Další pokus o vypěstování meruňky?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 37.43 (?), 27.8.2019 17:21, zobrazeno: 3709x
Před mnoha lety, v době mého mládí, mi soused narouboval na neurčená pláňata na zahrádce v Praze dvě Maďarské nejlepší. Opravdu byly nejlepší, hodně a spolehlivě plodily, plody byly velké a výborné. Asi po 40ti letech jsme je postupně vykopali a nové stromky téže odrůdy jsem kupovala v zahradnictví. Pokusy byly tři a po několika letech stromky vždy odešly na mrtvici nebo spálu. To se stalo i sousedům. Jen staré stromy v okolí se drží a plodí. Jaká může být příčina? Jsou stromky nemocné už ze školky? Četla jsem o koupi stromku v Baumaxu, původ Maďarsko. Bylo by to řešení? Nerada bych zkoušela zase zbytečně. Už mi tolik let nezbývá.
Využívám vašich rad, na fóru jste zkušení pěstitelé. Všechny zdravím Naďa
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.54 (?), 27.8.2019 21:39
U nás v HK je to také tak. Mladé stromky začnou plodit a někdy i přes postřiky (většinou po první větší úrodě) zajdou. Udělalo to u nás v osadě vícero zahrádkářům včetně mne - různé odrůdy, různé podnože... Pokud ale překonají prvních cca 15-20 let a jsou z nich velké stromy (pak už ani většinou nelze celé postříkat), plodí a žijí - že jim zaschne tu a tam menší větvička se v koruně ztratí... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.43 (?), 27.8.2019 23:09
Díky za odpovědi. Riskovat tedy nebudu a zasadím radši švestku Hanitu, kterou tu ostatní chválí. Naďa
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.87 (?), 28.8.2019 11:38
Na stejné místo lze vysadit stejný druh stromu. Vyžaduje to ovšem, velmi nákladná agrotechnická opatření, která nejsou proveditelná ze dne na den.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.54 (?), 28.8.2019 12:49
Dávala jsem nektarinku po broskvoni, ale vyměnila jsem zeminu v jámě 1x1m do hloubky cca 0,8m... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.101 (?), 20.5.2021 9:37
staré stromy ještě k tomu semenáče většinou netrpí tou hromadou nemocí co na ně život chystá, nyní se k tomu ještě přidává sucho, které decimuje hlavně broskvoně a nektarinky. Starý strom má kořeny hluboko, a široko, ledacos vydržel, živiny si najde pro vodu dosáhne, kupovaný roubovaný stromek je náchylný na napadání houbami, má navždy poškozené a malé kořeny, většina jich brzo odchází, lepší zkušenost z peckovin mám jen u švestek, a tam zase těch opravdu dobrých je pomálu... bohužel to není o tom, že pokácíme starý vysadíme nový... často už nový nebude... nebo to je opravdu piplačka a hodně štěstí...
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|