Jak ostříhat loňskou meruňku



host - 235.249 (?)
7.3.2010 0:36

Ty pokusy na tisíci vzorcích bych rád viděl.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 235.249 (?), 6.3.2010 4:30

Zodpovězte otázku, pokud víte co děláte, neměl by to být problém. Nebo jste jeden z těch, co si myslí, že když to tak řežou dvacet let, tak to automaticky znamená, že to musí být dobře?

                  
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 6.3.2010 7:49

Na to jak se má řezat a kolik u meruňky je téměř norma. Já se snažím dosáhnout řezem rovnováhy aby do koncových pupnů kosterních větví byl stejný tlak asimilátů a tudíž stejný růst. Ne aby se předbíhaly "dvojáky" a dominantní výhony byly ještě dominatnější a aby terminální roly převzala jiná větev co je již v náznaku. Samozřejmě majitel nemusí řezat vůbec do toho ani nikoho nenutím a prosil bych aby doložil ke konci léta novou fotku, tuto si uložím a porovnáme. Pokud nevěříte mne mohu ocitovat i doložit foto z litratury a autoři byli vždy významní šlechtitelé, ale proč bych to dělal.

                     
host - 235.249 (?), 6.3.2010 13:51

No právě, návody na řez jsou často podobné spíš nějakým rituálům, bez jakýchkoli odůvodnění - řezat takhle a takhle, proč, no prostě proto, že se to tak dělá a dělalo vždycky.

                     
host - 235.249 (?), 6.3.2010 14:04

Případně vysvětlení je, ale je často nesmyslné - často opakovaným nesmyslným důvodem k řezu je proto, aby větve zesílily a unesly plody. Kdo to vyzkoušel a zkusil porovnat zjistil, že nejen že to není pravda, ale dokonce je to přesně naopak.

                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 6.3.2010 21:01

Vážený pane nezbývánic jiného než přepsat veškerou literaturu, přeškolit všechny odborné pracovníky ve výcviku a zfalšovat zdokumentované pokusy na tisících vzorcích. Zatím se něco podobného podařilo Lysenkovi. Nezbývá pro Vás než doložit dokumentačně tedy několika snímky. My už poznáme kdy to bylo řezáno nebo neřezáno a jak.

                     
host - 145.195 (?), 6.3.2010 21:56

zase jeden chytrej přečtěte si třeba poslední číslo receptáře

                     
host - 235.249 (?), 7.3.2010 0:36

Ty pokusy na tisíci vzorcích bych rád viděl.

                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 7.3.2010 7:47

Stačí navštívit třeba PLANTEX na Slovensku, kde se produkuje bohatě přes milon stromků ročně jak se tam sříhá, roubuje, roubuje i s mezikmínkem očkuje, jak se zakládá korunka. Kdyby se nezaložila a to radikálním řezem, tak by nikdy taková se neutvořila. Mají tam i výkonové tabulky kolik musí denně zaočkovat ohnutý člověk na kořenový krček a jakou musí mít přijatelnost - chybovost a od toho dostane pak prémie. Pak taky je potřeba navštívit v predjaří jakýkoliv mladý produkční sad.

                     
host - 235.249 (?), 7.3.2010 20:14

Chápu to tak, že odpovědět neumíte a končím s diskuzí.

            
host - 176.18 (?), 6.3.2010 0:07

Co člověk, to názor... Já bych vzala střed o třetinu, aby se zachovala dominance a kosterní větve na rovnováhu o "větší" polovinu, aby zesílily. Spíš je otázka, co s tím posledním silným výhonem, ten bude mít tendenci dělat dvoják, ale kdyby se odstranil, nebyla by korunka pravidelná. Ledaže by se udělala dutá, ale ta se zase ráda rozlamuje...           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika