Jaký nůž na roubování?
|
|
|
|
Tibor z UH - (47) - 222.63 (?) 26.4.2014 12:16
Dobrý den. Postřehl jsem, že jste z Uher.Hradiště nebo okolí. Já se sadeřením začínám tento rok, jinak jsem nástrojař (přípravkář) v letec.podniku. Taky jsem se ohlížel po městě po roubovacím noži a nakonec v loveckých u Centrumu měli jeden od Fi. Opinel za 400,-
To se mi zdálo moc na to, že začínám roubovat a pak navíc byl z nerezu. Pod ním byl od té samé fi. model za 180,- a s nápisem na čepeli i střence Carbone. Jejich nože (Francie) mají dřevěnou ručku. Ostří má klínové v celé výšce (cca15mm) a tak jsem se hodinu pohrál s vytvořením fazetky na jedné straně a mám teď hodně dobrý skalpel. Kdo chce, může se přijít podívat. Těch několik řezů, co jsem udělal se mi líbilo--ale jak píšu, teprv začínám, zkušeností málo mám.Fotku zkusím přiložit později.
Tibor z UH.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.68 (?), 20.2.2014 10:21
No, proč hned psát o degenovi? Mohu Vás ubezpečit, že první nabroušení zahradnického nože jsme vždy dělávali klidně celé dopoledne, abychom dosáhli toho výsledku, který od něj požadujeme. Možná by bylo lepší než nadávání si uvědomit, kolik asi roubovacích nožů se na našem trhu prodá a kolik by potom stál jeden, kdyby byl složitě vybrušován. Za sebe ještě ale napíšu, pokud nemáte trpělivost na vybroušení, tak raději ani neroubujte. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 20.2.2014 10:46
Já si myslím, že to byla chyba prodejce. KDS totiž vždy dělalo a prodávalo dvě verze. Jedna byla s ostřím vybroušeným pro přímý prodej koncovému zákazníkovi a druhá verze byla pro prodej přes brusiče. Výhodou nedokončeného ostří bylo to, že se při manipulaci před prodejem nemůže poškodit, Druhou výhodou bylo to, že si koncový zákazník mohl upřesnit, jaký typ broušení chce (klínové ostří × dvoustupňové s fazetkou,...). Samozřejmě, že ten "polotovar" byl na straně nákupu od výrobce levnější než ten se strojně dokončeným ostřím. Na druhou stranu, polotovar dokončený nožířem byl nejdražší variantou, proto si většina zahradníků (a fajnšmekrů jako je Stanislaw) radši koupila polotovar a věnovala mu patřičný čas na přípravu. Výsledkem pak bylo většinou klínovité ostří. Tedy bez fazetky na jakékoliv straně. Pokud tedy pán píše o fazetce, koupil levnější polotovar a prodejce mu k tomu nic nesdělil. Nakolik to je tím, že se pán neptal, nebo tím, že dělal chytrého a poučoval prodavače nedokáži posoudit (ale tipoval bych to druhé).
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.119 (?), 20.2.2014 11:28
Na stránce Nožířského výrobního družstva Sedlčany - KDS si nůž můžete koupit za 418kč.Ale ani zde se nedozvíte jestli je nabroušený na klínové nebo dvoustupňové ostří. Podle ceny by to mohlo snad být klínové.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.119 (?), 20.2.2014 14:19
Pochybuju, že jsou nabroušené. Podívejte se na cenu jejich jednosečných nůžek... Jejich e- shop je spíš drahý, aby nekonkuroval velkoodběratelům. Zboží v oficiálních cenících je vždy předražené.
Zajímalo by mě v kterém roce jste viděl prodávat naostřené roubováky. Nebylo to za 1. republiky?.
V
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 20.2.2014 14:41
viděl, u nožíře na Pospíšilově třídě, než zavřel krám a odešel do důchodu.
Ale on si od nabroušení počítal 250,-Kč, takže ve finále se Viktorinox od KDS lišily tak řádově o 10-20Kč.
No, možná máte pravdu, že vytváří "doporučenou koncovou cenu", nenakupoval jsem u nich ... jen mám od známé velkoobchodní ceník, kde u té nižší ceny je uvedeno, že je bez finálního ostření.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RaDL - (17) - 3.51 (?), 1.4.2014 23:22
Stanislaw
pardon, tak jsem to nemyslel.
Ale ruku na srdce, kdyby v tom podniku byl někdo, kdo to chytne do ruky a zkusí roubovat s jejich výbrusem, tak to hodí dneska do popelnice. S takovým ostřím to nejde použít na lepší výsledky. To je problém dnešní sebereflexe různých výrobců, firmiček, firem. Vyrábí něco, čemu noví majitelé nerozumí, mají to jen na zarýžování.
Pane Stanislaw a co myslíte pojmem složitě vybrušován? On ten nůž by řezal 10x líp bez té spodní fazety, což by zlevnilo výrobu z důvodu úspory času.
Nebojte, trpělivosti mám dost, už jen srovnávání/lapování brusných kamenů je práce na několik hodin.
Zajímalo by mě jen tak z přátelského hlediska, co si teda pak myslíte o lidech, kteří roubují kuchyňským nožem, taky by neměli roubovat?
R.
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.7 (?), 20.4.2014 13:31
Dobrý deň,
chcel by som si zakúpiť "očkovák" od firmy Felco, ale rád by som sa spýtal niekoho, kto vlastní takýto nôž, z akej ocele je vyrobený... Je to nerez, alebo uhlíkovka?
Pýtam sa preto, lebo vlani som si kúpil očkovák od firmy Fiskars, kde stálo: "nôž z vysokouhlíkovej ocele", ale ja mám pocit, že je to nerez, nakoľko doteraz nôž nechytil žiadnu patinu... Vďaka za odpoveď. Rastislav R.
|
|
|
|
|
|
|
Tibor z UH - (47) - 222.63 (?), 26.4.2014 12:16
Dobrý den. Postřehl jsem, že jste z Uher.Hradiště nebo okolí. Já se sadeřením začínám tento rok, jinak jsem nástrojař (přípravkář) v letec.podniku. Taky jsem se ohlížel po městě po roubovacím noži a nakonec v loveckých u Centrumu měli jeden od Fi. Opinel za 400,-
To se mi zdálo moc na to, že začínám roubovat a pak navíc byl z nerezu. Pod ním byl od té samé fi. model za 180,- a s nápisem na čepeli i střence Carbone. Jejich nože (Francie) mají dřevěnou ručku. Ostří má klínové v celé výšce (cca15mm) a tak jsem se hodinu pohrál s vytvořením fazetky na jedné straně a mám teď hodně dobrý skalpel. Kdo chce, může se přijít podívat. Těch několik řezů, co jsem udělal se mi líbilo--ale jak píšu, teprv začínám, zkušeností málo mám.Fotku zkusím přiložit později.
Tibor z UH.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|