Bergeron je nejlepší



                     
host - 213.137 (?) 
5.8.2023 11:46

Bergerony odolávají mrazům v květu nejvíc, Leskora v porovnání absolutně neodolná jako každý rok.

Včera jsem posbíral poslední plody Bergeronu na stromě které vydržely a neopadly, už přezrálé, hodně předtím vyžraly mravenci + vosy a hnily - typická dírka od spodu. Až ty poslední úplně měkké bývají nejlepší, cukernatost 17% brix celkem dost, chuť lahodná. MH

Bergeron
Bergeron
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 160.6 (?), 5.8.2023 16:18

Syn zasadil Leskoru do uzavřeného dvora, z jižní strany byla kryta kamennou zdí. Já bych takové stanoviště nevybral, ale meruňka plodila snad každý rok. Oddálilo se rašení i kvetení. Kvůli zahuštěné koruně hodně plodů shnilo ještě na stromě při dozrávání. Po pár letech ji syn uříznul. Pelhřimovsko asi 590 m n. m., podnož meruňkový semenáč. 

                     
host - 160.6 (?), 27.11.2023 19:04

Dnes jsem rozloupnul asi 10 pecek Bergeronu z letošní úrody. Ani jedno jádro nemělo normální velikost, dvě byla vyloženě zakrnělá. Předpokládám, že je to důsledek mrazů v květu. Zajímavé je, že plody neopadaly. Petr

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.11.2023 18:55

Bejvávalo. (k názvu vlákna).

                     
host - 182.13 (?), 6.8.2023 17:37

Zdravím všechny. Letos mám poprvé menší úrodu Bergeronů a docela mě překvapuje, že není tak chuťově vynikající, jak jsem všemožně četl. Ještě mám odrůdu Harcot a ta má mnohem lepší chuť. Sladká šťavnatá vynikající meruňka i když je trhaná trochu tvrdší. Bergeron utrhlý je kyselý a ani moc šťavnatý není. Ty co upadnou jsou o něco lepší, ale ani tak nic moc. Myslíte, že to příští sezonu může být lepší?

                     
host - 213.137 (?), 6.8.2023 18:48

Z toho důvodu Bergeron netrhat když měkne, ale až když je přezrálý uvnitř marmeládové konzistence to je klidně za další týden, spíš sbírám až ty spadlé nebo drcnout do stromu a co spadne. S čekáním až do konce je třeba počítat se ztrátama, něco ožere havěť, část shnije, tak polovina zůstane. 

Zajímalo by mě taky jak chutná Bergeron v jižní Francii odkud pochází, tam asi nečekají do plného změknutí, mají ale jiné klima. MH

                     
host - 182.13 (?), 6.8.2023 19:18

Děkuji za objasnění.
Jakou byste mi tedy doporučili odrůdu, aby byla co nejlepší chuti a trochu pozdnější než Harcot. Nejsem nějaký odborník a znalec, ale Harcot považuji chuťově za dost dobrou :)
Martin od Hradce

                     
host - 213.137 (?), 7.8.2023 23:00

Harcot nemám, z meruněk vám snad tady někdo doporučí. Bergeron je určitě dobré mít protože ze všech odrůd zmrzá v květu nejmíň. MH

                     
host - 234.27 (?), 3.12.2023 20:56

Súhlasím s panom MH.

                     
KORZÁR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (433) - 228.2 (?), 4.12.2023 19:18

Túto marhulku Kremser Rote predáva Schreiber v ponuke je už aj na Slovensku môže to byť zaujímavá odroda. 

Kremser Rote
Kremser Rote



zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika