Houby na kmeni meruňky

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?)
6.10.2008 17:23

Myslím si, že houba napadla již odumřelé dřevo. Efektivně se jí zbavit nejspíš nelze. Likvidovat meruňku nepovažuji za nutné, jestli plodí. Pokud bych jí chtěl nějak pomoci, asi bych ji dokola obryl a přihnojil, suché větve odřezal a počkal, co ona nato. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 213.82 (?), 6.10.2008 16:26, zobrazeno: 17338x
Dobrý den mám dva následující podobné dotazy. na zahradě u domku máme dvě starší velké meruňky. jedna prosychá, na 1 ze 3 hlavních větví se objevil choroš, nebo něco co tak vypadá. má cenu s tím něco dělat, třeba uříznout tu jednu hlavní větev, nebo je lepší ji rovnou pokácet? druhá meruňka je už po zmlazení, hezky roste a plodí, ale objevil jsem u paty stromu, takové 2 mladé choroše, rostoucí na kůře, těsně při zemi. okolo je tráva (s mechem) v létě strom zaléváme. dá se ta houba nějak odstranit a strom ještě zachránit? předem děkuji za odpověď. Jirka Zýka

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 6.10.2008 17:23

Myslím si, že houba napadla již odumřelé dřevo. Efektivně se jí zbavit nejspíš nelze. Likvidovat meruňku nepovažuji za nutné, jestli plodí. Pokud bych jí chtěl nějak pomoci, asi bych ji dokola obryl a přihnojil, suché větve odřezal a počkal, co ona nato. 

host - 213.82 (?), 7.10.2008 8:39
Děkuji za reakci a prosím o radu, čím kdyžtak pohnojit?

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 7.10.2008 8:49

V podstatě čímkoli, NPK? ceresit.

Ještě poznámka k houbám na stromech - houbová onemocnění jsou vždy důkazem přítomnosti mrtvé dřevní hmoty a narušení imunity stromu - snížení jeho odolnosti proti parazitům a onemocněním. Můžete se pokusit mrtvé napadené části odstranit. U kůry u paty stromu je možné pokusit se na jaře velmi opatrně odstranit povrchovou část kůry, ale nepoškodit hlubší struktury, nevytvořit rábu, ta místa kde kůru opatrně obrousíte ošetřete fungicidem.

Osobně jsem viděl u broskví a meruněk houbová onemocnění často tam, kde sousedé ošetřovali mrazem vzniklé praskliny pomazáním hlínou, nebo dokonce kravincem. Babské recepty jim nenávratně strom poškodily.

host - 9.33 (?), 30.1.2009 1:28
Dobrý den, s hrůzou jsem zjistil, že mi 7-letou Velkopavl. napadla klanolístka /dřevokaz. houba-viz damyko.cz/. Byla slabší od mala, ale je mi líto ji vyřezat. Přemýšlím nad tím, že bych na jaře zkusil kmen a polovinu korunky, kterou mám napadenou, očistit a postříkat roztokem modré skalice /ničí mech-třeba houbu taky/. Prosím "staré kocoury" o radu - každého stromečku škoda. Díky-Lada

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 2.2.2009 10:56

Modrá skalice je k ničemu, použijte delan, Bycore, klidně i různé přípravky, opakovaně po sobě.  Ideální by bylo to, co je možné udělat rostlině v květináči - opakovaně bycore použít na zálivku. To na zahradě samozřejmě udělat nelze. Houbová onemocnění jsou opravdu takřka vždy důkazem špatné kondice stromu. Osobně bych doporučoval pokusit se strom léčit. (viz rady výše) a zároveň zasadit na zahradě nový strom. Pokud by vaši Velkopavlovickou nemoc dál a dál ničila a léčba by nepomáhala, je nejlepší zamáčknout slzu a strom vykopat.

host - 9.33 (?), 8.2.2009 20:45
Děkuji za radu, zkusím Delan-používám ho na kadeřavost. A na jaře radši dva nové. Lada
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz