Jaký nůž na roubování?
|
|
 |
 |
host - 27.4 (?) 21.1.2018 19:25
No, po přečtení vlákna, jsem došel k závěru, že mnohým je to k ničemu. Jeden může mít radost, jak po naostření nože, odskakují chlupy při zkoušce holením a při roubování lze provádět pěkné dlouhé neoškubané řezy. Ulamovákem to nikdy nepůjde. Pro ukázku práce s ulamovákem, a pro příznice kladiva, špinavého šroubováku, je tady varianta s tupým tesařským dlátem a kouskem čepele z nějakého nože, napasovaného v trubce, samozřejmě taky tupé s mnohokrát opravovaným řezem, ale nesmí se zapomenout, že je to v tropech, kde 98 kousků větviček spadlých ne zem, ze sta, zakoření, je toto.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 38.61 (?), 18.1.2018 20:49
Již cca 3 roky zpět zde byl příspěvek, který odkazoval na roubování ořešáků na youtube v Americe a Kanadě pomocí širokého šroubováku a kladiva.
Nevěřil jsem svým očím, když od pohledu špinavým šroubovákem rozsekl kmínek podnože, zasypal to po roubování v květináči perlitem a obalil cel květináč mikrotenem. Pro houby ideální prostředí.
Přesto to fungovalo. Příroda je velká čarodějka.
Určitě nejpodstatnější je čas a podmínky roubování, technika a dovednost roubovatele. Na noži až tak moc nezáleží, jen v případě opravu velkého množství to asi bude hrát roli. Souhlasím s p. Vysloužilem, že s odlamovacím nožem lze vcelku pohodlně udělat kvalitní řez.
Jsem ovšem znovu překvapen, že osoby neschopné se přihlásit dobrovolně ke své identitě (ač pod nickem anonymní), se tu opět obouvají do dobře to myslících přispěvatelů a útočí osobními urážkami.
Hanba jim!
P.S. Reakce Mikeše 13 je na ně velmi dobrá a snad i účinná.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Hospůdka na mýtince - Stříbrný Zahrádkář (105) - 38.61 (?), 18.1.2018 21:05
Omlovám se,
v tomto okně jsem nebyl přihlášen,
tedy tímto se k tomu hlásím.
Hospůdka na Mýtince
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.16 (?), 21.1.2018 17:31
Někdy před více než rokem jsem četl následující, možná to pomůže.
Jedná se o úhel broušení ostří nožů - t, j,poslední asi 1 mm od ostří, nikoliv tedy úhel celého nože, ten bývá i nižší.
14 ° chirurgický sklalpel a břitva
20° nuž na lehkou kuchyňskou práci - měkká zelenina a pod.
25° běžný nůž pro domácnost
30° vykosťovací nůž
35° tábornická dýka, hrubá práce, řezání dřeva, štípání třísek
O udržení trvanlivosti ostří potom už rozhoduje jen materiál nože. Z toho odvozuji, že úhel ostří roubovacího nože je někde do cca 20 °. Luboš Z
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 27.4 (?), 21.1.2018 19:25
No, po přečtení vlákna, jsem došel k závěru, že mnohým je to k ničemu. Jeden může mít radost, jak po naostření nože, odskakují chlupy při zkoušce holením a při roubování lze provádět pěkné dlouhé neoškubané řezy. Ulamovákem to nikdy nepůjde. Pro ukázku práce s ulamovákem, a pro příznice kladiva, špinavého šroubováku, je tady varianta s tupým tesařským dlátem a kouskem čepele z nějakého nože, napasovaného v trubce, samozřejmě taky tupé s mnohokrát opravovaným řezem, ale nesmí se zapomenout, že je to v tropech, kde 98 kousků větviček spadlých ne zem, ze sta, zakoření, je toto.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 27.4 (?), 21.1.2018 19:38
K udržení ostří, bych ještě dodal, že i na řezaném materiálu velmi záleží. I ten vykosťovací nůž, když se potká s kostí v nevhodném úhlu, je nutné jeho ostří oživit ocílkou, ale když se kterýkoliv nůž potká s hřebíkem, tak neřeže žádný a jeho ostří se musí obnovit na brusu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.147 (?), 21.1.2018 23:06
Záleží na materálu z kterého je nůž vyroben.
Kvalitní nůž si představuji tak, že s ním např. odřežu víčko klasické konzervy, přeseknu s ním klacek, hřebík, dá se s ním něco vypáčit apod. a ostří to nepoškodí a bude dál perfektně řezat. Samozřejmě, že ne až do nekonečna - vše se musí někdy nabrousit.
*
Ale je to mimo téma - taky jsem tvrdil, že mi se nejvíc osvědčily pro řezání dlouhých a tenkých roubů nejvíce obyčejné žiletky.
(Neměl jsem nikdy nutnost pořídit si takový nůž k roubování. A ani bych neuměl udělat ho jako kapesní-sklápěcí).
Tak mám z takových ocelí jen sekery, sekáčky a nože kuchyňské nebo dýku..
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 67.17 (?), 22.1.2018 18:19
Rafaeli, upusťte od představ. Kupte si nože od Mikovu, přes KDS, až po vyhlášené džepn najfy, to je od čtyřiceti Kč, po žabikuchy z východu, včetně damašku, až za stodvacet Bedřichů, proveďte operace, které jste popsal, a proveďte zkoušku krájením masa na tenké plátky a až to budete mít hotové, dejte vědět, nejlépe videem, samozřejmě včetně nožů, které jste si zhotovil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.211 (?), 22.1.2018 22:08
Doktore, když se vám video nelíbilo, tak proč jste ho sledoval celé. Měl jste se dívat jen na těch třicet vteřin!! Osobně bych vás chtěl vidět, jak vy to šmrdláte se svými noží, kterými jste se pochlubil.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|