Vůle v nábojích Vari
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 79.90 (?), 1.3.2009 11:08, zobrazeno: 19025x
Dobrý den mám problém s vůlí v nábojích kol na vari jsou to kola na velké převodovce 12tky. Dá se tato vůle odstranit? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 1.3.2009 12:01
Tento problém je o prevenci, než o řešení vůlí, které jsou již velké.Ten materiál se opotřeboval a prostě tam chybí. Já tuk, kterým mažu náboje ještě vylepšuji přísadou, zatím je to dobré. Vznik tohoto problému lze eliminovat minimálním provozem na volnoběžky, kdy je opotřebení největší + momentální vlivy - prach, mazání či nemazání, a pod. Za daných okolností by v případě možností připadalo řešení pomocí futer - vložek z kvalitního materiálu, nebo výměna za nové díly, nebo použitelné z bazaru.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.110 (?), 1.3.2009 12:44
Urcitym riesenim je zmerat volu a podla toho dat zhotovit podlozky ktore sa umiestnia pod segerovku.Mali by bit zhotovene z kvalitneho materialu.Merat az po dokonalom vycisteni suciastok, pri opetovnom zlozeni premazat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.190 (?), 1.3.2009 20:27
též podobný dotaz, kde vůle vznikne na naboji disku či vlastním náboji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.190 (?), 2.3.2009 8:01
děkuji, můj dotaz byl spíš směřován, zda li se dřív opotřebuje náboj nasouvací, než ten v disku kola. Zkoušel jsem nasunout nový náboj ten má nepatrnou vůli.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.90 (?), 2.3.2009 17:22
Dobrý den myslíte že je ta vůle v nábojích velký problém?myslím tím samozdřejmě že to kolo nelítá ze strany na stranu je možné že se tím něco zničí?já myslím že to ještě něco vydrží Terra-Vari je nezmar.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 2.3.2009 18:53
Pane 156.190 Tím vaším pokusem jste dostal jasný důkaz co je opotřebováno. Ten náboj kola je totiž zahrnut do spotřebního materiálu a jen na obsluze záleží jak dlouho mu vydrží. I proto je vyroben z materiálu měkčího než je střed disku. Z monitoru nedokážu posoudit jak moc zle na tom váš náboj je, ale toto primitivní řešení nebude nikdy bez vůle. Vymezit vůle se dá namazáním přes maznici, ale je to řešení tak na pět minut. Pokud hodláte vaši vůli nějak řešit, kupte náboj kola, číslo dílu je 532-01724-008-3, vyměňte ho a je pokoj. Prohlédněte si na náboji i hrany výřezů pro západku, možná bude o důvod víc pro výměnu. Na rady o výrobě futra z kvalitního materiálu bych doporučil zapomenout, protože kvalitní matriál je v díře disku právě proto, aby odolal litině náboje kola a odíral ji. Až se odere zase kousek toho náboje budete dělat další futro? A tak pořát dokola? To přece ne. Nehledě na to, že se vám můžou kdykoli objevit probémy se zapadáním čí vyskakováním západky kola do nebo z výřezů naboje a to vás výměna už nemine. Tyto rady vám do budoucna opavy jen prodraží.
Opravdu velká vůle náboje kola může deformovat západku, která se pak těžko ovládá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 2.3.2009 20:20
Zde došlo k nepochopení i upravení k obrazu svému mé odpovědi. Vložku - futro - na náboji jsem viděl a bylo to udělané tak, že se disk otáčel na vložce, nikoli vložka na náboji. Ale majitel měl možnosti to udělat a navíc si udělal do rezervy vložky o 0,x mm větší. Ale musel stáhnout o potřebnou míru náboj, aby síla futra byla vyhovující. Protože musel stáhnout jen tu část náboje, kde se otáčí disk, udělal vložku přesně na míru a potom vložku podélně na jedné straně rozřízl. Tím se dala převléknout přes silnější přední část, kde drážka na pojistku. Futro zajistil kolíky ze stejného materiálu, aby se vložka neotáčela. Dosáhl tím stejným rozměrů, jako nový originál. Bylo to v době, kdy se to vzhledem k cenám vyplatilo i vzhledem k možnostem něco udělat po práci na mašinách. Tehdy mě to zaujalo a tak jsem si to zapamatoval, kdyby náhodou. Dnes bych to dělal pouze za stejných podmínek a možností, jako byly tehdy. Podle návodu se má jednou za rok kolo demontovat a vyčistit benzínem - odmastit a namazat. Provoz s mastným smirkem vzniklým z prachu a mazacího tuku při volnoběžkách je cesta k rychlému vzniku vůlí. Ještě maličkost - kvalitní materiál vložky přece neznamená tvrdší materiál. Ale to je jen vysvětlení mé dřívější úvahy o možné opravě, každý má jiné možnosti a je jinak zručný. Jsou lidé, kteří mají přímo potřebu to opravit a dokážou to. Nyní je daleko více možností, jako dříve a takový náboj nebude problém koupit i s kompletním diskem za slušnou cenu, možná i oba. Ale chce to hledat v inzerátech, těchto strojů je mnoho odstavených, neboť původní majitelé již nemohou ze zdravotních důvodů, nebo se jich zbavují dědicové, mnohdy za velmi výhodnou cenu celých kompletů. Nebo koupit nové, což je o ceně.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|