Jakou meruňku?

host - 45.226 (?)
9.3.2008 19:11

Dobrý den

taky jsem nevěděla jakou (620 m.n.m, částečně chráněné stanoviště). Čistě náhodou jsem zakoupila Bergeron - je na stanovišti 4. rokem a loni jsme měli celkem slušnou úrodu, jsem naprosto spokojená, zatím bych neměnila.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 15.11.2007 18:09

Jen málokterý školkař vám doporučí odrůdu, ktero zrovna nemá na prodej. Pamatujme, že v naší zemi neexistuje lokalita, o níž by se dalo říci, že je tam pro meruňky příliš horko.
   Prodejci  i šlechtitelé to vědí, takže čteme-li chrakteristiku nových odrůd meruněk (i broskví), jsou všechny mimořádně odolné vůči mrazům, v dřevě i květu, nenáročné na stanoviště.
  Akorát skoro každému zmrznou.

host - 64.250 (?), 23.4.2013 19:37

Máte prosím někdo informace o odrůdě Emerald Giold? Odnesla jsem si tuto meruňku ze školky, kde mi byla doporučena coby mrazuodolná s tím, že je to nová odrůda z Kanady. Na internetu o ní není ani ň a zajímalo by mne, zda není vyšlechtěna např. pomocí ozařování radioakt.látkami.

host - 45.226 (?), 9.3.2008 19:11

Dobrý den

taky jsem nevěděla jakou (620 m.n.m, částečně chráněné stanoviště). Čistě náhodou jsem zakoupila Bergeron - je na stanovišti 4. rokem a loni jsme měli celkem slušnou úrodu, jsem naprosto spokojená, zatím bych neměnila.

host - 183.75 (?), 26.3.2009 15:02

Děkuji za povzbuzení! právě tu jsem si vybrala koupit.

host - 46.80 (?), 26.3.2009 17:42

Pro Vás i pana Hausera,

Škoda, že znáte jen odrůdu Velkopavlovickou a Maďarskou. Je přeci na Břeclavsku celá pleáda Lednických odrůd. A různou dobou zrání. Chuťově i velikostně jsou to odrůdy velmi zajímavé. Pán z Břeclavska ať zajde do Lednice na Fakultu a tam se zeptá.

Osobně si myslím, že stromky nezmrznou... spíš podle mě uschnou a nebo v případě meruňek mají apoplexii. Mám už taky první zkušenost s odrůdou Orangered a určitě neodešla mrazem, neboť na podzim normálně opadala a začala znovu rašit. Nyní na jaře jdu, že jí trochu upravím tvar korunky a střihnu a ono se mi to nějak nelíbí, není to pěkně zelené. No tak střihnou hlouběji, a je to stejné, tak jsem takhle stříhal až jsem střihl pod korunkou a hle - suché. Tak jsem to vylomil až k podnoži. Podnož byla krásně zelená, šťavnatá. Nevím přesně co to je za podnož, to až tomu vyrazí lístky. Zamázl jsem ten pařízek a přesadil jsem ji na mez. Předtím byla 4 roky zelená, normální. Myslím si, že mráz není obvykle odpovědný za úhyn meruňky nebo broskvoně.

Další věcí je zvolený typ podnože a kompatibilita s odrůdou. Brokvoňová podnož nekoření v chladné půdě. Ale je semenná, takže je bujná a dobře si hledá vodu a živiny. Myrobalánová podnož zase ráda podrůstá a některé meruňky s ní srůstají nedokonale.

Další věcí je poranění kmínku jako vstup pro vodu, choroby atd. a tím pádem klejotok. I ten umí zadusit půl stromu.

S tou dávkou štěstí lze souhlasit, protože některé merunky, ke kterým se chováme brutálně, překvapivě "jdou" a jiné ač jim pomáháme jak chceme tak prostě "nejdou". 

V popisech odrůd, že jsou odolné vůči mrazu v květu i dřevě, lze vycházet z původu šlechtění. Všechny s předponou "Ha" (Harogem, Hargrand, Harlayne, Harcot a další) pocházejí kanadského šlechtitelského ústavu v Harow. Dá se tedy předpokládat, že kanadské podmínky jsou jedním z mantinelů, které výrazně zasahují do vzniku tamějších odrůd.

Pincot, Kioto jsou stále zatím novinky. Nevím, zda je tady vůbec smím vyslovovat, abych jim nedělal reklamu. Velkoplodost Pincotu mohu potvrdit. Taková střední oranžová broskev.

Podle zkušeností z jižní Moravy, si myslím, že v okrajových oblastech těm meruňkám květy nezmrznou, proto, že nízké teploty jsou zde delší dobu a nedovolí tak květům se probudit. Jaro je u nás na Blatensku o 14 - 21dní později než v Brně.Tady to prostě dlouho sedí a pak se to najednou rozběhne. Narozdíl jak to bylo v Lednici i jinde, kde lednobřeznové teplo prostě umožnilo meruňky vykvést a následně se ještě opakovaně dostavovaly mrazíky. Takže z úrody nebylo mimo nejvyšších větví mnoho.

Juraj Kafka

host - 23.142 (?), 26.3.2009 18:17

Dobrý den, také bych potřebovala radu s výberem merunky.Bydlím na praze - východ u Kostelce nad 'cernými lesy. Nemam s merunkam žadnou zkusenost, ale rada bych nejakou pestovala. V okolí mají merunky dobré, ale nikdo bohuzel neví co je to za odrůdu. Jsou uz hodne staré. Nedaleko je zahradnictví- lesní skolka a tam prodávají odrůdy Svatava, Leskora, kráska. Lenova a Lemeda. Má svagrová má velkopavlovickou, říká že je spokojená, ale ja ji nikdy jeste neochutnala. Rada bych sehanala opravdu dobrou, které při dnesních mrazech nepremrznou květy či tak. Prostě dobrou a odolnou :-)

host - 23.142 (?), 26.3.2009 18:23

Dobý den, jeste jednou :-) Ted jsem zjistila, ze obec Kozojedy, ve které bydlím má nadmořskou výšku asi 355m :-)

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 26.3.2009 19:00

Pokud švagrová bydlí kousek od Vás a Velkopavlovická ji "jede", tak Vaše volba je jasná - Velkopavlovická. Nic lepšího určitě neseženete. S lednickými odrůdami zkušenost nemám, sám (Severní morava 320 mnm) mám Vecot a Bergeron, přičemž druhá jmenovaná mě zatím nezklamala (plodí každoročně). Nové odrůdy Pincot, Kioto toho údajně taky vydrží oněco více, než klasické odrůdy. Jsou ale poměrně nové, tak asi lidé nebudou mít s nimi veliké zkušenosti.
Martin

host - 46.80 (?), 26.3.2009 19:39

Dobrý den. Podle osobní degustace z různých stromů v Lednici mi nejvíc chutnala Lemeda. Zapamatoval jsem si ji podle toho, že je sladká jako med. Plody jsou menší, ale štavnaté a sladké.Zkouším ji na zahradě v 500 mnm a zatím jde. O něco ranější ve zrání je Leskora, která je známější. Opět opakuji záleží na jakých podnožích je mají.

Juraj Kafka

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 26.3.2009 19:47

to: Juraj Kafka

Pane Kafka, sám zvažuji nákup Pincotu, bohužel v okolí mého bydliště (ostravsko) školky nemají licenci na tento rezistent. Vím, že je v prodeji v Plzni, ale tím směrem nejezdím...
Prosím Vás, jaké jsou chuťové vlasnosti Pincotu a jaká její opravdová odolnost vůči mrazům v květu.
Děkuji za odpověď. Martin

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025