Pro pana j.c. :
Co se týče respirátorů, používám respirátory Ardon a Venitex. Respirátory jsou rozděleny do tří stupňů ochrany:
1. st. FFP1-chrání proti netoxickým pevným a kapalným aerosolů
2.st FFP2-chrání proti netoxickým, až málo toxickým pevným a kapalným aeorosolům
3. st. FFP3-chrání proti netoxickým, málo až středně toxickým a vysoce toxickým pevným a kapalným aerosolům
FFP1 používám na krátkodobou expozici doma při pozemní aplikaci motorovým postřikovačem, nebo motorovým zádovým rosičem, zejména při aplikaci herbicidy s krytkou a na ochranu sadu proti houbovým chorobám při malé koncentraci účinné látky
FFP2 prakticky používám, jako univerzál na ochranu sadu insekticidy motorovým zád. rosičem, např. Vaztak 10EC, Fury 10 EW v kombinaci smáčedla a fungicidu. Jde hlavně o krátkodobou expozici vystavení účinných látek. Jedná se o "méně škodlivé"(vím své) přípravky na ochranu rostlin-dále jen POR. Jsou to světlostabilní pyrethhroidy obsahující alfa cypermethrin a zeta cypermethrin. V malospotřebitelském balení je nekoupíte. Jsou to POR určené hlavně pro lesní hospodářství, ale i zemědělství na hubení blýskáčka, nebo krytonosce v řepce. Jejich aplikaci bez respirátoru nedoporučuji.
FFP3 Používám profesionálně na pozemní aplikaci totálních herbicidů a hlavně graminicidů mot.zád. rosičem v lesním hospodářství a jiném nasazení.
Dále se pak jedná o polomasky a masky. Osobně pro mě nevyhovující. Jednak mám citlivější pokožku a během chvíle se zamlží zornice a nic nevidíte. K respirátoru používám sluneční brýle. Ošetřujete-li sad a koukáte do korun, tak se mi sluneční brýle osvědčily. Také vám větrají a hned se nezamlží. Naše zkoušející paní rostlinolékařka na ochranu zdraví, hygieny a bezpečnosti práce s POR je proti slunečním brýlím, ale ta asi nikdy postřikovač na zádech nenosila a v létě s ním nepracovala.
Vám doporučuji, pokud s POR děláte profesionálně, tak 3.st. ochrany.
Přikládám přílohu: nahoře respirátory Ardon zleva 1 a 2 st. ochrany, dole Venitex 3 st. Pokud se mi podaři sehnat respirátory Ardon na jaře s objednávkou pesticidů, kupuji celou krabici! Bohužel jsem koupil pár posledních kusů. I když Venitex také splnil svou funkci, ale Ardon lépe přilehne na obličej. Cena je oproti Venitexu vyšší, ale zdraví máme pouze jedno! Roman