Existuje odolnější meruňka? MS kraj
|
|
 |
 |
host - 219.3 (?) 16.7.2012 10:44
Zdravím, můj děda cca před 15 lety vysadil na zahradu v Brušperku - okr. F-m dvě meruňky - respektive je narouboval na zřejmě švestkové semenáče. Skoro každým rokem máme dobrou úrodu a plody netrpí ani žádnou nemocí. Jen stromy dlouho nikdo neořezával a neošetřoval, tak jsou místy již poškozené mrazy apod. Takže pěstovat na severu moravy jde, ovšem dle mého dědy to chce trocha paradoxní specifika. Meruňky rostou na severo-východním svahu z jihu lehce kryty jabloněma. To dle mého zapřičinuje pozdní nakvétání a tudíž - odolnost proti zmrznutí květům. Je pravda, že ze severu je v naší zahradě kryjí dvě velikánské lípy a bydlíme na kopci, takže v létě se tady do večera drží teplý vzduch, kdežto v dolině už často bývá zima.
V příloze pár fotek - bohužel s bleskem jelikož je zrovna dnes zataženo.
Příští rok se budu snažit danou odrůdu naroubovat a rozmnožit, popř. byste si mohl přijet pro rouby. Mrknu potom tady znovu na diskuzi.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 23.138 (?), 23.5.2012 11:31, zobrazeno: 61074x
Dobrý den,
vždycky jsem chtěl pěstovat meruňky, protože je miluju a nadchlo mě jak se jim daří u dědy na Děčínsku.
U nás je ale chladněji a tak nevím, jestli vůbec existuje nějaká meruňka vhodná pro naší oblast?
Bydlím v Dětmarovicích u Karviné, v mírném svahu, který je otočený na východo-východo-sever. Slunce zde svítí od samého rána do pozdního odpoledne až večera. Takže prakticky celý den.
Nadmořská výška Dětmarovic je 214 metrů.
Jelikož se mi docela daří s kiwi, doufal jsem, že by i meruňka tady mohla zdařile růst a plodit, ale strýc mě od toho zrazuje.
Můžete mi doporučit nějakou odrůdu, která by měla šanci? A nebo na to mám rovnou zapomenout.
Díky, Honza
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 23.138 (?), 23.5.2012 11:49
ještě bych doplnil, že uvažuju nad odrůdami Veharda, Bergeron a Goldrich. U Goldrichu se mi líbí, že plodí poměrně brzo. Všiml jsem si ale že více lidí chce pozdně plodící odrůdy, je k tomu nějaký důvod? Osobně mi přijde lepší sklízet dřív :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 21.1 (?), 23.5.2012 15:58
Já teda nevím, ale pokud jste Karvinsko, pak jste už více kontinentální klima, což je pro meruňky lepší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.70 (?), 25.5.2012 15:29
Super, díky za radu. I všem ostatním. S panem Potykou jsem se zkontaktoval, a pokud bude ještě něco mít, tak to zkusim ještě i zasadit :-) Tchán z východního slovenska i děda z děčínska mě zrazovali, že je u nás zima, tak mě docela překvapilo, že tady pěstitelé meruněk u nás jsou :-) Tak snad se mi taky podaří za pát let nějakou vypěstovat... :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 219.3 (?), 16.7.2012 10:44
Zdravím, můj děda cca před 15 lety vysadil na zahradu v Brušperku - okr. F-m dvě meruňky - respektive je narouboval na zřejmě švestkové semenáče. Skoro každým rokem máme dobrou úrodu a plody netrpí ani žádnou nemocí. Jen stromy dlouho nikdo neořezával a neošetřoval, tak jsou místy již poškozené mrazy apod. Takže pěstovat na severu moravy jde, ovšem dle mého dědy to chce trocha paradoxní specifika. Meruňky rostou na severo-východním svahu z jihu lehce kryty jabloněma. To dle mého zapřičinuje pozdní nakvétání a tudíž - odolnost proti zmrznutí květům. Je pravda, že ze severu je v naší zahradě kryjí dvě velikánské lípy a bydlíme na kopci, takže v létě se tady do večera drží teplý vzduch, kdežto v dolině už často bývá zima.
V příloze pár fotek - bohužel s bleskem jelikož je zrovna dnes zataženo.
Příští rok se budu snažit danou odrůdu naroubovat a rozmnožit, popř. byste si mohl přijet pro rouby. Mrknu potom tady znovu na diskuzi.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 219.3 (?), 16.7.2012 10:51
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 219.3 (?), 16.7.2012 11:45
zde jde vidět srůst podnože a roubu. Dle dřeva soudím, že je to slivoň. Možná se mýlím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.146 (?), 25.5.2012 13:11
Už to tady řešilo víc lidí včetně mě -), závěr byl asi většinou Bergeron nebo Leala. Pokud nevadí zřejmě horší kvalita meruněk dočetl jsem se něco i v téhle diskuzi.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|