Dobrý den. Trošičku se připojím. Princip mlžení je přesně ten, jak popisuje MUDr. Vysloužil. Jde jenom o předávání skupenského tepla z vody. Toto mlžení je účinné tak zhruba do -3°C. Ve vyspělých ovocnářských zemích se skutečně běžně používá. Samozřejmě mají perfektní technologie. Důležité jsou kvalitní mlžící trysky, aby vytvořily vlastně aerosol, který dokonale obalí ovocné dřeviny. Co se týká už dříve zmiňovaného boraxu, tak postřik je doporučován právě po proběhlých mrazech, neboť je velmi účinný pro zdárné prorůstání klíčícího pylového zrna k semeníku u mrazem poškozených květů. Co se týká dotazu na termín zadešťování, tak je nutné začít v době, kdy teploty začínají dosahovat mínusových hodnot. Ale tyto se ještě odvozují od ovocné kultury v sadu. Je zajímavé, že ovocné dřeviny se v květu mohou lišit v mrazovém poškození až až dvěma stupni, což je jistě velmi významné ve velkovýrobě. Ještě uvedu, že nejvíc citlivé jsou ovšem tzv. holičky, což jsou právě opylené květy po pár dnech, kdy semeník se začíná zvětšovat. Tam hrozí zničení již při -0,5°C. Ať se nám to letos vyhne všem přeje Stanislaw:-)