Cegledi Bíbor (Karmínová)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 7.4.2022 20:16
Jak se liší od Cegledi Orias? - ta taky zraje před VP a má velké plody, dá se říct že jedna je lepší jak druhá? MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 8.4.2022 20:58
Pozdní kvetení je tu na severu výhodou dvojnásob. Po Bergeronu tak 2 dny mi rozkvétá už jen nová Farely (snad) a semenáč z VP rozkvétá ještě o cca den později.
Si říkám, že to kouzlo semenáčů že plodí spolehlivěji je právě v tom pozdnějším kvetení oproti odrůdovým meruňkám. Jestli to platí vždy, že z každé pecky vyroste v převaze strom s pozdnějším kvetením to netuším. Muselo by se vyzkoušet aspoň několik semenáčů a porovnat. Odrůdové meruňky jsou oproti těm z pecek určitě kvalitnější, když mají dobré podmínky k pěstování - v tom je ten zádrhel.
U cegledi meruněk bylo podobně jako u VP uvedeno choulostivá na vše, mrazy, vlhko, houby. Tak přeju ať vám to letos vyjde, jsem zvědav taky. MH
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 8.4.2022 22:00
Náhodou jsem narazil na odkaz, kde je tato odrůda také uvedena v souvislosti odolnosti proti mrazu.
Během zimy byla studována rychlost vývoje a mrazuvzdornost poupat u 20 odrůd meruněk. Na maticích těchto dat byla provedena shluková analýza, aby se stanovily různé typy adaptace. Odrůdy byly rozděleny do čtyř skupin. Do první skupiny s nejlepší zimovzdorností a nejdelší endodormancí patřily tři odrůdy 'Zard' středoasijského původu a dva mezidruhové hybridy 'Plumcot' a 'M 604'. Odrůdy ve druhých skupinách mají dobrou mrazuvzdornost během endodormance a jejich mrazuvzdornost klesá poměrně pomalu během časného jara. Do této skupiny patří 'Bergeron', 'Harlayne', 'Harglow', 'Hargrand' a 'Veecot'. Endodormance odrůd patřících do třetí skupiny byla poměrně krátká, poté jejich mrazuvzdornost rychle klesá. Do této skupiny patří „Gönci magyar kajszi“ s vynikající kvalitou ovoce. Odrůdy ve čtvrté skupině mají nejhorší zimní odolnost a velmi krátkou endodormanci. Do této skupiny patří 'Cafona' a 'Fracasso' středomořského původu, 'Ceglédi bíbor', 'Ceglédi óriás' a 'Harmat' z maďarských odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.117 (?), 21.3.2023 21:43
Ako hodnotíte Ceglédi Bíbor po roku Geronimo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|