Problém se závažím je následující: Travní sekačky nejsou nijak odpružený, veškeré nárazy jsou přímo přenášeny na převodovku. Proto je nutné udžovat "měkké" gumy. Převodovka je pak dimenzována na nějakou maximální váhu, která je obvykle dost nízko. Na CubCadetu co mám je to - pokud se nepletu - 281 kg. Což je váha stroje se mnou a rozhodně se nedá přihodit sto kilo. Řešil jsem to nákupem šípových pneu, které na zimu vyměňuji a nemám problém. Řetězy mám, ale zatím jsem je nepoužil. Fakt je, že já nemám freézu ale radlici, ale zase udržuji cca 800m2 komunikace, nic víc.
Nutno poznamenat, že v létě jsem zase rád, že je stroj lehoučký. Umožňuje to sekání repre trávníků i po souvislejších deštích, po kterých by těžší stroj mohl napáchat škodu. V tomto je CC super. Taky s výkonem motoru jsem neměl nikdy problém, a to mám kus pozemku do velmi solidního svahu, tahám s tím dost vozík plný písku, zeminy atp. Co se týká kvality zpracování, ani tam jsem nenarazil na nějaký problém, závada za dva roky používání žádná. Prostě za ty prachy super stroj, jen kdyby měl tu uzávěrku...
Osobně si myslím, že Kubota GR 2100 II je nejlepší vloba a dnes bych výhal mezi CC a Kubotou. Nevím sice, kolik k tomu stojí fréza, ale je to čtyřkolka (tuším, že s uzávěrkou, ale to je nutné ověřit), při tom má pořád rozumnou hmotnost (350 kg). Je všeobecně známo, že Kubota GR 2100 (bez II) měla velké problémy s převodovou, to by mělo být u verze II odstarněno. Samozřejmě je trochu nevýhoda hydraulické spouštění sekačky, což je sice frajeřina, ale podle mne jen zdroh problémů. Naopak vyklápění koše je mechanické, to na CC je elektrické a je to prima, protože na velké udržované trávě těch košů udělám dost.
Moje doporučení je: zjistěte, kolik stojí Kubota GR 2100 II a jestli se nedá sehnat z druhé ruky. Pokud ne, můžete to s CC risknout, ale připravte se na to, že to bude "ještě něco chtít", tzn. buď šípáky, řetězy anebo v nejhorším případě výměnu převodovky... Na léto je ale CC fakt super, za ty peníze dobrá volba. Ještě jsem přemýšlel o Starjetu 102-20 od AGS Jičín, což je stroj, který uzávěrku diferáku má, ale nemám s ním žádné zkušenosti - kvalita motoru, vyhazovací tunel a jeho ucpávání atp. Před nákupem CC jsem ho zvažoval, ale já jsem chtěl třínožovou sekačku (což si teď nejsem jist, zda je taková výhoda) a motor Kohler, na které jsem měl skvělé reference.