host - 62.202 (?), 4.1.2010 20:05
Pokud jste kutilský typ a máte vhodné dílenské vybavení/nemusí zase být na úrovni profidílny/,lze el. kultivátor vyrobit z malé převodovky Vari a čtyř /nejosvědčenější počet-dle typu půdy/ nožových sekcí a na ni,,naroubovat,, elektromotor s klečemi.Já jsem použil převodovku holder/podobná jak malá z Vari/,motor 2,2kW/380V,2800 ot/min.Spouští se sepnutím elektromechanického spínače, který se vrací pomocí pružiny do vypnuté polohy, pomocí bovdenu a umělohmotné páčky z brzdy jízdního kola a reverzním vypínačem.Samozřejmě, že vše musí být řádně odizolováno /rukojeti, spouštěcí páčka, vypínač/ a chráněno zemnícím vodičem.Pak je již nejdůležitější při práci mít stále pod kontrolou přívodní kabel, aby se nedostal k nožům /doufám, že je zbytečné upozornit na kvalitně provedenou el.instalaci s ochranou,,fíčkem,,/.Práce s ním je rovnocenná jako s motorovým, ALE s omezením délkou napájecího kabelu a jeho neustálou kontrolou!!! Toto je můj typ k el.kultivátoru.Prodávané malé elektrické,,motyčky,, jsou spíše vhodné do písčitých půd na kultivaci již zpracovaných záhonů.Tím je nechci zatracovat, ale každý typ půdy si vynutí i určitý typ mechanizace.Pokud by Vás inspiroval můj návod, přeji hodně zdaru.Jan B.
|