Chřadnoucí meruňka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 147.66 (?), 30.6.2018 20:09, zobrazeno: 9457x
Moje matka má cca 10letou VP meruňku. Vždy se jí vedlo skvěle a rodila. Letos také nasadila, ale záhy většinu plodů shodila. Nicméně olistila se a chovala se způsobně, ale postupně listí začalo čím dál víc světlat a celkově vypadat nezdravě. Zbylé plody dozrávaly v docela malé velikosti, ale všechny při dozrávání začaly hnít. Pouze hnědě, bez pro monilii typických světlých kol ve hnilobě.
Mohl bych říct moniliová hniloba plodů, ale co se děje stromu celkově? Kdyby to byla monilie, bylo by to rychlé a postupně by vadly a schly listy a větve. Nicméně strom pomalu chřadne, ale nic neusychá.
O co by se mohlo jednat? Na sucho nebo nedostatek ve výživě se mi to nezdá, spíš nějaká choroba. Pokud by to někomu bylo povědomé a dokázal ji určit - stojí za to ještě bojovat a třeba počkat do dalšího roku, nebo to je beznadějné a raději na podzim zasadit nový strom?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 235.214 (?), 1.7.2018 8:51
Děkuji za informace, těchto jsem se také dopátral. Nicméně vyšetření kvůli jedinému stromku mi přišlo relativně drahé, tak jsem hledal ještě způsob, jak ESFY potvrdit podle příznaků aspoň s větší pravděpodobností, když ne s jistotou. Ok, předám vše matce, ať se sama rozhodne.
Nicméně, pokud bych chtěl postupovat naopak, tzn. předpokládat problém stromu pouze z nedostatku nějakých živin, a pokusit se stav stromu zlepšit, abych tímto způsobem ESFY vyloučil, je to možné? Např. pravidelným postřikem listového hnojiva (Kristalon start) - došlo by k viditelnému zlepšení stavy listů a tím vyloučení choroby?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.249 (?), 1.7.2018 11:03
Petr z H: Samozrejme, je možný aj taký postup, teda že stromu poskytnete vysoký nadštandard - skyprenie pôdy, primerané zavlažovanie, prihnojenie, aplikáciu fungicídov proti monilióze a ďalším hubovým chorobám v adekvátnych termínoch, atď. Marhule v našich zemepisných šírkach chradnú z rôznych dôvodov, ESFY to byť môže, ale aj nemusí. Zároveň by to bol aj diagnostický "expektačný" postup - ak je to ESFY, tak stromu nepomôžu ani všetky vyššieuvedené opatrenia plus svätená voda k tomu. Vyčkávacím postupom nič nestratíte (1-2roky nie sú tragédia), riskujete akurát (ak by to ESFY bola) prenos fytoplazmózy na ostatné zdravé kôstkoviny. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.146 (?), 1.7.2018 0:20
Meruňka by mohla trpět boulovitostí na kořenech.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|