrát i jiné nároky na půdu a hlavně na roční sumu teplot. Že prostě ty chutnější odrůdy nedozrají v chladnějších podmínkách do své optimální velikosti, sladkosti a vůně,  zatímco ty horší ano, třebaže ta jejich optimální chuť je o dost níž.
   Určitou paralelu vidím u jablek, se kterými mám přece jen víc zkušeností. Takový Golden Delicious se nepěstuje na vysočině ne proto, že by to nešlo, že by zmrzl v květu či dřevě. On se pěstovat dá,  ale k jídlu to moc není. V meruňkách jsou podobnou skupinou, vyžadující teplé polohy odrůdy kvality VP - Maďarská, Sabinovská, Minaret.
  Jiné je to u odrůd: Matčino, Grávštýnské, Lord Lambourne, Desert nebo Rubín - ty budou na vrchovině naprosto srovnatelné s těmi jihomoravskými. To je v meruňkách asi skupina Leskora, Veecot, Harcot, Bergeron, aj.
  A pak jsou tu jablka jako Jadernička, Sudetská reneta, Zuzana, Angold, Melodie, Wealthy. Asi nemá smysl šířit je na Litoměřicku, u Znojma a v Podunají, ale my ve studených kotlinách jsme za ně vděčni. Podobné je to zřejmě s těmi Lealami, Kompaktami a možná i Silver- a Pincoty.

Ona ta paralela nebude přesná. Vzhledem k tomu, že i nejpozdnější meruňky zrají uprostřed léta, tak i náročné VP, pokud se na jaře udrží na stromech, svou sumu teplot nakonec dostanou. Ale v hrubých rysech by to tak být mohlo.

host - 184.172 (?), 4.7.2011 22:19

Mám meruňku teprve od jara, ale hezky roste, chci se zeptat, za jak dlouho se můžu dočkat nějakého plodu a jak se mám o ní starat, děkuji,vaše jsou nádherné

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 5.7.2011 22:40

Pvním rokem stačí když se stromek ujme. Druhým rokem naroste základ kosterních větví. Třetím rokem se už může pár plodů ukázat a čtvrtým rokem už většinou stromy plodí.

Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 110.229 (?), 11.7.2011 15:25

Tak 11.7. zacina v BA dozrievat Veharda, Kioto aj Velkopavlovicka.

Kioto 3-ti rok po vysadeni preplodilo, ma mensie plody nez minuly rok, ale farebne su velmi ziarive, atraktivne. Duzina pevna (nekasovatie, da sa dlhsie skladovat, zrejme aj na zavarenie bude vhodnejsia) sladko/kysla chutna. Bude treba silnejsie pretrhanie plodov pre dosiahnutie vacsej velkosti (minuly rok velke) a jarny rez pre podporu rastu (slabsi rast).

Veharda - velke plody, sladke maksie - ako VP len by mala byt odolnejsia mrazom - prvy rok zarodil step, uvidim ked bude mraz...

Velkopavlovicka - velke sladke (maksie, kratsie skladovatelne) plody idealne na priamy konzum, dzem...

Bergeron este zreje.

Kioto 11jul11
Kioto 11jul11
Veharda 11jul
Veharda 11jul
Velkopavlovicka 11jul
Velkopavlovicka 11jul
Bergeron 11jul
Bergeron 11jul

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.216 (?), 11.7.2011 20:31

Hezky to u vás frčí Libore. Za chvíli budete mít po meruňkách.

host - 99.88 (?), 11.7.2011 21:40
Fotky nemám, ale o víkendu jsem poprvně sklidil Karolu. Po tom co jsem tu četl jsem se trochu bál průměrnosti, ale byla vynikající :)

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 11.7.2011 22:13

Možná, že jsem Karolu málo vyzdvihl, ale teď v plné zralosti ji považuji za nejchtnější meruňku z celého mého sortimentu. Letos mi poprvé dozrály i plody v sadě. Tyto jsou jsou krásně kulaté, v určité fázi zralosti výborné konzistence, v chuťi mají mají i příjemě nakyslé tóny, které krásně vyvažují vysokou sladkost plodů. Možná má někdo jinou zkušenost, ale je to hodně o podmínkách v jakých se pěstuje. Mám i další dva stromy v zahradě, kde je plodů příliš mnoho a ani v jiných letech nebyly tak výborné jako na mladých stromech v sadě. 

Palava - už také začíná zrát. Zatím v porovnání s jinými přezrávajícími meruňkami příliš neoslní chutí ani vzhledem. Dost plodů zhnilo přímo na stromě i přes to, že nebyly vůbec zralé. Zřejmě vyžaduje chemickou ochranu.

Lerosa - už je také zralá. Spíše větší plody nemají výraznější líčko a jsou krásně oranžově probarvené. Na stromku bez chemické ochrany jich bylo také dost z půlky zhnilých. Monilióza jí také dala zabrat, možná něco způsobili i škvoři.

přezrálá Karola v záři zapadajícího slunce
přezrálá Karola v záři zapadajícího slunce
Palava
Palava
Lerosa
Lerosa
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025