A přece není po meruňkách
|
|
|
|
|
|
|
driver240 - Stříbrný Zahrádkář (134) - 56.93 (?) 20.4.2020 21:39
Třinecko, měřeno těsně nad zemí a v 1 m. Mě asi trefí... Jen co jsem se trochu zaradoval, že to snad nějaké meruně rozchodí, tak toto. Minulý rok mi očkovance starých třešní "bělic" a višní Erdi B. vymrzly a teď koukám, že se hloupý žert asi zopakuje, protože květy Burlatu, na kterém je naočkováno jsou úplně hnědé. ;-((
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.68 (?), 23.4.2020 18:56
Já mám meruňky sklizené. Chtěl bych upravit koruny některých stromů. Kdy mohum začít řezat? Nepoškodím nějak stromy brzkým řezem?
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 98.104 (?), 23.4.2020 21:15
Tady v Uherském Hradišti vyhodnocuji dneska 23.4. jak dopadly které odrůdy meruněk. Nejhůř dopadly Velkopavlovická a Karola, tam jsem nenašel nic, co by přežilo. Jen pár plodů vydrželo na Tsunami. Lebona a Radka jich má víc, ale cekově pomálo. Slušně zbylo na Bergeronu a nejlépe dopadla Leskora, kde je jich jak po protrhání akorát..) Leskora a Bergeron se opět osvědčily.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 24.4.2020 9:56
Násada na meruňkách je opravdu bohatá, dokonce přirůstá. Teda co se týká mšic.
K 23.4. můžu napsat jen to, že co vydrželo mrazy v květu, pomrzlo nejvíc poslední 3 dni, kdy meteostanice nameřily do -1°C, předpovědi hlásily +2°C, skutečnost v koruně stromu - 2,5°C = každoročně tradiční vyzařovák nezklamal.
Asi 50% plůdků bylo spálených okamžitě, zbytek viditelně nadějných stále světle zelených plůdků po zatlačení stejně opadává - uvnitř hnědá pecička. Ty větší plůdky kolem 1cm vcelku odolaly, jsou snad jen povrchově popálené. Nejhůře dopadl Bergeron a Leskora, teď mají tak co 20cm plůdek, některé větvičky nic. Nejlépe je na tom paradoxně Velkopavlovická s násadou po 10cm. V předpovědi další mrazy, asi šestá vlna nebo kolik už se v tom ztrácím. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.248 (?), 26.4.2020 13:44
pro : bohous (119) - xxx.xxx.167.21
Hezký den, jen dotaz na Radku, kterou pěstujete. Mám stromek Radky na Z.R. a nemohu se dopracovat větší plodnosti. Strom je chráněný a není poškozován mrazíky. Odkvět probíhá bez problémů, strom je obsypán plůdkem a vždy plůdek propadá a zůstane pár obrovských plodů. Strom je zavlažován... voda mu tedy nechybí. U vedle stojící Leskory musím i letos plůdek probrat pro nadměrnou násadu plodů, které ovšem Leskora vždy udrží jen by zdrobněla plody. Máte podobnou zkušenot s Radkou? A nemůže to být podnoží Zelené Ryngle? Pokud by byla malá plodnost Radky jakým si odrůdovým fenoménem určitě ji vykopu a do ideálních podmínek zkusím jinou odrůdu. Pro představu přikládám foto kde je ružice plůdků. U první fotografie určitě propadne krom největšího plodu vše a u druhé spadne všechno, alespoň tak je to pravidlem. Děkuji... děkuji případně i ostatním "pěstilelům meruněk" za odpověď. Jirka, Poděbrady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|