Výběr čerpadla
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 39.219 (?), 3.3.2014 17:06, zobrazeno: 15129x
Prosím o pomoc s výběrem čerpadla. Po 17 letech shořel motor čerpadla které mi sloužilo k rozvodu vody od studny po zahradě a k zásobení chaty vodou. Na zahradě jsme v provozu cca půl roku, čerpadlo je umístěno na rámu přímo ve studni, saje vodu z hloubky 6,5 m. rozvod od čerpadla směrem k chajdě je zhotoven z 1" PE trubky, délka trubky cca 30m. Potrubí vedoucí k chatě slouží s odbočkami současně jako rozvod tlakové vody po pozemku a slouží povětšinou k závlahám. Na vstupu potrubí do chaty je expanzní nádoba 30l.
Po určité selekci při výběru jsem vyřadil z výběru ponorná čerpadla. Z horních, samonasávacích se mi zatím jeví k výběru Grunfos SP-5 Calpeda NGX 4A Z důvodu napojení několika závlah v letním období na potrubí mám požadavek na čerpadlo kolem 5 kubíků/hod na výtlaku při zachování el. výkonu do 1 kw z důvodu jističe.
Za všechny jiné tipy nebo zkušenosti s uvedenými čerpadly děkuji j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.126 (?), 3.3.2014 18:21
To že vydrželo povrchové čerpadlo ve studni 17 let je úspěch.Jinak jste si vybral dobře ale do studny to vhodné moc není.Proč zavrhujete ponorné čerpadlo?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.219 (?), 3.3.2014 18:54
Jít do ponorného mám obavy z několika důvodů. Studna pracuje se silným pramenem ale nevysokým sloupem vody, Výška odpovídající ponorky plus kabel a plovák dajískoro výšku sloupce kterou využívám. Částečně mám obavu z písku v potrubí a tím samozřejmě ve ventilech a bateriích - vím, dá se to odfiltrovat. Děsí mne netěsnost mezi motorovou a hydraulickou částí čerpadla. Navíc po skušenosti se stařičkou Lowarou... těžko hledám důvod na změnu Trápil jsem tam teďka měsíc automatickou vodárnu G MQ 3-45 ale její předřazená dvoudecová expanzka se nemohla dohodnout s expanzní nádobou v chatě, protíkajícím záchodem a vzduchovým bublinami ve 2 bojlery v chatě tak čerpadlo stále spínalo a mělu snahu dotlakovat i když nebylo vlastně coa nastavení spínacích a vypínacích tlaků nebylo možné. Průtokově to byl ovšem mazec a při zkoušce to utáhlo víc postřikovačů než vlastníme Pokud by měl někdo zájem, asi půjde za pár korun. j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 3.3.2014 19:18
Ponorná čerpadla mohou pracovat se stejnou výškou vodního sloupce, jako sací. Je to jen otázka montáže. Pokud dáte sací čerpadlo s motorem do studny, pravděpodobně vám (to co je nyní na trhu) nevydrží více, jak několik let. Když se obáváte ucpávky u motoru (vydrží v pohodě min. 10 let), pořiďte si starou dobrou Sigmonu (ta žádnou nemá) a dejte ji naležato.
Ponorné vodárny jsou prima, ale chce to zase trochu zkušenosti a hlavně nekapající systém.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.133 (?), 4.3.2014 10:51
Bohužel nepopisujete převýšením mezi vodním zdrojem a tlakovou nádobou... zkuste mrknout na HC32-0,75, je sice ponorné, ale mohlo by Vás zajímat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.219 (?), 4.3.2014 16:08
Tři odpovědi a tři doporučení na " ponorky " takže svůj výběr ještě přehodnocuji. Pro doplnění informací - převýšení od hladiny vody po vstup do chaty což je horní konec potrubí bude odhadem 9m. U naposled doporučeného čerpadla so mi v technickém listu líbí hodně průtok, nikde jsem se ale nedopídil tlaku jakého umí čerpadlo v systému dosáhnout. Dá se odvodit z max výšky čerpání??? díky j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.7 (?), 4.3.2014 16:31
Tlak je velmi dolezity, pretoze ak mate v urcitej vyske uz nulovy tlak, mate aj nulovy prietok. Dolezite parametre su maximalny tlak a maximalny prietok, z toho sa da nieco odhadnut. Lepsie je ak je k dispozicii pracovna krivka cerpadla, prietok v zavislosti od vysky resp tlaku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.7 (?), 5.3.2014 18:07
To je nezmysel ze solidne su tie co daju 70 m vytlak. Solidne cerpadla maju aj omnoho mensi vytlak ako 70 m. Vykon neurcuje kvalitu. Naopak, vysokovykonne cerpadla vyzaduju ine napajanie, co moze byt zbytocna komplikacia. Dolezite je, aby parametre pasovali poziadavkam v konkretnom pripade. Zaujimave je, aky tlak a prietok sa pozaduje na konci rozvodu. Z toho sa potom odvodi ostatne. Pre hlboke vrty treba vysoky vytlak a naopak pre plytke studne staci aj polovicny 35 m. Ak su dobre rozvody 1 col tak je tlaku habadej.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |