Zahradní traktor do svahu

host - 114.29 (?)
22.4.2009 23:47

Aha, tak děkuji za korekci měření. Ještě že jsem uvedl ten chybný způsob výpočtu . Vzhledem k tomu, že většina výrobců uvádí pro traktory dostupnost 10 stupňů (což je údajně s rezervou), tak by to snad nemusel být u mě na zahradě takový problém.

Když si představím traktor v tom náklonu, tak mi to tedy přijde celkem dost, ale nejspíš je to otázka zvyku a zkušeností.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 46.173 (?), 22.4.2009 15:44, zobrazeno: 28959x

Dobrý den,

rád bych si pořídil zahradní traktor na zahradu 5.000m2, kde zhruba 70% plochy tvoří ovocný sad ve svahu - většinou 15-25 stupňů, ale i 30 (měřil jsem metrovou vodováhou - od roviny k zemi - údaj v cm=údaj ve stupních, pokud je to správně).

V hledáčku mi nakonec zůstal: 

1. YARD-MAN HN 5220 K Deluxe nebo HN 5250 K Deluxe - liší se záběrem a výkonem motoru, oba dvouválce.

2. John Deere X300R

3. STIGA Estate Overland 25E 4WD

Pročetl jsem diskuze zde o traktůrcích, navštívil několik prodejců, ale nevím zatím, jak se rozhodnout. Žádný traktor jsem doposud nevlastnil a bojím se, aby vše fungovalo jak má a zahrada šla dobře posekat.

John Deere a Stiga jsou už dost drahé, Siga je ale 4kolka a tedy by do svahu měla být lepší. Zase je to novinka, v tuto chvíli bez referencí.

Uvítal bych zejména radu od někoho, kdo v podobném svahu s traktůrkem seká.

Zatím díky

Petr

HH - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (154) - 112.250 (?), 22.4.2009 19:51

k tomu měření: to co jste změřil je údaj v % (stoupání o 1m na vzdálenost 1m je 100% a to se rovná úhlu 45o) takže těch 30% je ve skutečnosti 13,5o

host - 114.29 (?), 22.4.2009 23:47

Aha, tak děkuji za korekci měření. Ještě že jsem uvedl ten chybný způsob výpočtu . Vzhledem k tomu, že většina výrobců uvádí pro traktory dostupnost 10 stupňů (což je údajně s rezervou), tak by to snad nemusel být u mě na zahradě takový problém.

Když si představím traktor v tom náklonu, tak mi to tedy přijde celkem dost, ale nejspíš je to otázka zvyku a zkušeností.

host - 45.244 (?), 23.4.2009 12:54
Zdravím, nebudu VÁM konkrétně nic nabízet jelikož zde jsou okamžité negativní reakce i když je zde něco popisováno z dlouhodobé prakse a pak se z toho vyvrbí zbytečná třenice.Svoje zkušenosti jsem popsal ve vlákně Malotraktor za 60000,sekám také ve svahu, jediné co vyžadujte je motor s tlakovým mazáním, já ho nemám a musím improvizovat, pohon 4x4 je skvělý ale také záleží kolik chcete investovat a nebojte se svahu, posekáte ho i bez 4x4 stačí se informovat o několika způsobech sekání a opravdu posekáte se strojem za 30000 jako za 120000,o opaku mě ještě nikdo nepřesvědčil ani v praksi ani na papíře.Přeji dobrý výběr

host - 104.11 (?), 27.4.2009 10:42

Děkuji za praktické info.

Zatím nemůžu posoudit, jestli stroj za 30 tis. poseká jako ten za 120 tis., ale předpokládám, že se mi bude hodit silný dvouválec, hydrostat pro pohodlnější ovládání, ukazatele na servisní prohlídky atp., jsou to možná zbytečnosti, ale já budu ten traktor víceméně jen spotřebovávat, vyměním tak maximálně olej a tak mi bude nejspíš vyhovovat takováhle koncepce. Tak snad se trefím do dobrého traktůrku.

host - 104.11 (?), 27.4.2009 10:36

Tak zatím se nejvíc kloním k Yard-manu, přijde mi, že za tu cenu (i když není rozhodně nijak nízká) toho nabízí hodně a navíc má záruku 5 let, což se může hodit. Servis bych měl také nedaleko. Nemáte někdo zkušenost s traktory YARD-MAN?

host - 5.102 (?), 15.7.2009 23:51
Dobrý den, řeším obdobný problém, Vy jste se ale možná již rozhodl. Mohl byste zveřejnit Vaši volbu a případné zkušenosti? Díky moc! J.H.

host - 6.50 (?), 16.7.2009 12:34

kouknete se na diskuzi Travní traktor Partner P 200107HRB, ktera je kousek nize, tam jsem se snazil to podrobne popsat. Muj svah je kolem 28%. Jinak uz mam dve videa, jedno z kratkeho svahu 42% a druhe 46%. Nevite nekdo kam je kam je umistit, abych se nemusel zase nekam prihlasovat?

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 187.28 (?), 16.7.2009 13:03

Väčšina tejto záhradnej techniky pracuje na remeňovom pohone. Vo svahoch sa Vám budú silnejšie opotrebúvať.  Mám skúsenosti... menil som remene uz 3 krát.  Ked sa Vám opotrebujú remene, ťažko sa s nimi ptm pracuje... stanú sa volnejšími- pri jazde do nahor slabo zaberajú a taktiež pri jazde nadol nastáva prešmyk, čo môže byť veľmi nebezpečné. Samotný remeň sa povolí a vtedy si treba dávať pozor pri riadení, aby vám zapadla rýchlosť.. Lebo ak vám nezapadne rýchlosť a pustíte spojku, tak vám remeň jednoducho zhodí z remenice. 

Kosenie vo svahu žiada podľa mňa len zvoliť správnu techniku kosby, o noč iné nejde...

host - 5.102 (?), 19.7.2009 13:46
Videa ideálně na youtube.com, registrace je velmi jednoduchá. Byl bych Vám velmi vděčný!
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz