Vřetenové sekačky - broušení nožů

host - 252.146 (?)
12.6.2012 23:48

:-) V poho. Magnetku si kupovat rozhodně nemusí.To přece tazateli neradím.Jen nechat srovnat, což taková položka zase není, jelikož počítám že tázající se, není strojní zámečník. Navíc před cca 140 lety magnetka ještě nebyla a lidé si své nástroje v pohodě brousili sami. Mám mysli třeba i svou vlastní břitvu na holení..:-).Ale docela chápu , že dnes je docela jiná doba.Chci jen říct, že se vyplatí ve zručnosti se alespoň trochu snažit.   Zdravím v.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 157.247 (?), 24.5.2012 13:06, zobrazeno: 11765x

Jakým způsobem se brousí vřetenové nože? Lze je udržovat (brousit) lapováním - posouváním nože, ovšem každý rok by se měla sekačka nabrousit - zřejmě strojově. Nelze to udělat jinak po domácku? Jensi Vsetín

host - 252.146 (?), 10.6.2012 18:08

Ahoj Jensi,

Pokud jsi trochu zručný a šikovný jistě to jde.

Právě jsem si po " domácku" vřetenové nože nabrousil.Koupil jsem si ruční vřetenovou sekačku a musím přiznat že nože byly nabroušeny hrubě a velmi amatérsky... Ale co bych za ty prachy taky chtěl... Je to podobné jak se dnes prodávají např.levná řezbářská dláta v sadě.Výrobek i ocel může být docela kvalitní, ale ten brus je tupý jak kopyto! Pro řezbáře naprosto nepoužitelné.Jsem si vědom toho že kdyby měla být ta sada dlát nabroušena poctivě, tak jak mají být, cena by musela být tak trojnásobná.

Zpět k vřetenové sekačce, protože je broušení nožového válce dražší než celá nová sekačka :-),doporučoval bych srovnat spodní nůž(na magnetce) a nožový válec k němu trpělivě pilníkem, po té třeba ocelovou lapovací škrabkou dopasovat.Za trpělivou hoďku, dvě hotovo.

Broušení zdar vlastik c.   

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6651) - 14.199 (?), 11.6.2012 6:35

Ano, snad to tak jde. Ale předpoklad je, že tazatel -ka se vyučí strojním zámečníkem a koupí si magnetku. Nevím, zda se to vyplatí.

host - 252.146 (?), 12.6.2012 23:48

:-) V poho. Magnetku si kupovat rozhodně nemusí.To přece tazateli neradím.Jen nechat srovnat, což taková položka zase není, jelikož počítám že tázající se, není strojní zámečník. Navíc před cca 140 lety magnetka ještě nebyla a lidé si své nástroje v pohodě brousili sami. Mám mysli třeba i svou vlastní břitvu na holení..:-).Ale docela chápu , že dnes je docela jiná doba.Chci jen říct, že se vyplatí ve zručnosti se alespoň trochu snažit.   Zdravím v.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz